Engelenlust, memoires van een necrofiel

Ja het staat er echt: memoires van een necrofiel. Ik zal meteen die olifant in de kamer maar bij zijn slurf pakken. Als je direct afkeer en walging voelt, dat snap ik. Dat gevoel deel ik. Een necrofiel heeft namelijk een seksuele voorkeur voor het bedrijven van seks met een dood lichaam. Maar wat als je eens in het hoofd kon kijken van iemand die deze perverse vorm van liefde voelt. Wat als je tussen de gruwels ook opeens kan lachen en kan verdwalen in een intelligente donkere roman met prachtige taal? Dan kan Engelenlust zomaar een boek voor jou zijn.

hoofd Engelenlust

Engelenlust

Beste RavenGirl,

Dit is het verhaal van het dode lichaam dat jij straks zal begeren. Maak kennis met een jongeman die verlangt naar het koude vlees van zijn overleden geliefde. Leer over zijn nachtelijke avonturen in het mortuarium. Leef mee met de gruwelijke vergissing die hij beging. Huiver met zijn beproeving. Juich met zijn wederopstanding. Huil wanneer je zijn allergrootste geheim ontdekt. Dit is mijn verhaal. Ik hoop dat je bent voorbereid.

K.R. Valgaeren schreef met Engelenlust een originele en beklemmende roman, met donkere onthullingen en scherpe humor. Geschreven in een beeldende stijl die door lezers en critici wordt geprezen. Engelenlust is een duistere parel over een doodgewone man met een dodelijke passie.

Er waren geen vrienden, alleen maar mijn eigen gedachten en een heleboel geheime kamers in de vorm van boeken.

Blz 17

Intelligent pervers

Ik denk dat deze recensie misschien wel één van mijn moeilijkste is. Want hoe kan je enthousiast over een boek spreken waarbij een thema zo pervers en ongeaccepteerd is? Wat zegt dat over mij als lezer en als mens? Ik moet zeggen dat ik ook eerst een andere voorstelling had van Engelenlust. Ik dacht dat er een twist zou komen. Iets wat de wetten der normaal zou tarten met een bovennatuurlijk tintje. Nou de wetten der normaal zijn flink getart, maar dan vanuit een zeer perverse menselijkheid. Ik ben namelijk voor mijn gevoel echt even in het brein van een necrofiel gekropen. En dat was een zeer impressief ritje.

K.R. Valgaeren heeft met De ziener mijn leeshonger voor toen even weten te verzadigen. Maar al snel had ik meer behoefte aan verhalen van deze auteur. Ik vind namelijk zijn manier van schrijven en vertellen prachtig rijk. Deze Belgische auteur heeft een wondermooi woordenpalet en een net zo’n rijke gelaagdheid en diepte van zijn geest. De krochten waar je induikt zijn divers en voor mij boeiend. Engelenlust bevat een donker pervers onderwerp. Dat wordt soms gruwelijk rauw in je gezicht gegooid. Maar als tegenhanger duikt Valgaeren echt in de geschiedenis, lectuur, filosofie en psychologie van dit onderwerp en de mens. Samen met de auteur ga je op ontdekking in deze donkere krochten der mensheid, en ik vind dat bijzonder boeiend. Mijn ‘waaromhonger’ met betrekking tot de menselijke psyche komt in dit boek aan bod.

begin
Muziek uit het boek: The Girl from Ipanema (in het boek instrumentaal)

Waarom?

Ik maak even een flinke hink-stap-sprong naar het nawoord. Want tijdens het lezen van Engelenlust bekroop mij soms de twijfel waarom de auteur dit verhaal wilde vertellen. Op bepaalde momenten voelde ik namelijk een milde vorm van begrip voor het hoofdpersonage. Valgaeren weet het grijze gebied heel goed vanuit diverse hoeken te belichten en het mens met de afwijkende seksuele voorkeur als mens neer te zetten. Er is heel veel ruimte om zelf een oordeel te vormen. Je krijgt kennis in diverse vormen voorgeschoteld op diverse borden. En tegelijk kruip je in het hoofd van een necrofiel. En dat is een mens. Met een verhaal.

In het nawoord maakt Valgaeren duidelijk waarom dit boek er is gekomen. Op YouTube zag hij namelijk een interview met Ted Bundy. Een welbespraakte en charmante seriemoordenaar die heel intelligent en op een normale manier over zijn daden aan het vertellen was. Bundy is niet de enige en al snel raakte Valgaeren gefascineerd door de gedachte hoe het er in een hoofd van zo een moordenaar aan toe zou gaan. En dat is precies wat Engelenlust is. Je kruipt in het hoofd van een perverse ziel voor wie het allemaal de normaalste zaak van de wereld is. Iemand die kan denken en beredeneren en uitermate intelligent is. Waarbij geen grote jeugdtrauma’s zijn. Dat ritje wat Valgaeren ons laat maken is bizar, boeiend, gruwelijk en soms ook zeker humoristisch.

En dat werd Engelenlust. Een verhaal over een man die helemaal aan de andere kant staat van onze ethische en esthetische normen en waarden, hoe slecht afgelijnd die ook mogen zijn. Het is zeker niet mijn bedoeling geweest om begrip op te wekken voor de hoofdpersonage, maar dit is mijn poging om dergelijke handelingen te leren begrijpen.

Nawoord K.R. Valgaeren
engelenlust

Humor en gruwels

Ja, humor. Er zit voor mij echt humor in Engelenlust. Wederom in het nawoord – Valgaeren zijn vrouw kijkt er naar uit om aan iedereen uit te leggen hoe het is om getrouwd te zijn met die schrijver van dat necrofielenboek -. Maar ook door het boek heen. Naarmate je meer het einde nadert wordt die vrolijke begin humor die gekenmerkt wordt door ontdekking en binnen de perken blijven, wel flink overschaduwd door een ziel die ver buiten de perken gaat. Die switch kan ik wederom ook alleen maar interessant noemen. Wat is het punt geweest dat ons hoofdpersoon die grens overschreden is? Is dat al gebeurd door in zijn jonge jaren op onderzoek te gaan naar zijn perverse voorkeur, door te experimenteren hiermee?

Er zijn heel veel boeiende vraagstukken over ethiek, de maatschappij, nature vs nurture, menselijke lusten en seksualiteit. Tegelijk spelen er ook onderwerpen als liefde, familie, vriendschap, anders zijn, overleven, experimenteren en pesten. Pesten wat je in een ander licht gaat zien. Want is het gewoon de maatschappij die alert reageert op iemand met een seksuele perversie? Of wakkert die maatschappij en reactie het misschien wel meer aan? Bereid je voor met Engelenlust op een donkere roman over diepe verlangens en lusten van de mens. Seksualiteit van een necrofiel, een onderwerp met een taboe. Of van een dodenminnaar zoals ons hoofdpersoon graag gebruikt. Geschreven op een zeer boeiende en intelligente manier maar desondanks dat, toch gruwelijk van smaak. Daar ontkom je niet aan.

engelenlust
Muziek uit het boek: Soul Bossa Nova – Quincy Jones

Valgaeren

Kevin Valgaeren, geboren te 1979 in Turnhout, studeerde Westerse Literatuur aan de KU Leuven. Hij specialiseerde zich in de Nederlandse en Angelsaksische literatuur van de negentiende eeuw. De Ziener is zijn debuut en daarna schreef hij nog 5 andere duistere boeken. Waaronder Bloedlijn waarin David Mayfair zijn verhaal verder gaat. En dus Engelenlust in 2019.

Na twee boeken zie ik wel aangename overeenkomsten en kan ik zeggen dat ik zeer geboeid ben door deze auteur. Zijn taalgebruik vind ik echt prachtig. Ook zijn gelaagdheid van diverse soorten bronnen zijn boeiend. Een kleine greep: Griekse mythologie, Edgar Allen Poe, Roald Dahl, Marilyn Monroe, E.T.A. Hoffman (nooit gedacht dat mijn geliefde balletstuk een verre connectie met necrofilie zou hebben), Shakespeare, Austen, Baudelaire, Bundy, Goethe, Hooft en Dumas. Aangenaam divers zoals ik al zei.

Ook komt Blackwell Manor voorbij in Engelenlust, waar hij eerder het boek met dezelfde titel over schreef. In De Ziener is ook een belangrijke rol weggelegd voor een haunted manor, of beter gezegd een karakteristiek oud pand met een zeer rijke geschiedenis. Valgaeren weet dus diverse zaken in zijn verhalen te verweven.

Niet dat er echt naar mij werd geluisterd, want ze waren te zelfingenomen om een betoog te aanhoren als ze het niet zelf te berde brachten, hoewel het ook zou kunnen dat hun hersencapaciteit het niet toestond om grijstinten te onderscheiden in een wereldvisie die slechts uit zwart en wit bestond.

Blz 171
Muziek uit het boek: Cannonball Adderley – Mercy, Mercy, Mercy

Engelenlust lezen?

Ik kan Engelenlust niet per se een aanrader noemen gezien het onderwerp. Ik snap helemaal als dit voor iemand te ver gaat. Toch is het een boeiend boek als je eens in de krochten van deze perversiteit zou willen duiken. Naast de seksuele perverse zaken is veel ruimte voor intelligente ventilatie. Je duikt echt even in het brein van hoe een necrofiel zou kunnen denken en krijgt boeiende ethische en maatschappelijke vraagstukken voor je kiezen. Als dit bij je past, is dit boek een aanrader. En de titel? Ik snapte pas op het einde waarom hiervoor gekozen is. Maar ik geef geen spoilers :).

valgaeren

Specificaties Engelenlust

Auteur: K.R. Valgaeren | Uitgever: Houtekiet | Oktober 2019 | 248 pagina’s | 9789089247704 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.