Woeker, een eerste boek van De invasie serie

En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Niet zomaar planten maar gitzwarte met onverwoestbare stengels.. Die intro plus voorkant van Woeker zorgen voor een aangename trigger en veel leeszin bij mij. Ik heb ooit een horrorfilm gezien met nare planten en dat is me tot de dag van vandaag bijgebleven. We kunnen niet zonder planten leven, maar wat als ze opeens niet meer zo behulpzaam zijn.. Treed binnen in de dystopie van Woeker.

woeker

Woeker

Het begint met regen. En dan uit het niets, komen er overal planten op. Hun gitzwarte en onverwoestbare stengels groeien ontzettend snel. En overal. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd. Dit gebeurd overal op aarde, niet alleen op het eiland waar Anaya, Petra en Seth wonen. Giftige pollen worden door de lucht verspreid en gigantische bloemen slokken mensen en dieren op. De drie tieners blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende invasie. Hoe kan dat? Woeker neemt je mee en kruipt onder je huid..

Allergie

Het begint met de tieners Anaya, Petra en Seth. Anaya is voor zo’n beetje alles allergisch wat er is. Ze moet opletten met haar voeding en baalt van haar zwakte en lelijke huid. Petra daarentegen is mooi en sterk, ze heeft alleen een zeldzame waterallergie. Een drup water zorgt voor een hele heftige reactie. Seth is pas net op het eiland komen wonen. Hij trekt in bij zijn pleeggezin, de familie Antos die biologische groentes verbouwen. Opvallend zijn wel de gekke rode plekken op zijn armen die hij angstvallig probeert te verbergen.

Het verhaal van Woeker start op Salt Spring Islands waar de tieners wonen. Dit is een eiland voor de kust van Canada. Het leven is er goed en rustig. Totdat de regen komt.. Dikke druppels die flink blijven aanhouden. En als die regen stopt komen opeens uit het niet dikke stengels zwarte planten die alles overwoekeren. Seth gaat de planten op de boerderij te lijf, want ze verwoesten de oogst. Helaas loopt dit niet goed af en meneer Santos belandt in het ziekenhuis. Anaya haar vader is botanicus bij het ministerie van Landbouw. Hij gaat op onderzoek uit. En Petra… die is onwijs blij. Ze kon zich namelijk wassen in de regen! Voor het eerst had ze geen heftige reactie op water.

De invasie

Dat het een invasie is, is wel duidelijk. Maar waar komt het vandaan en waarom voelen de 3 tieners zich zo goed en sterk worden? Petra voelt zich heerlijk met het water van de planten. Anaya bloeit helemaal op. Haar huid is mooi en haar benen zijn opeens oersterk. Seth begint te dromen over de meisjes en wil niets liever dan ze beschermen. Verandering is wel een groot thema in dit boek. Verandering van huis en haard, van de wereld en van jezelf persoonlijk. De mensen die bij je staan in die veranderingen blijken erg belangrijk. Maar wie kan je vertrouwen en wat staat er nog meer te wachten in Woeker?

Dystopie ritje

Wie vaker mijn reviews leest weet dat ik een grote voorkeur naar dystopie verhalen heb. Een toekomstige wereld die anders is dan de onze. Vaak gaan de veranderingen snel, net zoals wij afgelopen jaar hebben meegemaakt met de pandemie. Ik vind het menselijke aspect boeiend. Hoe gaan ze ermee om en hoe overleef je? In Woeker krijg je dat menselijke aspect zeker goed in beeld, en daarnaast ook heel veel actie en spanning. Je stapt in dit dystopie ritje om vervolgens pas bij het eindpunt weer uit te stappen. Ik heb het in 1 adem uitgelezen en vond het een heerlijk aangenaam ritje.

Je leest vanuit de drie verschillende karakters en dat is altijd fijn. Zo krijg je net wat meer verdieping met de diverse personages. Ook is het fijn als er 1 iemand je minder aanspreekt, dat er nog anderen zijn. Het boek is voor zowel jongens als meiden goed te lezen. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik Anaya en Petra los van elkaar leuk vind, maar zo samen voel ik het niet. Nou zijn er ook dingen voorgevallen tussen de vriendinnen, dus ik snap het wel. Maar het remt mijn spannende dystopie ritje een beetje in Woeker.

woeker

Het begint met regen

Verder wordt je getrakteerd op een aangename vormgeving. De vreemde tekens en spannende omslag dragen bij aan het leesgenot. Het is niet een zwaar gelaagd boek, het is wat het is. Een spannend ritje met diverse karakters die voorbij komen en waarin de 3 tieners de rode draad zijn. Hoe ga je om in een wereld met bizar enge planten die het voorzien hebben op de planeet en mensheid. En hoe ga je om met veranderingen in jezelf en in je eigen leven. Ik heb Woeker met erg veel plezier gelezen en kijk uit naar de volgende delen. Het begint met regen, en het eindigt er ook mee. In 2022 kan ik verder lezen…

Aangeraden vanaf 12 jaar

Specificaties Woeker

Auteur: Kenneth Oppel | Vertaald door Maria Postema | Uitgever: Condor | 9789493189287 | 312 pagina’s | Februari 2021 | Vanaf 12 jaar | De invasie boek 1 | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.