Het grote boek van mij, een boek om jezelf beter te leren kennen

In een wereld die steeds sneller gaat, prikkels razendsnel op je afgevuurd worden en waar veranderingen in duizelingwekkend tempo elkaar opvolgen is het lastig om je soms staande te houden. De verwerking van alles gaat langzamer dan dat noodzakelijk is en in dat proces raak je soms de weg kwijt. Het grote boek van mij helpt om al vanaf jonge leeftijd bewust te zijn van de keuzes die er zijn en de mogelijkheden te zien om dicht bij jezelf te blijven.

Het grote boek van mij

Het grote boek van mij

Vertrouw op je buikgevoel, ontdek wat jou bijzonder maakt en kies voor wat bij jou past. Marjan Gerarts is psycholoog en begeleidt al jaren kinderen en jongeren in haar praktijk. In Het grote boek van mij deelt ze praktische tips. Tips om meer in contact te komen met jezelf en om op je eigen intuïtie te vertrouwen. Met heldere teksten en opdrachten die meteen uitvoerbaar zijn, is dit een echt doeboek. Het zal soms herkenbaar zijn en soms verrassend maar altijd uitdagend en speels!

Het grote boek van mij

Vertrouw op je buikgevoel

Het grote boek van mij begint met groot geheim nummer #1. “Er is niet één juiste weg. Je mag zelf je weg zoeken in jouw tempo.” Hoe kostbaar is deze informatie als je jong bent. Tegelijk ook heel actueel binnen mijn gezin. Mijn oudste dochter heeft motorische angst. Hierover is niet veel bekend en er is niet een specifieke behandelmethode. Ze blijft opvallen en achterstand houden qua ontwikkeling. Maar ze ontwikkelt wel degelijk en is hartstikke gelukkig en heeft zelf nergens last van. Het is vooral de wereld om haar heen wat haar nergens kan plaatsen wat het voor ons als ouders lastig maakt. Maar ze neemt echt haar eigen weg en zit zo goed op haar buikgevoel, dat ze heel gelukkig is.

Buikgevoel? Ook wel intuïtie genoemd. Dat is kijken zonder je ogen te gebruiken. Je ervaart, neemt waar met je buik en lichaam. Met je buik denken kan soms niet gelijk lopen met wat je hoofd denkt. En dat hoeft ook niet. Maar het is goed om bewust te zijn van beide dingen en in een bepaalde situatie te weten, of voelen bij welke keuze jij je goed voelt. In Het grote boek van mij staan heel veel tips en oefeningen waarbij jij het vertrouwen op je buikgevoel kan oefenen. Heel praktisch, makkelijk en toegankelijk voor jong en oud.

ik en mezelf

Doe!

Het boek staat vol informatie, inspirerende teksten en doe items. Aangevuld met passende illustraties. Beeldend maar niet kinderlijk. Voor mij precies in balans met de boodschap van het boek. De doe items zijn echt heel divers, van lichamelijke opdrachten tot verdwalen in je hoofd en de spirituele kant op. Ik vind het prachtig dat die twee uitersten elkaar ontmoeten, zo is Het grote boek van mij toegankelijk voor heel veel mensen.

Het grote boek van mij

Schoonheid anders bekeken

Dit hoofdstuk in Het grote boek van mij maakt mij blij. Ik heb ooit een artikel gelezen wat mij heel bewust heeft gemaakt van schoonheid. Waar we als maatschappij heel erg benoemend en bepalend kijken naar bepaalde kenmerken. Zozeer proberen wij ook de laatste jaren om iemand die te zwaar is niet, niet dik te noemen bijvoorbeeld. We proberen negatieve kenmerken niet meer te benoemen en er iemand op te beoordelen. Tegelijk zeggen we wel dat iemand er zo goed uit ziet als die persoon afgevallen is. Dus dan geef je automatisch aan dat dun het schoonheidsideaal is.

Sinds ik dit gelezen heb probeer ik ook voor mijn kinderen het anders te doen. Ik probeer me bewust te zijn en te zeggen dat iemand mooi is omdat die persoon straalt. Of dat een neus meer is dan groot of klein, maar een prachtig lichaamsonderdeel is waarmee je geuren kan waarnemen die weer voor aangename associaties kan zorgen. Zelfs (vergeten) herinneringen kan oproepen. Hoe mooi is dat van een neus! Wat maakt de vorm dan uit? Deze vorm van schoonheid mag zeker meer belicht worden en we zullen elkaar en onszelf met andere ogen kijken en er een beter gevoel aan overhouden.

Ik en de ander

Ik verklap ook alvast groot geheim #2 van Het grote boek van mij. “Wat anderen van je denken, zegt niets over jij. Jij beslist zelf wat je waard bent.” En zo is het! Uiteraard moeten we allemaal werken aan weerbaarheid want wat anderen denken komt wel binnen. Maar wederom.. hoe fijn is dit als je al van jongs af aan dit besef kan laten groeien. Hoe bevrijd kan je dan leven als je kiest om je eigenwaarde groot te laten zijn en niet van anderen te laten afhangen!

wat zegt je buikgevoel

Het grote boek van mij

Het grote boek van mij is niet alleen voor mijn dochter maar ook voor mezelf goed om te lezen. Ik heb vaak even bewustwordingsmomentjes en die zijn zo fijn. Je voelt jezelf groeien. En uiteindelijk willen we allemaal toch de beste versie van onszelf kunnen zien, die we zelf kiezen en waarin we ons vrij en fijn voelen. Ik juich dit boek ook echt toe. Het leest heerlijk weg en er staan heel veel doe dingen in. Ik ben niet voor elke opdracht te porren, maar dat hoeft ook niet. De diversiteit is juist zo fijn en voor iedereen zit er wat bij. Het boek is echt goed om te bespreken voor kinderen, thuis of in een klas of op een kdv/bso.

Laten we de volgende generaties de vrijheid geven, een andere kijk op schoonheid en een mooi stuk bewustwording in zelfbeeld en eigenwaarde. Dan wordt de wereld echt weer een stukje beter en fijner. Daar ben ik van overtuigd! In totaal staan er trouwens 5 geheimen in dit boek, mocht je nieuwsgierig zijn. Mijn hamstertje bella op mijn schouder vraagt inmiddels hoe ik me voel? Ik denk dat ik me goed voel om deze review af te sluiten en lekker even samen te gaan dromen over waar mijn gedachten maar heen schieten.

Ben je door die laatste regels de draad kwijt in mijn verhaal? Sla pagina 46 dan maar eens open van Het grote boek van mij. Daar staat de laatste doe opdracht. Wat mij betreft geheim nummer 6 wat heel erg behulpzaam kan zijn.

Specificaties Het grote boek van mij

Auteur: Marja Gerarts | Illustraties: Julie Vangeel | Uitgever: Lannoo | Augustus 2020 | 9789401468923 | 48 pagina’s | Vanaf 8 jaar | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Het grote boek van mij
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.