Ka de rare kanarie – een prentenboek met onderwerp pesten

Als leerkracht en moeder gaat er geen week voorbij of het onderwerp pesten komt wel voorbij. Voor kinderen is de grens tussen pesten en plagen, toelachen en uitlachen nog erg dun. Ilja van der Meijden, een kinder- en volwassencoach bij Ilja-Linkt debuteerde in 2014 met haar boek Ka de rare kanarie. Een prentenboek speciaal voor kinderen die gepest worden, maar ook voor de pester en de omgeving.

Ka de rare kanarie

Maar wie is Ka de rare kanarie? Ka is blauw, paars, oranje, groen, roze en rood. Met glinsterende veren en twee rare grote ogen voor op zijn hoofd. In vergelijking tot andere kanaries zag hij er dus anders uit en dat vond hij heel vervelend. Want iedereen wilde aandacht van hem. De mensen willen hem in een kooi stoppen omdat hij zo mooi is en de eksters hem altijd opjaagden en pikten op zijn lijfje. Ka was niet gelukkig en wilde heel graag gewoon zijn.

Ilja verwoord super goed hoe kinderen die gepest worden zich kunnen voelen. De wens om normaal te zijn, erbij te horen. De emoties, het verwoorden van buikpijn en slecht slapen. En ook dat er nog meer pesters zijn. Want als iemand op een gegeven moment wordt gepest door 1 kind, is dat vaak een makkelijk slachtoffer waardoor andere kinderen ook gaan pesten.

Goede vrienden of toch niet.

Gelukkig heeft Ka de rare kanarie een goede vriend. Blub de kikker kwam hem altijd ophalen voor naar school te gaan. Als een goede vriend zegt hij er niets van dat Ka er de volgende dag een beetje raar uitziet. Het baasje van Ka was bovenop zijn veren gaan staan en had zo bijna alle veren uit zijn lijf getrokken. Er zat nog meer 1 veer op zijn kont.

Hahaha geen rara kanarie, maar een kale kip! Je ziet er niet uit, stomme kip. Kaaaaale Kanarie, maar één veer op je arie.

Het hele plein lachte Ka uit, en Blub die opkeek tegen de populaire dieren deed mee en liet Ka helemaal alleen achter.

Helaas is dit in het dagelijks leven bij kinderen op de lagere school ook vaak het geval. Het is zo makkelijk om mee te doen met de grote meute in plaats van sterk te blijven. En wat was Ka sterk door gewoon naar de les te gaan. Maar zelfs in de klas zat hij alleen want Blub was ergens anders gaan zitten. Terwijl de hele klas hem pestte werd het alleen maar erger. Blub moest zich bewijzen tegenover de rest van de klas anders mocht hij er niet bij horen.

Je krijgt bijna medelijden met Blub die heus wel ziet dat Ka de rare kanarie verdriet heeft, maar hij kan het niet stoppen. Bang om zelf ook gepest te worden.

Ka de rare kanarie

Superheld

Ka de rare kanarie, is zo verdrietig over wat er allemaal gebeurd was op school dat hij wilde weglopen, maar dan gebeurd er iets in het bos waarbij hij de superheld wordt in plaats van het slachtoffer.

Anders zijn is eigenlijk heel fijn. En gewoon zijn, is ook net weer anders.

Ontspanningsmassage

Als bonus staat er achterin het prentenboek nog een fijne Ka de rare kanarie ontspanningsmassage. Een speciaal verhaal waarbij de een lekker gaat liggen of zitten en de voorleest en masseert. Dit kun je natuurlijk ook klassikaal doen, of met jonge kinderen eerst op poppen laten oefenen. Zo heb ik vroeger als gastouder onderlinge kindermassage gedaan. Let wel op dat de kinderen elkaar toestemming geven om elkaar aan te raken en dat ze elkaar met respect behandelen. Als iemand aangeeft dat het pijn doet, moet de masseur hier direct op acteren.

Op de website van Ilja-linkt.nl vind je tevens kleurplaten van Ka de rare kanarie en lessuggesties voor het basisonderwijs.

Een mooi gedicht over anders zijn vind ik onderstaande. Deze heb ik bij mijn dochter op haar kamer staan met een letterbord. Niet dat zij slachtoffer is van pesten, maar omdat zij zich anders voelt dan haar leeftijdgenoten en het heel vervelend vindt dat ze gevoeliger is en anders denkt.

Je bent zo

mooi

anders

dan ik,

natuurlijk

niet meer of

minder

maar

zo mooi

anders,

ik zou je

nooit

anders dan

anders willen.

Ka de rare kanarie is een prachtig prentenboek voor iedereen die met kinderen werkt. Gastouders, pedagogisch medewerkers van een kinderdagverblijf of opvang, leerkrachten, kindercoaches en natuurlijk ook gewoon voor ouders. Een mooi boek om diversiteit in de wereld bespreekbaar te maken.

Lees ook deze blogs:

Winactie Ka de rare kanarie

Ka de rare kanarie

Namens Ilja mag ik 2 boeken van Ka de rare kanarie weggeven voor een winactie. Hier zit ook wat leuke merchandising bij. Wil jij ook aan de slag met dit prachtige boek?

 • Laat hieronder in een reactie achter waarom jij graag zou willen winnen.
 • Volg StoerLeesVoer op Social Media. Je kunt ons vinden op InstagramFacebookTwitter , TikTok YouTube, en Pinterest. Geef dit aan door een like op de winactie achter te laten. Delen van de win-actie is een extra winkans. Vergeet ons dan niet te taggen.

Winnaar is bekend gemaakt en op de hoogte!

Specificaties Ka de rare kanarie

auteur: Ilja van der Meijden | 9789082755909 | november 2017 | 28 pagina’s | meer informatie vind je hier of op de website van Ilja-linkt.nl

Ka de rare kanarie

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

15 reacties

 1. Een prachtig en zeer bruikbaar boek voor in de klas van mijn zoon, waar dit thema momenteel een hot topic is… Hier kan juf vast en zeker dankbaar gebruik van maken!

 2. Bij ons op school hebben we nu een juf die zich speciaal verdiept in het Sociaal Emotioneel Leren. De SEL-juf probeert in de hele school deze thema’s bespreekbaar te maken door leuke lessen die passen bij de leefwereld van de kinderen. Ook massage en yoga komt aan bod.
  Dit boek lijkt prima bij haar lessen te passen!

 3. Gelukkig hebben mijn neefje en nichtje geen last van pestgedrag, ik hoop daarbij dat ze ook nooit zelf pestgedrag gaan vertonen. Om het bij hun onder de aandacht te brengen, lijkt mij dit een leuk boek.

 4. Wauw lijkt me een super leuk boek om voor te lezen aan mijn dochter en vriendjes en vriendinnetjes!

 5. Wat een mooi laagdrempelig boek over pesten! Dat schrijfster Ilja zo duidelijk verwoordt hoe gepeste kinderen zich kunnen voelen, zorgt vast en zeker voor veel herkenning bij deze kinderen en daarnaast ook voor veel inzicht bij pesters. Dat is toch de basis als het om deze wijze lessen gaat. Het is een gevoelig onderwerp, maar zeker een onderwerp dat meer en meer aandacht verdient. Deze wijze levenslessen over diversiteit geef ik graag mee aan mijn kinderen, met een fijne massage na afloop!

 6. Dit boek lijkt me heel mooi om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij de kindjes waar ik mee ga werken. Ook voor de voorleeskindjes is dit een mooi boek ook omdat ze kunnen leren dat niet iedereen hetzelfde is en dat pesten niet cool is.

 7. Zodat ik het kan voorlezen in de klas van mijn oud collega en het onderwerp pesten dan op een luchtige manier aan bod komt met dit boek. Vooral omdat het met dieren is en dieren spreken kinderen erg aan.

 8. Als moeder en juf ik veel met kinderen in aanraking. Het lijkt me een toegankelijk boek dat de jongere kinderen erg aanspreekt met een belangrijk thema, ik ben er dus erg nieuwsgierig naar en doe graag mee!

 9. Een mooi boek, dat zeker tot de verbeelding van kinderen spreekt. Dit hedendaagse onderwerp is er een, dat zeker veel aandacht behoeft… Top dat dit zo laagdrempelig kan. Het feit dat ook de positie van Blub zo goed belicht wordt (het niet kunnen stoppen/ het niet durven stoppen, uit angst om zelf gepest te worden), vind ik ijzersterk. Want zo gaat het vaak! Een prachtig boek om tijdens de weerbaarheidslessen te gebruiken.

 10. Mijn zoontje heeft een stofwisselingsziekte en kijkt daardoor scheel, zit in een rolstoel en loopt met een looprek. Regelmatig krijgt hij nare opmerkingen, vooral over zijn ogen. Dit boekje is dus heel toepasselijk en ik doe dus graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.