Kleine ijsbeer, help me vliegen – Hans de Beer, een spannend avontuur

Lars, de kleine ijsbeer is goed in de weg naar huis vinden zoals hij meestal zelf aangeeft. Deze keer redt hij een papegaaiduiker die onder de olie terecht is gekomen. Bovendien leert hij zelf wat vliegen is door een korte vlucht in een luchtballon. Kleine ijsbeer help me vliegen is een spannend avontuur voor kinderen van 4 – 6 jaar.

kleine ijsbeer help me vliegen

Belangrijke rol voor luchtballon

In het kader van het thema van de kinderboekenweek gericht op voertuigen, een verhaal over een luchtballon. Overigens niet alleen over een luchtballon. Het gaat ook over een kleine papegaaiduiker, Joeri, die niet meer kan vliegen.  Lars, de kleine ijsbeer, helpt hem.  De luchtballon heeft daar ook een belangrijke rol in. Ondanks dat uiteindelijk zijn veren schoon zijn kan Joeri nog steeds niet vliegen. Via de luchtballon lukt dat uiteindelijk wel. Lars maakt een kleine vlucht in de luchtballen, maar de Kleine IJsbeer voelt zich niet zo prettig in de lucht. Wat ik me overigens goed voor kan stellen.

Een mooi avontuur

Vliegen in een luchtballon. Het doet me denken aan een recent artikel in Volkskrantmagazine van 10 augustus. Angélique Schmeinck, sterrenchef, kookt al enige jaren in een luchtballon. Met een ingenieus katrolsysteem wordt eten tot in de nok gehesen waar het tussen de 80 en de 90 graden is.  Bovendien is het als je eenmaal boven bent, in de mand altijd windstil. Nooit geweten.  Ik vind het vliegen in zo’n mandje ineens minder eng. Mijn dochter (6) is meer betrokken bij de vogel die onder de olie zit. “Leuk en fijn dat de vogel weer kan vliegen”, concludeert ze. Ik ben, samen met Lars, blij dat de Kleine IJsbeer weer veilig landt met de luchtballon. Een mooi avontuur.

De magie van kleine ijsbeer

Kleine ijsbeer is ook mooi getekend, inclusief landschap, dieren en voertuigen. Lars ziet er lief uit. Je zou hem zo willen knuffelen terwijl in het echt ijsberen natuurlijk gevaarlijk zijn en ook niet zo mooi wit, maar een beetje gelig. De illustraties van Kleine ijsbeer geven de boeken iets magisch, als een sprookje. Meestal hebben de verhalen van kleine ijsbeer ook een leerfactor. In ‘de onderzeeboot’ bijvoorbeeld gaat het over de klimaatverandering’. In dit verhaal gaat het over de papegaaiduiker die onder de stookolie is komen te zitten, ook weer de mens die onvoldoende let op de natuur, en niet meer kan vliegen.  En meestal helpt hij anderen of zichzelf om weer thuis te komen. Prachtige zin: “van vliegen weet ik niks, maar van thuiskomen wel.” Dat stelt gerust.

Specificaties Kleine ijsbeer, help me vliegen

Uitgever: de vier windstreken | auteur: Hans de Beer | 9789055795864 | augustus 2001 | 28 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

kleine ijsbeer help me vliegen
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.