Onder dezelfde hemel – Britta Teckentrup, voor een wereld met elkaar

Britta Teckentrup is een naam die ons na één boek lezen al heeft gevangen. In de maneschijn was dat boek en nog steeds zeer geliefd. Onder dezelfde hemel lijkt veel op dat boek. De illustraties zijn net zo hartverwarmend, er wordt weer gebruik gemaakt van cut-outs en het verhaal is lief. We leven allemaal onder dezelfde hemel en hebben gelijke wensen en dromen. En mooi gedachtegoed om eens over na te denken.

hoofd Onder dezelfde hemel

Onder dezelfde hemel

We kijken allemaal naar dezelfde sterren en hebben gelijke wensen en dromen. In dit zoveelste pareltje van de meermaals bekroonde Britta Teckentrup – met wederom wonderschone illustraties en kijkgaten – komen gevoelens aan bod die we allemaal kennen. Onder dezelfde hemel neemt je mee ver op reis, maar dichtbij onze eigen gevoelens.

Britta Teckentrup is een bekroond Duitse illustrator, kinderboekenauteur en beeldend kunstenaar. Zij werd geboren in Duitsland maar verhuisde in 1988 naar Engeland. Daar ging zij studeren aan het St. Martin’s College of Art en het Royal College of Art in Londen. Tegenwoordig woont Britta in Berlijn. Ze tekende en schreef al meer dan negentig prentenboeken, die in twintig verschillende landen zijn verschenen. Ook ontving ze vele prijzen voor haar werk. Onder dezelfde hemel is wederom weer een pareltje. Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup was het Prentenboek van het Jaar 2018.

Gedachten voelen

Onder dezelfde hemel neemt je mee op reis over heel de wereld maar blijft tegelijk dicht bij ieders gedachten, gevoelens en emoties. Het is zo klein en herkenbaar, en tegelijk zo groots. Heel knap gedaan. Naast de boodschap zijn er ook de geweldige illustraties en cut-outs, oftewel kijkgaten, die het boek nog zoveel meer diepgang geven. Wij zijn direct verliefd op dit boek. Het is op meerdere niveaus te (voor)lezen. Jonge kinderen zullen meteen de herkenbare dieren zien en uiteraard de kijkgaten. Deze hebben diverse vormen, leuk om hiermee te spelen met vragen. Herken ze alle vormen?

De kaft is stevig en dik en bezit een wolken kijkgat. Binnen valt mij de tekst op: voor een wereld met elkaar. Een mooie tekst en dat is ook wel het moraal van Onder dezelfde hemel. Zonder dat het belerend, naar of opdringerig is wat mij betreft. Britta Teckentrup neemt je mee in woord en beeld langs haar mijmeringen die je op diverse niveaus kan lezen. Zo staat er bijvoorbeeld dat we “dezelfde storm zien opsteken”. Kinderen zullen daadwerkelijk een storm zien, en overal op de wereld kunnen we die ook zien. Tegelijk is het ook een mooie metafoor voor problemen die ieder mens wel in zijn of haar leven tegenkomt.

Onder dezelfde hemel laat je diverse gedachten voelen. Het prikkelt je emoties en laat je verwonderen en beseffen dat we allemaal op een plek wonen die we met elkaar delen. En daarnaast delen we dezelfde verlangens en dromen. Prachtig gedaan!

Cadeautip

Omdat het boek prachtig is uitgegeven en het een bijzonder uniek verhaal is, is het wat mij betreft een cadeautip. Voor jonge kinderen is het een toegankelijk mooi prentenboek met dieren en kijkgaten in diverse vormen. Voor wat oudere kinderen heeft het een aangename filosofische gelaagdheid met boeiende vragen en perspectiefverrijking. Ga maar eens samen denken over de lucht die iedereen ziet, over de dromen van mensen en over de wind die langs ons allemaal heen waait!

Meer lezen en zien van Britta Teckentrup?

Onder dezelfde hemel

Specificaties Onder dezelfde hemel

Auteur en illustraties: Britta Teckentrup | Uitgever: Veltman | Vertaald door Kirsten Verhagen / Vitataal | 9789048314805 | Mei 2017 | 28 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.