Virusjager een actueel educatief leesboek AVIM5

Ton Koene schreef Virusjager dat werd uitgebracht door uitgeverij Clavis. Een actueel educatief leesboek dat voor kinderen vanaf 8 jaar geschikt is. Hij draagt dit boek op aan alle zorgverleners die wereldwijd een titanenstrijd voeren. En om hem te helpen gaf ik dit boek absolute voorrang aan de andere nog te reviewen boeken. Een belangrijk boek in tijden van deze corona pandemie.

virusjager

Virusjager

Miljoenen mensen zijn ernstig ziek, scholen zijn dicht, winkels zijn dicht en iedereen moet binnenblijven. Ja dat klinkt bekend vind je niet. Gelukkig is er hoop, professor Bydehandt ( i love it! ) en zijn team werken in een geheim lab samen. Ze hebben een nanoverkleiner gebouwd en daarmee mag een 11 jarig kind, Zoë, in een onderzeeboot een lichaam van een patiënt in om het virus op te sporen en te onderzoeken. Alleen een kind kan deze gevaarlijke reis ondernemen want kinderen worden bijna nooit zoek van het virus.

De aandacht van mijn dochter en ook die van mij zijn getrokken. Vele pagina’s volgen met paginabrede platen en we gaan er eens goed voor zitten.

Op weg in het menselijk lichaam

Een jaar geleden riep dochterlief nog dat ze dokter wilde worden met in de tuin een paard en in de vakanties zou ze gaan bergbeklimmen. Toen er op de volgende pagina dan een grote spuit te zien was met een mini onderzeebootje erin keek ze alleen maar extra geinteresseerd toe. Machtig interessant dit boek Virusjager en kinderen en volwassenen kunnen er een hoop van leren.

De reis van Zoë begint in een ader waar ze direct wordt aangevallen door het afweersysteem. Bacteriofagen proberen haar op te eten en ze geeft vol gas. Door de bloedbaan ontwijkt ze rode en witte bloedlichamen en dan schiet er iets groens voorbij. Een virusdeeltje! Ze probeert het achterna te gaan maar wordt tegengehouden door een vreetcel.

In de neusholte zweeft ze boven de trilharen en vernietigt een gewoon griepvirusdeeltje. Maar dan wordt Zoë aangevallen door macrofagen, ze geeft vol gas en zweeft daarna in het zenuwstelsel. Ze ziet lange draden die zenuwcellen heten. Ze knijpt er in, maar de patiënt reageert niet. Dat ziet er niet goed uit!

Virusjager

virusjager

Zoë de virusjager reist verder. Onderweg komt ze nog een hoop prachtige dingen tegen met moeilijke namen. Synapsen, longblaasjes, spierwand, luchtpijp, en heel veel snot.

De longen zitten vol met virusdeeltjes ze grijpt een deeltje en gaat op weg naar het beenmerg om de witte bloedcellen wakker te maken. Ze maken de T cellen wakker en die maken op hun beurt weer killercellen. Dat ziet er prachtig uit! De killersoldaten volgen Zoë naar de longen als een zwerm bijen.

Zou het Zoë lukken om een killercel te pakken te krijgen, of zakt ze als drijfzand in het snot van de patiënt?

virusjager

Wat vinden wij ervan?

Virusjager is een prachtig spannend verhaal waarin je met je kind kan praten over het menselijk lichaam en het afweersysteem. En nu maar hopen dat er in de nabije toekomst een medicijn wordt ontwikkeld voor dat nare virus wat nu de wereld teistert.
Een aanrader voor thuis, maar ook zeker voor op school!

Enthousiast geworden?

Specificaties Virusjager

virusjager

Auteur: Ton Koene | Clavis Uitgeverij | 9789044840438 | augustus 2020 | 66 pagina’s | meer informatie vind je hier | meer informatie vind je hier

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.