Hotel Portofino, een ontmoeting tussen ‘Dolce far niente’ & ‘High tea’

Wanneer je op zoek gaat naar de mooiste vakantie bestemming langs de Middellandse Zee, zou het zomaar kunnen dat je uitkomt in het Italiaanse Portofino. Een schitterend pittoresk vissersdorp, gelegen op een bergachtig schiereiland wat de status van Nationaal Natuurpark heeft gekregen. Hotel Portofino is een boek met als setting deze prachtige omgeving.

hoofd Hotel Portofino

Luxe, elite, fascisme en Engelse degelijkheid

Vele beroemdheden hebben in Portofino romances gehad of zijn hier in het huwelijksbootje gestapt. Dit samen met de geschiedenis van het dorpje, wat ook bekend is door zijn opkomst van het fascisme. Daarbij moet ook het Italiaans temperament en een vleugje Engelse degelijkheid voor de auteur J.P O’Connell de ideale basis zijn geweest om hierover de roman Hotel Portofino te schrijven.

Sinds jaar en dag is Portofino de meest luxueust badplaats in Italië. Een plek waar de elite vanuit de hele wereld zich laat verwennen. Ze verblijven in luxe hotels. Ze liggen in de haven te dobberen op luxe jachten. Of ze zitten op de terrassen te genieten van champagne met kaviaar en andere heerlijkheden uit de niet te versmaden Italiaanse keuken. Maar de allerbelangrijkste bezigheid van een bezoeker aan Portofino is uiteindelijk toch wel het zien en gezien worden. Dit allemaal is uiteraard alleen maar weggelegd voor de Happy Few. Maar wat als de bedienden zich mengen in deze wereld? Dat antwoord is te vinden in het boek Hotel Portofino, geschreven door J.P. O’Connell.

Auteur J.P O’Connell

De Engelse journalist en schrijver J.P O’Connell schrijft voor onder meer The Guardian, The Times en The Daily Telegraph. Hij heeft meerdere boeken geschreven met onlangs nog het recente boek over David Bowie: Bowies Boekenkast. Hierin beschrijft hij Bowies’ liefde voor boeken, die zoveel invloed hadden op zijn muziek. Hotel Portofino is O’Connells eerste roman en zijn internationale doorbraak.

De eerder genoemde ingrediënten: luxe, elite, en fascisme heeft J.P. O’Connell weten te mixen in Hotel Portofino met het degelijke en wat afstandelijke Engelse erfgoed. Zo komt waarschijnlijk ook de aanbeveling ‘Perfect voor de fans van Downton Abbey’ op de omslag terecht.

schutblad

Hotel Portofino: het verhaal

Het is 1926 en in het luxe Italiaanse Portofino verwelkomt de Engelse Bella Ainsworth een stoet aan glamoureuze en aristocratische gasten. Dit omdat zij haar omgebouwde villa tot luxueus hotel opent voor een heerlijke zomer. Echter na enkele weken beginnen de problemen zich voor Bella op te stapelen. Ze heeft een tekort aan personeel en geld. Bovendien zijn haar voorname gasten veeleisend en maar moeilijk te behagen. Daarbovenop wordt ze ook nog eens het doelwit van een corrupte, fascistische politicus. En blijken haar gasten de nodige geheimen met zich meegebracht te hebben.

Haar allergrootste probleem blijkt echter haar sluwe echtgenoot die wanhopig bezig is om zijn rijkdom en status te behouden. Achter haar rug om smeedt hij zijn eigen plannen, met alle gevolgen van dien. Hotel Portofino is niet meer zo idyllisch zoals in het ooit begon.

hotel portofino

Goede ingrediënten maken nog geen lekker boek

Met een prettige doch simpele zoete schrijfstijl heeft O’Connell al deze ingrediënten geprobeerd te combineren tot de smeulende roman Hotel Portofino. De Engelse sfeer uit de jaren 20 gecombineerd met het opkomende fascisme in Italië is goed neergezet. Ook de tijdsgeest met onderdrukking van vrouwen en racisme word even aangehaald en verwerkt in het verhaal. Hoewel het heerlijk wegleest mist het verhaal voor mij wel elke vorm van diepgang. De vergelijking met de bekende serie Downton Abbey gaat naar mijn mening dan ook in zijn geheel niet op. Oftewel je kan alle goede ingrediënten voor een perfecte pastasaus tot je beschikking hebben maar dat maakt nog geen smakelijke saus.

Het probleem voor mij met het verhaal van Hotel Portofino is dat het nergens iets nieuws of verrassends brengt. Het is een opsomming van veel opgepoetst zilver, luxe linnengoed, perfecte tuinen en een prachtige blauwe zee. Maar voor de personages en hun karakters is er maar weinig ruimte tot groei. Zoals dat het logisch is dat er in een hotel vele personages zijn die allemaal hun eigen inbreng hebben. Ik vind het gewoon jammer dat deze wel worden aangehaald maar niet worden uitgediept. Sterker nog ze worden gewoon op één hoop gegooid waardoor de personages allemaal vlak, eentonig en onsympathiek blijven. Als de schrijver de personages goed had aangepakt, dan was er zelfs ruimte geweest voor een serie denk ik. Dan had je elke keer een andere gast of personeelslid en hun belevenissen kunnen volgen.

boek

Geen verbeelding

Daarnaast laat de schrijver ook niets aan de verbeelding van de lezer over. Alles wordt wat mij betreft namelijk voorgekauwd en aangedragen. Dat is heerlijk voor een feelgood-roman maar dit boek wordt met meer elan gepresenteerd. Dan vind ik het jammer dat het verhaal niet verder komt dan twee mensen die ellenlang om elkaar heen draaien. Plus een corruptie zaak die zo doorzichtig is dat ik al weet hoe het verlopen gaat. Dat geldt eigenlijk voor het gehele verhaal van Hotel Portofino, het is zo transparant dat ik het einde al van mijlenver zie aankomen.

De auteur heeft verder heel erg zijn best gedaan om alle elementen die tegenwoordig actueel zijn te gebruiken voor zijn boek. Denk hierbij discriminatie, huiselijk geweld en aan blank/zwart en homoseksuele relaties. Voor mij is dit niet nodig en ik vind het som ook wel teveel voor dit verhaal

hotel portofino

Downton Abbey versus Hotel Portofino

Als groot fan van Downtown Abbey kan ik wel zeggen dat ik duidelijke verschillen zie tussen deze fantastische serie en het boek Hotel Portofino. Het sterke punt van de serie van Downton Abbey voor mij is namelijk dat de personages zo uitgesproken en divers zijn. Ze hebben allemaal een pittige eigen mening en zijn zeer verschillend in karakter, zowel upstairs als downstair. Dat geeft wrijving en spanning en wordt het plezierig om naar te kijken.

Omdat de personages in het verhaal van Hotel Portofino zo vlak, nietszeggend en oninteressant zijn mis ik die uitdaging en spanning in het boek. Waarom de schrijver O’Connell gekozen heeft voor een stap naar de romantiek? Dat zal zijn omdat alle ingrediënten kloppen. Na zijn succes van het boek Bowies Boekenkeuze is ook echt wel gebleken dat hij kan schrijven. Het is wellicht het genre wat hem (nog) niet zo goed af gaat. Of mij gewoon niet weet te bekoren. En wellicht speelt het ook mee dat ik groot Downton Abbey fan ben en daardoor hoge verwachtingen had.

voorkant

Gedachteloos lezen op vakantie

Ben je op zoek naar een boek met een geweldige omslag? En wil je op je vakantiestoel niets anders doen dan zonnen en gedachteloos lezen? Dan is dit het ideale vakantieboek. Ikzelf was weliswaar niet op vakantie aan de Middellandse Zee. Maar wel bij een Italiaans meer. Door de sfeer om me heen en de beschreven sfeer in Hotel Portofino las ik het boek toch met een tevreden lach uit.

Specificaties Hotel Portofino

Auteur: J.P. O’Connel | Vertaald door Selma Soester | Uitgever: LS Amsterdam | 384 pagina’s | 9789024599516 | Mei 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Extra

Bij het lezen van Noëlle haar recensie over Hotel Portofino ging bij mij een belletje rinkelen. Want dit voorjaar en deze zomer kijken mijn kinderen heel graag naar de Disney film van… Luca! Deze geweldige film over 2 lieve jongens die zeemonsters zijn in het water speelt zich af in Italië. En drie keer raden waar de plek Porto Rosso in de film op is gebaseerd… Juist! Portofino! De muziek is ook zo leuk in de film. ~ Selena

Luca trailer

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.