Vrees me, een grandioos begin van de Touching Juliette series

Bij het starten van een eerste boek in een serie bekruipt me altijd een gevoel van ongeduldig enthousiasme. Want als het boek bevalt, weet ik van mezelf dat ik in alle delen wil duiken. Dat ik de wereld om me heen wil vergeten en me onder wil dompelen in de wereld die de boekenserie mij geeft. Heerlijk ook om te weten dat er nog heel veel gaat komen. Zo ook met Vrees me, een start van de Touching Juliette series. Het bevat 5 hoofddelen en er zijn 2 novelles. En ik kan alvast verklappen dat het eerste boek me verrast heeft. Wat een prachtig, bijzonder, uniek en heerlijke combinatie van dystopie, romantiek en kracht.

vrees me

Vrees me

Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij. Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was. Vrees me is de start ven de Touching Juliette serie.

‘Je kunt me niet aanraken,’
fluister ik.
Ik lieg,
maar dat zeg ik niet.
Hij kan me aanraken,

maar dat zal ik nooit vertellen.
Raak me alsjeblieft aan,

is wat ik wil zeggen.

Er gebeuren dingen
als mensen me aanraken.

Vreemde dingen.
Slechte dingen.
Dode dingen.

Tahereh Mafi

De auteur van Vrees me is Tahereh Mafi. Voor mij een redelijk nieuwe naam. Het boek Een intens gelukkig gevoel is wel al besproken op onze boekenblog en daarvan ken ik haar naam. De Touching Juliette series valt mij onwijs op door de toffe vormgeving. Ik vind de covers qua kleuren en beeld echt prachtig overeenstemmend en aanlokkelijk. Maar toch twijfelde ik keer op keer. Tot nu! Maar eerst meer over deze auteur.

Tahereh Mafi (1988) woont in Orange County, Californië. Op haar 24e schreef ze haar eerste boek, Vrees me, dat gelijk een wereldwijde bestseller werd. Ze spreekt maar liefst acht talen. Tijdens haar studie woonde ze een tijdje in Barcelona, en daarna heeft ze de hele wereld over gereisd. De Touching Juliette series is in meer dan twintig talen vertaald en de filmrechten zijn al gekocht.

Opvallende schrijstijl in Touching Juliette series

Wat ook opvalt aan de Touching Juliette serie is de bijzondere schrijfstijl en het doorhalen van zinnen. In een interview met Blossom Books vertelde Tahereh dat ze daar echt over nagedacht heeft. Ze vindt het zelf ook niet raar. ‘Het gebeurde gewoon vanaf de eerste pagina van het boek. Voor mij is het gewoon Juliette’s manier van denken, veroorzaakt door haar ellendige leven.’ Ik vind dit echt van toegevoegde waarde in Vrees me en kom hier later op terug in deze review.

Schrijfinspiratie haalt Tahereh overal vandaan. ‘Ik denk dat alles wat we schrijven wordt gevormd door dingen die we eerder hebben gezien. Oorlog heb ik zelf alleen meegemaakt via het nieuws, boeken en films. Van tevoren had ik geen plot verzonnen, ik wist niet eens dat Warner bestond totdat hij opeens in het verhaal opdook. Het kwam allemaal samen. Leuk weetje, in 2013 is ze getrouwd met auteur Ransom Riggs. Die is bekend van De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Wat een leuke combinatie, die boeken staan ook nog op mijn lijstje om te reviewen.

Lees de uitgebreide omschrijving van Tahereh Mafi op de website van Blossom Books

Urenlang vermoord ik al minuten, en niemand lijkt zich er druk om te maken.

Blz 134

Vrees me

Het verhaal van Vrees me

Hoog tijd voor Vrees me, want wat heb ik genoten van dit boek. Ik verslind, en heb behoorlijk wat YA boeken met als thema dystopie en krachten verslonden. Dit boek heeft me zo aangenaam verrast op diverse vlakken. We starten het verhaal in een kleine ruimte, een cel, met een meisje wat daar al jaren leeft. Het begint klein en daardoor valt meteen de bijzondere manier van schrijven op. In het oog springen meteen de eerder genoemde doorgehaalde zinnen. Dit geeft een unieke kijk in het hoofd van Juliette. Het meisje waarmee we dit verhaal starten. Ze is in een verwarde staat van zijn en het is niet helemaal helder voor haar wie, waar en wat ze is. En die gekte wordt extra voelbaar door die manier van schrijven.

Daarnaast vallen meteen de prachtige gevormde zinnen op. Het is soms bijna filosofisch. De beelddenker in mij wordt regelmatig getrakteerd op een feestje van woorden die de mooiste beelden teweeg brengen tijdens het lezen. Wat een prachtig woordgebruik en omschrijving van gevoelens en gebeurtenissen in Vrees me. Het past wederom weer perfect bij de staat van zijn van Juliette. Een meisje wat leeft in een wereld die anders is dan de onze. Een wereld waarin Het Herstel heerschappij heeft. Ze is verstoten, geïsoleerd en verlaten en totaal op zichzelf aangewezen.

Ik besef me wel dat het niet voor iedereen begrijpelijk, aantrekkelijk en behapbaar zal zijn. Maar ik heb me aan haar schrijfwijze overgegeven en dat voelt heerlijk. Het toffe is ook dat het door het verhaal heen veranderd, net zoals Juliette groeit en veranderd.

Alle twee zijn we alleen, alle twee bestaan we slechts als de afwezigheid van iets anders.
Blz 8
~
Deze woorden zijn kots.
Deze rotpen is mijn slokdarm.
Dit stuk papier is mijn teiltje.
Blz 16

Vrees me

Kracht

Het startpunt in Vrees me is het kleine gegeven van de cel en dat Juliette een celgenoot krijgt. Ze wordt voor het eerst sinds jaren geconfronteerd met iemand en moet uit haar eigen hoofd treden. Want haar celgenoot stelt vragen en deelt dingen over hoe de wereld nu is. Ook vormt er een soort van raar machtsspelletje en die ogen… Ze kent die ogen, die prachtige watervallen van bijzonder blauw. Maar waarvan? Langzaam maar zeker geeft Mafi ons steeds meer van het verhaal en de personages.

Wat ik zo mooi vind aan boeken waarin ellende, dystopie, oorlog, overleven, achterdocht, onderdrukking, macht aan de orde van de dag zijn.. is dat er ook zoveel ruimte is voor de tegenhangers. Voor jezelf opkomen, vechten, hoop, liefde en kracht krijgen daardoor nog meer gewicht en energie. En zo ook in Vrees me. Het verhaal is benauwend, de toekomst is naar maar er is ruimte voor een gevecht. En vechten is wat er gebeurd door diverse boeiende karakters! Iedereen wil een beter leven.

Zijn ogen scannen het silhouet van mijn lichaam, en zijn trage blik stuurt mijn hart op hol. Ik vang de rozenblaadjes die van mijn wangen vallen, die rond mijn lichaam dwarrelen en me hullen in iets wat voelt als de afwezigheid van moed.

Blz 12

hoofdstuk

Karakters van Vrees me

Juliette, Adam, Warner, James en Kenji zijn wel de meest aanwezige karakters in Vrees me. En ik ben nu al van ze gaan houden. Mafi weet een erg aangename diversiteit en gelaagdheid van haar karakters neer te zetten. Er is simpelweg geen goed en kwaad, maar wel welke keuzes je maakt. En ik hou daarvan. Het leven is niet gewoon zwart-wit. En dat grijze gebied weet ze goed te gebruiken. Warner zou aan de slechte kant geplaatst kunnen worden. Maar net zoals Juliette voel ik ook medelijden voor hem gek genoeg. Ik voel dat er meer speelt in zijn verhaal, ook hij is een verstoteling in de wereld. Maar hij maakt ander soort keuzes, heftige keuzes. En toch weet Mafi mijn sympathie naar hem te laten groeien en heb ik een secret crush op hem.

Verder geef ik niet teveel prijs van het verhaal in Vrees me. Verwacht speciale krachten, intense liefde, zware gevechten, benauwende onderdrukking, emotionele keuzes en een rollercoaster aan gevoelens. Heerlijk hoe het palet aan gevoelens intensief wordt benut door Mafi. Wie moet wie vrezen en wie zijn de echte monsters? Dit alles verpakt in een prachtige vormgeving, vertelt in prachtige zinnen met beeldspraak. Zucht, ik ben verkocht en kan niet wachten om door te gaan in deze boekenserie!

Touching Juliette Serie

In volgorde van de serie. Dit was eerst een trilogie maar er is gelukkig veel meer van verschenen! De novelles zijn verhalen vanuit andere oogpunten van karakters uit het verhaal. Deze zijn een mooie aanvulling maar niet noodzakelijk. Alhoewel het een zeer aangename gelaagdheid aan de serie toevoegt.

touching juliette

Specificaties Vrees me

Auteur: Tahereh Mafi | Vertaald door Merel Leene | Uitgever: Blossom Books | Mei 2015 | 9789020679861 | 352 pagina’s | Deel 1 Touching Juliette serie | Vanaf 15 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.