De dag dat oorlog naar Rondo kwam – een indringend prentenboek uit Oekraïne

Het prentenboek De dag dat oorlog naar Rondo kwam is gemaakt door de Oekraïense illustratoren Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn. Zij maakten het verhaal al in 2021. Het is een verhaal over een dorp waar de vrijheid ruw wordt verstoord door oorlog. Een inval maakt het leven donker en verandert alles in het lieflijke stadje. Wat een enorme extra lading krijgt dit boek door de invasie in Oekraïne. Alsof ze het hebben aangevoeld. Maar De dag dat oorlog naar Rondo kwam is bovenal een verhaal over hoop en licht. Voor alle leeftijden een indringend prentenboek!

Oorlog liet niemand onberoerd

hoofd

De verwoesting van oorlog

Onlangs mochten we het ontdekboek Ik zie Ik zie reviewen van deze Oekraïense illustratoren, afkomstig uit stad Lviv. Bij het zoeken in hun oeuvre viel het Engelstalige boek The war that changed Rondo al op. Maar het was nog niet in het Nederlands verschenen. Tot voor kort! De nieuwsgierigheid naar dit boek was dan ook groot. In dit verhaal over het dorpje Rondo en haar inwoners, wordt uitgebeeld wat oorlog voor verwoestende gevolgen heeft.

We zien een mooi stadscentrum met vredelievende figuren: Danko, Zirka en Fabian. Zij zijn gelukkig en leiden een mooi leven Maar op de dag dat oorlog naar Rondo kwam, veranderde alles. Het wordt donker in Rondo. Er is angst en vertwijfeling of het nog goed komt. Ze proberen te praten met oorlog, ze vechten terug. Maar niks houdt zijn verwoesting tegen zo lijkt het. Gelukkig is er iets heel waardevols wat oorlog en donkerte kan verdrijven: licht. Dit prentenboek straalt zo veel hoop en kracht uit.

Iedereen werkte samen. Iedereen had een gemeenschappelijk doel en iedereen deed wat hij of zij het beste kon.

De dag dat oorlog naar Rondo kwam

Een pareltje met een mooie boodschap

Wat knap en bijzonder dat de illustratoren dit verhaal hebben gemaakt. Dit prentenboek geeft een bijzondere boodschap voor jong en oud. Over het belang van vrede, maar vooral dat er zelfs in donkere en moeilijk tijden hoop is. Ook al zal oorlog altijd zijn sporen achterlaten. Hopelijk hebben alle inwoners van Oekraïne er veel steun aan. En vertrouwen in een toekomst vol licht en wederopbouw.

De dag dat oorlog naar Rondo kwam biedt ook handvatten voor het praten over oorlog met kinderen. Hoe zou het zijn als je vertrouwde omgeving wordt verwoest? Voor jongere kinderen is dit verhaal natuurlijk best wel moeilijk te bevatten. De dieperliggende boodschap van de impact van oorlog is misschien pas voor kinderen vanaf 10 jaar te bevatten. Maar dit boek brengt voor verschillende leeftijden prachtig in beeld wat oorlog betekent, en hoe je dit samen kunt doorstaan.

In eigen huis bracht het boek in ieder geval wel het een en ander teweeg. Ondanks dat het fantasiefiguren zijn, komt de boodschap en de betekenis wel over. En we weten nu dat er heel veel steden zoals Rondo zijn, op relatief kleine afstand van ons veilige Nederland. De dag dat oorlog naar Rondo kwam – een indrukwekkend en indringend prentenboek!

  • Bekijk ook het boekenthema Oorlog en Vrede voor meer indringende boeken.
  • Op MamaScrapelle vind je een blog met tips hoe je als ouder kunt praten met je kinderen over de oorlog in Oekraïne.
  • Per verkocht boek van De dag dat oorlog naar Rondo kwam, gaat 2 euro naar Giro 555.
  • Kijk voor meer werk van de illustratoren op hun website Studio Agrafka.
De dag dat oorlog naar rondo kwam

Specificaties De dag dat oorlog naar Rondo kwam

Tekst en illustraties: Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn | Vertaling: Sylvia Vanden Heede | Uitgeverij: Lannoo | 9789401486378 | april 2022 | 44 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.