Het ontstaan van de clans – Serie 0 Warrior Cats

Dat er al heel lang katten in de bergen wonen bij de stam weten we al door de bezoeken die de katten van het meer daar hebben gedaan. Maar hoe de katten in het woud terecht zijn gekomen lezen we in serie 0. Het leven in de bergen in het koude seizoen is zwaar. Er is te weinig prooi en teveel monden om te voeden. Er is een hongersnood en steenspreker spreekt een visioen uit dat er katten naar een plek moeten reizen waar de zon onder gaat. Het ontstaan van de clans!

Het ontstaan van de clans deel 1

Een groep moedige katten vertrekt op een lange zware reis vol hindernissen. Ze ontmoeten tweebenen en donderpaden. Lijden verlies in verschillende vormen en weten ook nieuw geluk te vinden.
Ik vind het tof om voorzichtig al hintjes te lezen van katten die gelukkig zijn op de heide, katten die liever in het bos willen wonen en katten die vissen vangen en kunnen zwemmen.
Een grote groep vertrekt, maar zullen ze een groep blijven?

Wat ben ik blij dat ik eindelijk aan deze serie ben begonnen. In deel 1 staan echt de bergkatten centraal en de reis die ze maken. Natuurlijk is de reis niet zonder gevaar.

Donderwolken – Het ontstaan van de Clans

Zoals altijd is er gevaar in het woud, meestal veroorzaakt door de mens. In Donderwolken is er een grote brand ontstaan in het bos. Grijze vleugel gaat met een paar katten hulp bieden. Maar of die hulp ook dankbaar wordt aangenomen door zijn eigenwijze broer heldere hemel is een tweede.
Heldere hemel is in mijn ogen niet zo helder van geest. Het enige waar hij aan denkt is macht, hebzucht en een zo groot mogelijke clan en territorium bij elkaar maken. Het ontstaan van de clans komt duidelijk door zijn verlangen om de grenzen steeds groter te maken. Elke kat die hem in de weg staat moet oppassen voor zijn leven.
In dit deel lezen we ook hoe meedogenloos Heldere Hemel afstand doet van zijn zoon Donder. Maar zal Donder voorgoed terugkeren naar het bos als zijn vader hem terugwil?

Ook zien we steeds beter hoe de medicijnkatten voorzichtig ontstaan en hoe jonge katten visioenen krijgen en hoe Grijze Vleugel zijn dromen deelt met Steenspreker in de bergen.
Grijze Vleugel doet me denken aan Vuurster. Een wijze kat, die zijn hart op de juiste plek heeft en voor alle katten strijdt. Of ze nu kunnen jagen of niet.

Om te overleven moeten jullie groeien en je verspreiden als de vlammende ster

Het eerste gevecht – Het ontstaan van de clans

Het derde boek het eerste gevecht, had bij mij thuis ook al een gevecht gehad. Het was uit de boekenkast gevallen en beschadigd. Ik vroeg mij al af wat dit voor teken zou zijn toen ik de titel las.
Wat gebeurd er weer een hoop in dit boek en wat wordt het mij moeilijk gemaakt om geen spoilers te geven.

De nestgenoten Heldere Hemel en Grijze Vleugel zijn nog meer van elkaar vervreemd dan voor mogelijk is. Er hangt dreiging in de lucht en dat wordt gevoeld. In het kamp van de heidekatten heerst voorspoed en geluk. Kittens worden geboren, er wordt gemoedelijk met elkaar om gegaan en de katten zijn gelukkig. Maar in het kamp van de boskatten heerst een andere sfeer. Een sfeer van inhaligheid, van vechten om te trainen en helaas ook van de dood.
Een jonge kat heeft visioendromen, maar wat hebben die te betekenen?
Geboorte, dood, familiebanden, vriendschap en hulp uit zeer onverwachte hoek. Met een schitterend einde overigens. Maar zal het op tijd zijn?

Verenig jullie of sterf

De vlammende ster – Serie 0 Warrior Cats

De vlammende ster is het vierde deel in het ontstaan van de clans serie. De heidekatten en boskatten leren een hoop. Nadat ze net een groot gevecht hebben gevoerd is het tijd om de gewonden te verzorgen en het leven weer op te pakken. Maar kan dat wel? Heldere hemel haalt allemaal vreemde katten in zijn groep om sterker te zijn. Hij gaat door met gevechtstrainingen want er is altijd gevaar. De heidekatten leven meer in rust. Daar lijken 3 leiders teveel en Grijze Vleugel doet een stapje terug. Hij wordt nog steeds gekweld door gezondheidsklachten en heeft rust nodig.

Toch hebben de katten uit de bergen nog een hoop te leren. Er dreigt namelijk altijd gevaar. Door andere katten of door ziektes. Zullen ze samen werken en zichzelf verenigen? En wat betekent de vlammende ster?

Het verscheurde woud – Serie 0 Warrior Cats

Zoals de katten die af en toe verschijnen bij de 4 eiken hebben opgedragen verspreiden de katten zich over verschillende gebieden. Nieuwe groepen worden gevormd waarbij elkaars jachtgebied wordt gerespecteerd in het verscheurde woud. Maar of dat voor alle katten geldt die jagen op prooidieren moet nog duidelijk worden.

Bladkaal komt, oftewel winter, en het moet nog maar blijken of er genoeg prooi is.
Er worden vele reizen gemaakt, met korte afstanden, maar ook met lange afstanden.
In dit deel wordt maar weer duidelijk hoe sterk de levenslessen op die van ons mensen lijken.
Kunnen de wilde katten echt veranderen? Hoe moet dat als je moeite hebt met ademhalen als je je inspant, maar bij je familie wil blijven?

Is het ontstaan van de Clans een makkelijke reis of een met vele hindernissen?
Ik verwonder mij erover hoe sterk de schrijvers achter Erin Hunter hier weer zo’n groot avontuur van hebben kunnen maken.

Pad van de sterren – het ontstaan van de Clans

Pad van de sterren is het laatste deel van het ontstaan van de clans.
De boeken van de WarriorCats laten elk deel weer aan het begin de leden van de Clans zien. Alleen heten ze nog anders, want pas op het einde van het verhaal wordt alles duidelijk. Echte fans hoef ik niks te vertellen als ik zeg kamp van Heldere hemel, kamp van Donder, kamp van Rimpelrivier, kamp van Grote Schaduw en kamp van Windrenner.

In dit laatste deel zijn de groepen katten uit elkaar gegaan zoals de bloemblaadjes van de vallende ster. Het leven is mooi en rustig, bijna te rustig natuurlijk want zo is er geen avontuur.
Maar in dit deel is het een enorm groot avontuur waarin het ontstaan van de Clans duidelijk door liefde voor familie en vrienden sterk is. Een grote groep zwerfkatten terroriseert de groepen. Ze eisen een deel van hun prooi en stelen het zelfs. Maar het leven in deze groep met een verschrikkelijke leider is zwaar. Maar waarom durft dan niemand weg te lopen?

Het ontstaan van de clans Serie 0 Warrior Cats

Zoals alle boeken van de WarriorCats is het leven dat wij als mensen leven prachtig verwoord in avonturen van deze katten die leven in het wild.
In het ontstaan van de Clans zijn thema’s als vriendschap, familie, reizen, doorzettingsvermogen centraal. Maar denk ook aan loslaten, vergeven en dat grote macht over anderen willen hebben alleen maar averechts werkt.

Bij mij op school lezen kinderen vanaf groep 6 mee in de prachtig omschreven avonturen. Van zeer gedetailleerde omschrijvingen van gevechten met vossen, tot het jagen op konijnen. Ik ben altijd in twijfel of ik nu blij ben of niet dat er geen illustraties in de boeken zitten. Je kunt je eigen verbeelding prima gebruiken om je voor te stellen hoe de katten leven. Maar soms zou ik wel eens een getekend hol willen zien, of de medicijnvoorraad van de katten die verstand hebben van de genezende werking van planten en kruiden.

Deze boeken gaan in elk geval weer mee naar de klas en voor mij is het tijd om aan een nieuw avontuur te beginnen. Want de eerste boeken van serie 5 zijn vertaald. Een visioen van schaduwen….

het ontstaan van de clans serie 0 warrior cats

Specificaties Het ontstaan van de Clans

Auteur Erin Hunter | Pelckmans | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via de linkjes die je hierboven kunt vinden.

Lees ook deze blog met de volgorde van de Warrior Cats boeken en een overzicht met alle boeken op onze website! Ik, Ellen, heb namelijk alle boeken gelezen!

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.