Camping Cruel, een terugkeer naar Hellevorst

Dit jaar ga ik met het Pinksterweekend weer eens de deur uit. De vrije dagen geven een mooie kans om lekker op vakantie te gaan. Mijn wc-rollen staan opgestapeld klaar als het stabiele broertje van een wankel kaartenhuis, geen zuchtje wind kan deze laten instorten. Mijn oudste dochter is helemaal into marshmallows roosteren dus die zitten ook in overvloed ingepakt en we zijn klaar om terug te gaan naar Hellevorst! Dit keer niet in de luxe van een griezellig hotel, maar wel in de natuurlijke omgeving van Camping Cruel. Ik ben klaar voor mijn bezoekje.

hoofd Camping Cruel

Camping Cruel en het boek der verdwenen zielen

Welkom op Camping Cruel. Leuk dat je er bent! Mijn naam is Jolien en ik ben de verhalenverteller van de camping. Samen bladeren we door mijn dikke boek vol enge avonturen. Ik vertel je waarom boswachters een soort vampiers zijn, hoe je voor je verjaardag een zusje kunt krijgen, en hoe de muziek van de dood klinkt. Dus… ga zitten bij het kampvuur en luister maar! Een griezelig grappig en lekker vies boek vol onvergetelijke verhalen. Voor kinderen vanaf 10 jaar die van nachtmerries houden.

Camping Cruel is een tweede boek uit de griezellige omgeving van Hellevorst. Geschreven door Rik Peters en geïllustreerd door Federico van Lunter. Gooi deze twee bij elkaar en wat gebeurd er? Er ontstaat een chemische reactie die aangenaam explodeert. Elke millimeter van kaft tot kont, van binnen tot buiten bevat de sporen en ingrediënten waar Einstein vast een toffe formule voor zou kunnen uitschrijven. Ben je meer into mindfulle happy quotes? Strooi liefde in het rond als confetti! En die liefde voor hun boek en verhaal strooien Federico en Rik in heerlijke overvloed rond over de pagina’s en cover. Vanuit welk perspectief je ook wilt kijken: dit boek is geweldig en op elke mm is wel iets tofs te ontdekken!

En natuurlijk kun je ook heel veel andere dingen doen rond een kampvuur. Je kunt er in een groepje omheen zitten en liedjes zingen, of marshmallows roosteren, of offers brengen aan de goden van de onderwereld.
~
Blz 15

Terug naar Hellevorst

Hotel Habbekrats was mijn eerste welkom in het plaatsje Hellevorst. Een plek waar gruwels en plezier hand in hand gaan. In het hotel was het mysterie van een moord de rode draad wat tot een zeer spannende apotheose kwam. De kleurrijke bewoners en bezoekers van het hotel vertelden hun verhaal. In Camping Cruel stappen we uit de luxe van een hotel, en rollen we zo naar tentjes en een knisperend kampvuur. Wederom is de camping weer kleurrijke bewoners en bezoekers rijk die ons hun verhaal vertellen.

De hele sfeer in Camping Cruel is gelijk aan Hotel Habbekrats maar toch net weer even wat anders zodat het de camping vibes ademt. Een mix van vochtige aarde, rottende blaadjes, klam wc-papier en een unheimlich gevoel wat in de dode hoek van je zicht aanwezig is. De cover toont ons in overeenstemming weer de kleurrijke karakters. De rug is ook aangenaam gelijk en toch net even eigen, dit staat zo leuk in mijn boekenkast. De stadskaart heeft subtiele nuanceverschillen en de colofon is ook niet veilig voor de niet te stoppen explosie van Rik en Federico. En dan moet het verhaal nog beginnen! Alhoewel.. voorpret is ook een zeer belangrijk onderdeel van een uitstapje. En dat snappen beide mannen maar al te goed.

Karakters

Ik wil graag de karakters uit Camping Cruel aan jullie verstellen! Jolien is verantwoordelijk voor de animatie van de camping. Verwacht geen optredens met meezingers of een treintje wat rondrijdt. Nee Jolien is verzot op verhalen en vertelt deze graag bij het knappende hongerige haardvuur. We hebben Chip de boswachter met zijn gekke hoedje met bijpassend gekke veertje, Cornelia het enigste (ja echt) kind mét een zusje, Christiaan de slapende of wakkere mascotte en Carlo de non-stop muzikant. Ook komen enkele bekenden uit Hotel Habbekrats even voorbij.

Heb ik een favoriet? Ja zeer zeker wel! Dat is Jolien, ze leeft voor haar verhalen. Daar vind ik persoonlijk raakvlakken in. Maar ook Cornelia is lekker eigen. En Chip, en Christiaan maar ook Carlo… Hmm heb ik nu alle karakters genoemd? Oké ik kan dus niet kiezen en heb geen favoriet. Alle karakters zijn lekker eigen en vermaken me op dit tripje naar Camping Cruel. De verhalen in dit deel spreken nog meer tot me en ik had het niet verwacht maar dit tweede boek vind ik nóg leuker.

Sommige mensen vinden het bos akelig,
Maar het bos vindt mensen ook akelig.
~
Blz 35

Humor en gruwels

Wat een geweldig boek is Camping Cruel weer. Ik overdrijf echt niet als ik mijn explosie beeldspraak gebruik. Op elke millimeter is wel iets te vinden van Federico en Rik. Een illustratie die wacht om ontdekt te worden, een grapje tussen de regels door. Dit boek vraagt om gelezen en bekeken te worden. En dan niet zoals een gangbaar boek. Speur, draai en kijk vooral in de duistere hoekjes. Overal zit wel iets. Ik vind dit boek nog leuker dan zijn voorganger. Minder eng misschien maar meer prikkelend. Mocht het overigens nog niet duidelijk zijn, ik review dit kinderboek vanuit mijn eigen volwassen beleving, want ook dan is dit boek een feestje!

Mijn oudste dochter lees ik voor en we bekijken samen de heerlijke illustraties. Het leuke aan Camping Cruel is dat het een kinderboek is, zonder kinderachtig te zijn. Rik zijn humor laat mij als volwassene regelmatig lachen om andere dingen dan waar mijn dochter weer om moet lachen. En ook de illustraties lenen zich perfect voor jong en oud. En ik gruwel van de terloopse opmerking om van een schone wc-bril te kunnen eten en mijn dochter gruwelt weer van drumpartijen met botten. Ook het neusfluitje heeft een totaal andere betekenis gekregen..

Goede ideeën komen altijd onverwacht.
Net als onweersbuien, visite van je tante, en spetterdiarree. Maar dat terzijde.
~
Blz 42

camping cruel hotel habbekrats

Smaakt naar veel meer

Federico en Rik zijn als cola en een mentos. Gooi het bij elkaar en aanschouw het bruisende spektakel. De heerlijke komische gruwelijkheden lopen de pagina’s over en het boek uit. Dit is een verhaal waarvan bepaalde elementen je bijblijven. Een verhaal waarvan de karakters een plekje vinden in je brein. Voor de doelgroep vanaf 10 jaar die wel van spannend en komisch houden is het een heerlijke leeservaring. En ook voor volwassenen is het een feestje. Camping Cruel smaakt naar nog veel meer van dit duo en van Hellevorst.

Ik ben wel erg nieuwsgierig naar welke verhalen circus Curiosa rijk is. Of naar het museum Miserio, al lonkt het ziekenhuis Zielenheil ook wel behoorlijk. Maar bovenaan staat denk ik wel donkerbuurt. Daarbij zijn meer vraagtekens, hier is de plek wat onbekender. Wat is dat voor een plek en wat gebeurd daar? Misschien meteen een soort van Lonely Planet voor Hellevorst schrijven? Ik kan hoe dan ook niet wachten op meer en Camping Cruel was een feestje! En met mij vele andere lezers want van Hotel Habbekrats zijn al meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Meer boekrecensies van Federico en / of Rik

Specificaties Camping Cruel

Auteur: Rik Peters en Jolien | Illustraties: Federico van Lunter en Jolien | Uitgever: Clavis | 9789044840926 | Mei 2021 | Vanaf 10 jaar | 666 190 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.