De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen, een Toon Tellegen pareltje

Toon Tellegen weet als geen ander hoe hij volwassenen een  spiegel kan voorhouden.  Hoe ongemakkelijk mensen soms met emoties kunnen omgaan weet hij prachtig te verwoorden in zijn dierenverhalen. De verhalen roepen ook weer wat op, ze kunnen verwarrend zijn, ontroerend en roepen soms ook weer nieuwe vragen op. Dit alles prachtig geïllustreerd door Carll Cneut. Het lijken verhalen voor kinderen, maar in mijn beleving eigenlijk gericht op volwassenen. Hou jij ervan jezelf te blijven verwonderen? Dat kan zeker bij het lezen van De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen.

De vuurzeevlieg Toon Tellegen

Unieke, op zichzelf staande kunstwerkjes

Toon Tellegen was bij mij al bekend toen ik zijn nieuwe boek, De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen, las. Voor de kinderen ooit ‘wat dansen we heerlijk’ gekocht en veelvuldig gelezen. Mijn eerste boek dat ik zelf kreeg was ‘wordt er dan echt niemand boos’. De persoon die mij dat boek gaf wilde mij wat vertellen.

Buiten in het zonnetje op een dag in januari heb ik De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen zitten lezen. Het was een bijzondere plek. Op het schoolplein van een middelbare school waar mijn zoon een lesjesdag aan het volgen was. Een belangrijk moment voor hem om een goede keuze te maken. Een mooie plek voor zijn moeder die zich aan enige filosofie ging onderwerpen. Korte verhalen, prachtig leesvoer met een glimlach, een traan en verwondering. Sommige verhalen refereren aan een eerder dierenverhaal in het boek, maar het zijn unieke op zichzelf staande kunstwerkjes. Heerlijk om te lezen en jezelf te verwonderen.

Een inkijkje in de Vuurzeevlieg

Verschillende verhaaltjes zijn heerlijk om te lezen. Het verhaal van de mus bijvoorbeeld die les geeft in alles, maar geen klanten krijgt. Vervolgens zet hij een bord neer: Niets leren, aantal lessen in overleg, alhier. En hij wacht op leerlingen. Geweldig toch? Vanwege het nieuwe jaar, het verhaal van het stekelvarken . Het gaat over goede voornemens. Beter dan in dit korte verhaal kan ik niet laten zien hoe geweldig de dierenverhalen van Toon Tellegen zijn. Uit de vuurzeevlieg en andere dierenverhalen, het stekelvarken.

Het stekelvarken de vuurzeevlieg

Het stekelvarken

Op de eerste dag van het jaar had het stekelvarken drie voornemens waar hij zich in elk geval strikt aan wilde houden. Het eerste was: niet meer op zijn hoofd staan. Hij vond dat hij dat te vaak deed, vooral als hij bij iemand op bezoek was. Hij zou het zelf waarschijnlijk ook niet gezellig vinden als iemand die bij hem op bezoek kwam midden in zijn kamer, nog voor hij iets had gezegd, op zijn hoofd ging staan. Het tweede was: hooguit één eikenworteltaart op een dag bakken en niet drie en die drie dan meteen, als ze nog warm waren, achter elkaar opeten, waardoor hij bijna altijd omviel en zich de rest van de dag niet meer kon verroeren. Het derde was: nooit meer zeggen dat iets hem gestolen kon worden: de winter, zijn verjaardag, bezoek, iedereen en nog veel meer.

Voornemens

Hij had die voornemens op een briefje geschreven en de vorige avond aan zijn muur gehangen. Toen hij die ochtend wakker werd keek hij eerst uit zijn raam. Het was nog donker en het sneeuwde. Daarna las hij het briefje, liep een tijdje door zijn kamer heen en weer, krabde tussen de stekels op zijn achterhoofd, las het briefje opnieuw en ging naar buiten. Daar, in de sneeuw voor zijn deur, ging hij op zijn hoofd staan en zwaaide met zijn benen heen en weer. Dat zou ik dus nooit meer doen, dacht hij.

Niemand zag hem, want iedereen sliep nog. Na een tijdje zo te hebben gestaan ging hij weer naar binnen. Hij bakte drie grote taarten van eikenwortels en zoete bladeren en at ze, terwijl ze nog dampten, achter elkaar op. Dit ook niet meer, dacht hij toen hij het laatste stuk taart in zijn mond stak. Hij viel om, kroop naar zijn bed en rolde daarin. Met moeite draaide hij zich op zijn zij en zei, met schorre stem, maar wel duidelijk verstaanbaar voor iemand die op dat ogenblik zijn oor tegen de deur zou hebben gehouden: “Voornemens kunnen mij gestolen worden,’. Toen viel hij, puffend en steunend, maar wel tevreden, voor het eerst in het nieuwe jaar midden op de dag in slaap.

Het stekelvarken de vuurzeevlieg

Je hersenpan aan het werk

De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen van Toon Tellegen bevat weer allerlei kleine kunstwerkjes. Verhalen die je ontroeren, doen glimlachen en in verwarring brengen. Het zet je hersenpan aan het werk en bevat mooie illustraties die de tekst ondersteunen. Wat wil een mens nog meer. Het boek is voor leeftijdscategorie 11 – 12. Ik vind het meer een boek voor volwassenen.

Specificaties Vuurzeevlieg

Auteur: Toon Tellegen | Illustraties: Carll Cneut | Uitgever: Querido│9789045123776 │ september 2019 │ 80 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen Toon Tellegen
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.