SOS weg met plastic – een samenwerking tussen mens en dier

De plasticsoep is een bekend en veelbesproken probleem. Een grote zorg voor veel mensen die met veel energie proberen hier wat aan te doen. Helaas is dit wereldwijd maar een heel klein groepje en zal er op veel grotere schaal wat moeten veranderen aan dit probleem voor mens en dier. De bende van het oorwoud ging in de zomervakantie aan de slag met een missie: SOS weg met plastic!

SOS weg met plastic

SOS weg met plastic

De bende van het oorwoud is een groepje van 4 kinderen die allevier een talent hebben. Jochem is de bedenker van geniale ideeen. Leo tekent deze ideeen op een prachtige manier uit, dan hebben we Elvera, de echte knutselaar die alles in elkaar zet, en de 1 jaar jongere Mollie die superslim is en zorgt dat alle feitjes en weetjes kloppen.

Ze hebben hun clubhuis hoog in de takken van een kastanjeboom genaamd Janus Kriebel. In de zomers maken ze hier vele plannen want stilzitten dat zit er voor dit viertal niet bij in. Een van die plannen is SOS weg met plastic. Dat vindt Janus Kriebel niet zo leuk want hij moet de kinderen een paar dagen missen als ze op missie gaan naar de zee!

Zeedieren in nood

De bende van het oorwoud heeft de SOS weg met plastic actie bedacht omdat ze weten dat er in de zee veel rommel drijft. Pas als ze een paar dagen met 2 moeders en de broer van Mollie naar een camping aan zee gaan ervaren hoe erg het er eigenlijk aan toe is.
Een schildpadje zit verstrikt in plastic en met hun “geniaal gebouwde” radio horen ze 3 dieren in het water mopperen over het plastic in de zee. De stukjes tekst tussen de dieren is trouwens erg grappig! Kun jij voorlezen met stemmetjes? Doen!

Ja de RADIO die ze hebben gemaakt kan dierengeluiden vertalen in mensentaal, en na wat aanpassingen van Elvera kunnen ze zelfs hun eigen mensentaal vertalen in dierengeluiden. Een knap werkje van de 4 geniale kinderen.

Samen met de hulp van 2 verliefde strandwachten, Bram en de twee moeders gaan ze proberen om samen te werken met de dieren uit de zee.

Samenwerking tussen mens en dier

Zo onstaat er in SOS weg met plastic een unieke samenwerking tussen mens en dier. Op het strand staat een plastic slurper machine die opgehaald plastic omtovert tot een stoel of tafel of herbruikbare beker. Deze machine is gemaakt door de bende van het oorwoud uiteraard.
In de zee zijn dolfijnen, zeehonden, vissen, haaien, krabben en kreeften, zeepaardjes en zeesterren druk in de weer om al het plastic uit de zee terug te gooien op het strand. En op het strand zijn vele mensen en kinderen druk aan de slag om dit allemaal te verzamelen te sorteren.
Jochem, verdwijnt alleen opeens diep in de zee.. zouden mens en dier ook hier kunnen samenwerken voor een goed einde?

En zal hun actie wereldwijd bekend worden? Een supergoed voorlees of zelflees boek voor in de bovenbouw voor kinderen vanaf 10 jaar. Die logischerwijs heel goed binnen een thema past als afval, milieu, klimaat en de zee.

Kom zelf in actie met SOS Weg met plastic

In dit boek staat een speciale code die je kunt invoeren in de gratis app Radio Oorwoud. Wil je de liedjes uit het boek SOS weg met plastic beluisteren? Dan voer je de code in die voorin het boek staat.
Er zijn ook podcasts en weetjes over sommige dieren. Alles ontwikkeld door WWF België.
Persoonlijk vind ik de liedjes niet leuk. Maar heej ik ben geen kind meer van 10 jaar haha en smaken verschillen nu eenmaal.

Op meerdere plekken in het boek wordt de rangerclub van België genoemd en er is uiteraard ook een rangerclub in Nederland. Hier kun je bijvoorbeeld het dossier plastic in de zee downloaden, maar ook die van klimaatverandering wat er zeker bij hoort.

Wordt lid van de rangerclub

Ik kan dan ook niet anders dan deze blog van SOS Weg met plastic te eindigen met een oproep om lid te worden van de rangerclub. De WWF-Rangerclub is de leukste wilde dierenclub van het land voor kinderen van 6 tot 12 jaar!

Voor een kleine bijdrage ben je een echte WWF-Ranger. En mag je je trots een beschermer van de natuur noemen! De bedragen bij BE en NL verschillen iets.

  • Ontvang een paar keer per jaar het meest diervriendelijke magazine Ranger Junior, Ranger Report of Ranger World (afhankelijk van je leeftijd)
  • Leer coördinaten lezen, dieren herkennen aan hun poten of vacht, hoe we het bos kunnen beschermen en nog veel meer. 
  • Doe mee met activiteiten in de natuur
  • Ontvang kortingsbonnen voor dier- en natuurparken,
  • Je ontvangt een welkomstpakket met leuke en duurzame cadeautjes!
  • Elke maand de leukste of spannendste nieuwtjes, duurzame tips en prijsvragen in je mailbox (of die van je ouders)

Bovenstaande is een mix van NL en van BE. En schrijf jij je in? Wij deden het hoor! www.rangerclub.be of www.rangerclub.nl

rangerclub aanmelden

Specificaties SOS weg met plastic

Auteur: Fleur Hendriks | Illustrator Frodo de Decker | Uitgever: Clavis | 9789044840032 | november 2020 | 104 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5


ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.