De meisje – een prachtig schrijnend verhaal
Misschien ken je Jaoud Alloul wel vanuit het theater, toch zal je hem waarschijnlijk vanaf nu herinneren als DE auteur van De meisje. Terwijl hij zijn nieuwste monoloog ‘De meisje’ aan het performen was vroeg uitgever Lannoo of hij een boek wilde schrijven. Dat deed hij, en hoe! Hij schreef over Idriss, een fictief personage dat is gebaseerd op zichzelf. Het is dus niet een volledige autobiografie, maar komt wel dicht bij zijn eigen wereld. Leven als homoseksuele man in een islamitisch gezin. Een hartverscheurende zoektocht naar zichzelf.
De meisje
Als kind wil Idriss een meisje zijn. Dat zou alles oplossen. Hij zou jurken kunnen dragen en hoge hakken. En hij zou gewoon verliefd mogen zijn op jongens. Elke avond bidt hij tot God om genezing. Elke morgen is alles nog altijd zoals het was.
Op 20-jarige leeftijd trekt hij de deur achter zich dicht en stapt hij een nieuwe wereld in. Weg van huis, weg van God. Op zoek naar zichzelf.
Wauw wauw wauw
Ik ben echt stil tijdens en na het lezen van De meisje. Het verhaal wordt recht mijn gezicht in gesmeten en laat mij niet meer los. Dit komt door een aantal dingen die ik straks één voor één zal toelichten:
- De meisje is vanuit ik-perspectief geschreven.
- Ik voelde de emoties van Idriss, door de gedetailleerde beschrijvingen
- Het boek is zeer afwisselend qua opmaak en bladspiegel.
- De gesprekken met zijn vader in het Darija zijn prachtig weergegeven
Regelmatig moet ik mij even realiseren dat Idriss niet hetzelfde is als Jaouad. Hij geeft in de inleiding ook aan dat zijn verhaal de basis is, maar dat hij de creatieve vrijheid heeft genomen om zaken toe te voegen en weg te laten als dit functioneel is voor het verhaal. De wijze waarop Idriss onder mijn huid gaat zitten maakt dat ik hem echt als persoon zie. Niet alleen meer als personage van een verhaal. Dit gebeurt mij niet zo vaak in een boek, dus chapeau!
De meisje is in ik-perspectief geschreven
De meisje is geschreven vanuit het perspectief van Idriss. Dit is zo goed gedaan dat ik het verhaal echt vanuit de ogen van hem beleef. Terwijl het personage Idriss ver van mij af staat. Mannelijk, homoseksueel, islamitisch, op een gegeven moment werkend in de nacht in een discotheek. Totaal anders dan mijn eigen leven. Dat het dan lukt om mij zo in te kunnen leven is echt het werk van een goed auteur.
Dit komt ook omdat Idriss als personage zeer goed uitgewerkt is in De meisje. Zijn gevoelens, verwarring, verschillende emoties komen zowel rauw als zacht mijn hoofd in. De wanhoop die zich uit in de volgende pagina vond ik het meest indrukwekkend:
Prachtige bladspiegel
Ik ben echt gek op boeken die wat extra’s hebben in de gekozen opmaak/bladspiegel. Bij De meisje ben ik dan ook echt heel enthousiast over de keuzes die gemaakt zijn. Ten eerste is er voor gekozen om de hoofdstukken vrij kort te houden, iets wat ze heel overzichtelijk maken in de verhaallijnen. Ook de witregels en soms bijna hele bladzijdes wit – met een aantal woorden – zijn indringend. Hierdoor komt het ritme van het verhaal heel natuurlijk over. Het geeft urgentie aan de woorden die op deze bladzijdes is geschreven.
Heel bijzonder zijn daarnaast de gesprekken die Idriss met zijn familie heeft. Deze zijn in het Darija geschreven. In ieder geval, dat denk ik. Ik kan het zelf niet lezen of spreken natuurlijk. Dit laatste is precies waarom het zo goed gedaan is. Niet alles wordt namelijk letterlijk vertaald en dit is ook absoluut niet nodig. Uit de context, bijvoorbeeld het antwoord van Idriss of de situatie, kun je halen wat er wordt gezegd. En soms ook niet, maar dat is gek genoeg helemaal niet storend. Het geeft wederom aan wat de context is en dat er sprake is van veel cultureel en religieus bepaalde tradities, die niet zomaar omver te werpen zijn.
Waarom zou je het moeten lezen?
Ik kan zoveel redenen bedenken waarom je De meisje echt zou moeten lezen. Laat ik er een paar met je delen, voor zover dit nog niet duidelijk was. Het is gewoon echt heel goed geschreven, dus zoek je een boek dat je niet weg kunt leggen….doen! Daarnaast geeft het een mooi en respectvolle kijk in het leven van Idriss. Er zit ook heel wat humor in het verhaal, wat een bepaalde lichtheid geeft die dit heftige verhaal nodig heeft. Kortom…. lezen dus!
Er is een playlist gemaakt bij De meisje. Deze kun je hier beluisteren:
Specificaties De meisje
Auteur: Jaouad Alloul | Uitgever: Lannoo | 272 pagina’s | maart 2023 | 9789401486217 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Dit komt nooit meer goed – een genadeloos eerlijk boek - 02/09/2024
- Het Woord – een nieuwe thriller in de Anne Verelst serie - 01/09/2024
- Co & Zo – een openhartig boek over co-ouderschap - 30/08/2024