Chaos United – Gerard van Gemert, een energiek strip- leesboek

Het is alweer een tijdje geleden dat ik biebdienst had, maar het was weer lekker druk. ‘Is Chaos United al uitgeleend? Ik kan ‘m nergens vinden.’ Voor mij stond een klasgenootje van mijn Oudste, in een FC Barcelona voetbalshirt en met verwachtingsvolle blik. ‘Welk deel wil je hebben?’ Is daarop mijn vraag terwijl ik in de database van de schoolbibliotheek kijk. ‘Het eerste deel.’ Na een tijdje zoeken in de boekenkast, soebatten met een klasgenoot die het boek ook wilde hebben ( ‘Jij mag ‘m na mij, echt waar!’) en het doorbladeren van het boek om te zien of hij echt wel leuk genoeg is kwam hij weer bij mij. ‘Deze graag.’ Snel liep hij terug naar zijn klaslokaal, hopelijk om te lezen.

chaos united

Waar gaat Chaos United over?

In Donkersloot, een achterafwijk van een grote stad, voetballen de twaalfjarige Milan en zijn vrienden van het flatgebouw waar ze allemaal wonen iedere dag. Ze hebben hun eigen ‘voetbalveld’ gemaakt met zelfgetimmerde doelen en zelfs een eigen schuur, ik bedoel, clubhuis. Aanvoerder Milan is een ambitieus jongetje. Hij denkt graag groot voor zijn team. Eigenlijk denkt hij altijd groot. Al snel blijkt wel dat de praktische zaken zijn ambities in de weg zitten. Zo heeft hij totaal geen talent voor voetbal, het voetbalveld is meer een moddervlakte waar geen grasspriet wil groeien en, zoals altijd, alles wat Milan bedenkt, loopt anders dan gepland. Welkom bij Chaos United.

Cup van Jut

Toch zet Milan door. Hij heeft namelijk de prijs voor ogen. De felbegeerde ‘Cup van Jut’. Daarvoor moeten Milan en zijn twee vrienden en twee vriendinnen wel wat hindernissen overwinnen. Nog los van dat modderveld, en het gebrek aan talent bedoel ik. Zo zitten er mollen in het veld die ervoor zorgen dat het voetbalveld nog onbruikbaarder wordt. De trainer is nou niet bepaald een Louis van Gaal en dan zijn er nog ouders die vinden dat er van alles moet of niet mag. Uiteindelijk kunnen de vrienden van Chaos United dan eindelijk beginnen aan het toernooi. Het gaat tenslotte om de lol die je hebt met elkaar als team en niet alleen maar om het winnen en om het talent. Alleen, hoe ver zullen Milan, Bennie, Ming, Prof en Rosa het schoppen?

chaos united

Grappig en Energiek

Chaos United wordt door uitgever Condor als een graphic novel gepresenteerd. Nu ken ik die term vooral als stripboeken voor volwassenen. Chaos United is geen volledig stripboek. Het is een mooie mix van een leesboek en een stripboek waardoor kinderen als een speer door het boek heen gaan. Rudi Jonker (bekend van zijn illustraties in de opnieuw uitgegeven Kameleon-serie) voegt met zijn cartoontekeningen een energiek, grappig beeldverhaal toe aan het verhaal van Gerard van Gemert dat ook voor volwassenen herkenbaar is. Hoogtepunt hierbij: de tattoo-grap.

De opmaak oogt een tikje chaotisch, maar heeft samenhang. In dat opzicht klopt het binnenwerk met de titel van het boek. Extra doelpuntje voor Nancy Koot dus, die verantwoordelijk is voor de grafische vormgeving.  

Chaos United is een grappig, energiek strip/leesboek over vriendschap en voetbal voor kinderen vanaf 9 jaar.

Specificaties Chaos United

Schrijver: Gerard van Gemert | Illustrator: Rudi Jonker | UItgever: Condor | Jaar van uitgave: 2019 | Aantal pagina’s: 212 | 9789492899330 | Vanaf 9 jaar | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

chaos united
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.