De laatste meisjes, een eerste pageturner van Riley Sager

“Het bos had klauwen en tanden. Alle stenen, doorns en takken grepen en beten naar Quincy, die schreeuwend tussen de bomen door rende. Maar ze stopte niet. Niet toen stenen zich in haar blote voetzolen boorden. Niet toen een tak als een dunne zweep haar gezicht geselde en een bloederige streep op haar wang trok. Stoppen was geen optie. Stoppen was sterven. En dus bleef ze rennen, zelfs toen een doornstruik zich om haar enkel wikkelde en in haar vlees beet.” Dit is het begin van de spannende pageturner De laatste meisjes van Riley Sager.

hoofd De laatste meisjes

De laatste meisjes

De pers noemt ze ‘The Final Girls’: Quincy, Sam en Lisa, een berucht groepje waar niemand bij wil horen. De enige overlevenden van drie verschillende massamoorden. Ze zijn voor altijd met elkaar verbonden, vanwege hun verleden. Maar wanneer Lisa onder verdachte omstandigheden overlijdt en Sam plotseling bij Quincy op de stoep staat.. Moet Quincy toegeven dat ze Sam en Lisa eigenlijk nauwelijks kent. Moet ze Sam vertrouwen? Of kan er maar één Final Girl zijn? De laatste meisjes is een eerste pageturner van Riley Sager.

De laatste meisjes’ van Riley Sager is een bloedstollende thriller met een totaal onverwachte ontknoping en dé tip van 2017 van Stephen King, Lisa Gardner en Karin Slaughter!

Want het probleem met details is dat ze ook kunnen afleiden. Voeg te veel details toe en ze verdoezelen de brute waarheid van een situatie.
~
Blz 17

Verwachtingen

Met zo ’n synopsis en met zo ’n aanbeveling van niemand minder dan Gardner, Slaughter en mijn geliefde King.. Kan het niet anders zijn dat mijn verwachtingen torenhoog zijn van De laatste meisjes. Ja ik ben gevoelig voor zulke teksten bij een boek, en ik denk met mij vele anderen. Mijn start verloopt wat schokkerig, alsof de handrem er nog opstaat. Ik kom wel door het boek heen maar het kost me wat moeite. De manier van een verhaal vertellen en vooral het zinsritme waren niet direct ingrediënten voor een soepel begin.

Wel zet Sager direct hele boeiende en solide karakters neer en een ontzettend tof verhaal. Die basis zit goed en zorgt ervoor dat ik vol hou. En gelukkig maar, want De laatste meisjes is na de laatste bladzijde één van mijn favoriete volwassen thriller, whodunnit boek van dit jaar geworden. Vrij snel had ik de smaak te pakken en was wegleggen geen optie meer voor mij. Wat een grandioos origineel, spannend en boeiende thriller is dit! En dan speelt het zich ook nog grotendeels af in het door mij geliefde New York.

Muziek uit het boek: Mary Poppins-Spoon Full of sugar

The final girls

Ik ben groot thriller en horror liefhebber. De term ‘The final girls’ ofwel ‘De laatste meisjes’ is dan ook niet nieuw voor mij. Dit zijn namelijke de meisjes die een bloedbad overleven. De laatste die zich staande houden en dus overlevers zijn. Sager heeft dit gegeven heel boeiend verwerkt in diverse laagjes. Je hebt het basis verhaal van Quincy, overlever van een bloedbad waar ze niks meer van kan herinneren. Dissociatieve amnesie, verdrongen herinnering syndroom genoemd. Dan is er overlever Lisa, de laatste tijdens een bloedbad op een studentenfeest. En dan is er Sam, die heeft de motel moorden overleefd. In de media worden deze drie vrouwen bestempeld als The final girls en dit geeft hun bittere roem.

Je krijgt drie bloederige massamoorden, je krijgt 3 sterke vrouwen die de overlevers zijn. Sager laat ons zien hoe je op diverse manieren hiermee om kan gaan. En ook wat de rol van de media hierin is. Tegelijk krijg je smaken mee vanuit het rechtssysteem in Amerika. En dan is daar het moment dat Lisa wel heel mysterieus overlijdt. Dat is de aanzet tot een zinderende pageturner en whodunnit, of beter gezegd what the **** is er aan de hand? Gaandeweg krijg ik een vermoeden, en die blijkt deels gegrond. Opeens heb ik de Sager smaak te pakken en zie ik alle kruimelsporen die hij rondstrooit. En dan nog ben ik niet op alles voorbereid wat De laatste meisjes voor mij in petto heeft.

Thema’s in De laatste meisjes

Sager heeft echt een heel boeiend boek met diverse laagjes en maatschappelijke kwesties in een razendspannend verhaal gegoten. Je leest mee in het nu, maar krijgt ook met terugwerkende kracht het bloedbad van Quincy stukje voor stukje mee. Deze onthulling uit het verleden speelt zich heerlijk door het heden af. Sager zet geweldige karakters neer en heeft het vermogen om in je hoofd te kruipen en daar verwarring te zaaien. De laatste meisjes bevat thema ’s zoals: overleven, moord, vriendschap, familie, media exposure, gezondheid, mentale gezondheid, trauma’s, liefde, goede en slechte kanten van mensen, de maatschappij, jezelf zijn, buitenbeentjes, vooroordelen en anders zijn.

We hebben allemaal goede en slechte kanten. En soms kan je deze zelf goed in evenwicht houden, soms is daar hulp voor nodig. Maar hoe gedragen De laatste meisjes zich? Er is hoofdkarakter Quincy met haar kalmerende wijn en Xanax mix en haar zoete bakblog. Er is een Lisa die zich maatschappelijk inzet voor meiden die het nodig hebben. En er is Sam die van de radar verdwijnt en anoniem wilt zijn. Welke manier zou de jouwe zijn als jij een overlever zou zijn? Ik heb ondanks de stroeve start toch vrij snel intens genoten van dit boek en wil zeker meer van Riley Sager.

Alle boeken Riley Sager

Riley Sager is een pseudoniem van Todd Ritter, die ook onder zijn eigen naam boeken schrijft. Daarnaast publiceert hij werk onder het pseudoniem Alan Finn. Ritter/Sager/Finn woont in Pennsylvania en werkt als schrijver, redacteur en grafisch ontwerper. De laatste meisjes was een overdonderend succes. Hieronder de boeken die van Sager uitgekomen zijn.

  1. De laatste meisjes / Final girls (2018)
  2. Mijn laatste leugen / The last time I lied (2018)
  3. Sluit alle deuren / Lock every door (2020)
  4. Voor het donker thuis – Home before dark (2021)
  5. Overleef de nacht / Survive the night (2022)

Specificaties De laatste meisjes

Auteur: Riley Sager | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Vertaald door Roelof Posthuma | 9789026344299 | November 2018 | 416 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.