Hier komen de microben, een boek over kleine levende dingetjes die overal zijn

De R is weer in de maand! En sinds dit boek is dat de R van MicRoben. Hier komen de microben is een boek voor jonge nieuwsgierige kinderen die willen snappen waarom je van snot ziek kan worden. Waarom we zo vaak onze handen moeten wassen. En waarom niet alle kleine microben slecht zijn. Oja en dan was er nog iets van een Covid pandemie wat je misschien hebt meegekregen. Dit is een actueel boek wat zeer inzichtelijk en beeldend microben in beeld brengt.

hoofd

Hier komen de microben

‘Hier komen de microben!’ is een informatief en humoristisch non-fictieprentenboek voor nieuwsgierige kinderen over alle soorten microben. Helder en met humor uitgelegd op kleuterniveau, maar ouders kunnen er ook nog van leren!

Microben zijn de aller-, aller-, allerkleinste levende wezens die er zijn. Van bacteriën, virussen en schimmels heeft iedereen weleens gehoord. Dat zijn nou microben! Ze zijn stuk voor stuk zo klein dat er wel een miljard op één speldenknop passen. Ze zijn overal om ons heen, van de Zuidpool tot in de brandende woestijn en in de ruimte, én ze wonen in en op ons lijf. Deze onzichtbare en fascinerende wereld komt nu voor kleuters tot leven in ‘Hier komen de microben!’.

Bioloog en docent Emily Grossman legt in toegankelijke taal uit wat microben zijn en doen, en waarom het zo goed is dat ze met zovelen zijn. Algemene informatie én actualiteit komen voorbij. De illustraties van Maggie Li geven het onderwerp de speelse twist die het boek – en alle microben – zo vrolijk maakt.

Op deze . passen
meer dan een
miljard microben!

Beeldend en helder

Hier komen de microben is een helder en beeldend boek op kleuterniveau. Het onderwerp is groots, alhoewel het eigenlijk minuscuul klein is. Zo klein dat het niet te zien is met het blote oog, en dus moeilijk te bevatten is voor kinderen. Maar toch worden kinderen al jong bewustgemaakt van deze kleine aanwezige elementen. Dankzij Covid helemaal! Het is dus fijn dat er een prentenboek is wat het heel helder, beeldend en op passend niveau uitlegt aan de doelgroep.

Alhoewel… de illustraties zijn zo toegankelijk en beeldend dat mijn oudste dochter, een actieve beelddenker, even de kriebels kreeg. Haar handen werden opeens een actief slagveld met goede en slechte microben met gezichtjes en tanden, sommigen met cape. Een onverwachte uitwerking die ik niet helemaal had kunnen voorspellen. Gelukkig wordt er verderop in Hier komen de microben aandacht besteed aan dat je niet bang hoeft te zijn. Dit kalmeert haar en we kunnen deze drempel over en door naar de kennis en haar bewustwording laten groeien op een fijne manier.

Goed en slecht

Want in Hier komen de microben leren we dat er goede en slechte zijn. De slechte kan je verslaan door bijvoorbeeld handen wassen, een goede hygiëne. Maar de goede kunnen echt hele fijne dingen doen! Zo kunnen we binnenkort misschien wel grote hoeveelheden voedsel van microben maken. Daarbij kunnen ze genoeg energie produceren om ruimtereizen mogelijk te maken. En er is meer moois wat deze minuscuul kleine krachtpatsers mogelijk zouden kunnen maken.

De kleine wereld van microben is fantastisch, divers en groots. Hier komen de microben is een prettig boek wat op kleuterniveau inzicht geeft. Uiteraard is het een lastig onderwerp en komen er ook diverse andere grote begrippen bij kijken zoals milieuvriendelijk, hongersnood, armoede, ruimtereizen, energie, ziektes, toekomst en klimaat. Het immuunsysteem komt natuurlijk ook aan bod. Kortom een boek met stof wat bij diverse onderwerpen goed gebruikt kan worden, en wat ook vele vragen zal oproepen. Het is een helder en vriendelijk boek voor alle nieuwsgierige ontdekkers die meer willen weten wat er allemaal op en in je lijf afspeelt. Prima voor thuis in de kast of om in de klas/opvang te gebruiken.

Specificaties Hier komen de microben

Auteur: Dr. Emily Grossman | Illustraties: Maggie Li | Uitgever: Gottmer | September 2022 | 9789025776411 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.