Badass habits, ontwikkel in 21 dagen een goede gewoonte

Badass habits is het nieuwe boek van Jen Sincero, bekend van de bestseller You are a badass. Ik heb dat boeken helaas niet gelezen, maar dit boek over gewoontes is ook los te lezen. In You are a badass schreef Sincero dat gedachten woorden worden, dat woorden overtuigingen worden, dat overtuigingen daden worden, dat daden gewoontes worden en dat die gewoontes de realiteit worden. Badass habits gaat over het deel van de gewoontes in deze hele keten. Dat was bijvoorbeeld junkfood eten bij de schrijfster zelf.  

Ga je een gewoonte aanleren of afleren?

Sincero is een coach die al talloze mensen heeft geholpen om hun leven te transformeren. In Badass habits staan haar gebundelde adviezen om voornemens om te zetten in goede gewoontes, zodat je echt tot actie komt. Nieuwe gewoontes aanleren of oude afleren is erg lastig, weet ook ik uit ervaring. Mensen houden over het algemeen niet van verandering. Daarom is stoppen met een slechte gewoonte of beginnen met iets nieuws zo ingewikkeld. Wat wijze en praktische adviezen om dit proces makkelijker te maken zijn dus welkom. 

Badass habits begint met een uitleg over wat gewoontes zijn en hoe ze werken. Daarna helpt het boek je bewust te worden van gewoontes die je al hebt, zowel de goede als de slechte. Daarna kies je een gewoonte waar je tijdens het lezen van het boek aan kunt werken. Dan volg je een proces bestaande uit 21 stappen, bedoeld om die nieuwe gewoonte te verankeren of de oude permanent uit te bannen. De eerste stap is een mantra verzinnen. Het is handig om tijdens het lezen een notitieblok en pen bij te houden voor aantekeningen en opdrachten.

Meer authentiek zijn 

Een gewoonte verankeren is als het verplaatsen van een berg kiezelstenen, steentje voor steentje: je maakt een beginnetje, begint efficiënter te werken, het wordt makkelijker en makkelijker, en het eindelijk heb je inderdaad die hele berg verplaatst. Maar op het moment zelf is die progressie niet altijd even goed te zien.

Zelf houd ik niet van symptoombestrijding, maar gelukkig gaat Badass habits de diepte in. Sincero stelt dat het aanleren van gezonde gewoontes te maken heeft met je grenzen duidelijk aangeven en nee zeggen. Ook laat ze zien wat gewoontes te maken hebben met onze verlangens, overtuigingen en angsten. Gewoontes kiezen die beter bij je passen helpen je om meer authentiek te zijn en liefde voor jezelf te hebben. Het boek is positief en grappig geschreven. Het zet je aan het denken. Ik vond het bijvoorbeeld een goed idee om stil te staan bij wat me eerder gelukt is om te doorbreken (bijvoorbeeld stoppen met duimen en nagels bijten).

Sincero

Badass habits is herkenbaar 

Ik vind het begrip van gewoontes wel erg breed. Voor mij valt het onder iets dat je vaak doet waardoor het eigen is geworden en meer vanzelf gaat. Maar in Badass habits valt er veel meer gedrag onder, zoals dankbaar zijn genieten van het leven. Daar ben ik het niet helemaal mee eens en het maakt het boek onnodig complexer. Niet altijd is voor mij ook logisch en duidelijk wat nu de bedoeling is. Het is een beetje een chaotisch boek voor mij. Ik heb het daarom eerst helemaal gelezen en aantekeningen gemaakt. Daarna heb ik met de voor mij bruikbare tips een eigen plan gemaakt om te werken aan een gewoonte die ik wil afleren (krabben). 

Badass habits is alsnog een leuk en interessant boek met herkenbare situaties. Het is handig voor iedereen die goede voornemens daadwerkelijk wil uitvoeren of slechte gewoontes wil afleren. Het boek is ook algemeen interessant als je een krachtige en positieve mindset wil ontwikkelen. Door zelfreflectie en daarna praktisch aan de slag te gaan kan je met dit boek misschien wel iets veranderen wat eerder niet lukt. Succes!

Specificaties Badass habits 

Auteur: Jen Sincero | vertaling: Jonas de Vries | uitgeverij: Boekerij | 9789022596944 | augustus 2022 | 240 blz | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.