Het bizarre bottenboek, een kijkje in diverse lichamen

Botten! Mijn oudste dochter is gefascineerd door botten. Want je voelt ze wel maar ziet ze normaal niet. Tenzij ze spareribs eet of kip met botten eet. Ze vraagt bewust ook om deze gerechten zodat ze de botten aan een nadere inspectie kan onderwerpen. Ze is zich geheel bewust van wat ze eet en wat het is. Daarnaast heeft ze een mama, ik dus, met lichamelijke klachten in mijn botten. Ik geef vaak aan dat ik ‘botjespijn’ heb om het begrijpelijk te maken. Het bizarre bottenboek is dus een perfect boek voor haar.

hoofd Het bizarre botten boek

Het bizarre botten boek

Bekijk de grootste, kleinste en meest bijzondere botten ter wereld van heel dichtbij in Het bizarre bottenboek. Neem een kijkje in het lichaam van mensen en dieren, ontdek hoe botten van vorm verschillen en leer hoe we dankzij deze botten kunnen overleven.

  • Waar zijn botten van gemaakt?
  • Wat is het grootste bot op aarde?
  • Hoe kunnen vogels met botten vliegen?
  • Hebben haaien botten?

In dit fascinerende Het bizarre bottenboek leer je wat ieder skelet uniek maakt. Van giraffen en dinosaurussen tot uilen en krokodillen. Wist je dat haaien, walvissen en slangen nog botjes hebben die vroeger poten waren? Dat vogels holle botten hebben en dat hun eieren dezelfde mineralen bevatten als hun botten? Dat meer dan de helft van jouw botten zich in je handen en voeten bevindt? Dat er spleten zitten in het bovenkaakbot van de Nijlkrokodil, waarin zijn ondertanden precies passen als hij zijn bek sluit? Word een bottenexpert en leer allerlei onverwachte weetjes over bizarre botten!

Tof weetjesboek

Het bizarre bottenboek is gewoon een onwijs tof weetjesboek. Daar kan ik al helder over zijn. De vormgeving is om door een ringetje te halen. Het is speels en kinderlijk. Dit door de illustraties en kleurgebruik. Maar nergens is het kinderachtig. De illustraties zijn duidelijk en herkenbaar. En het kleurgebruik wordt ingezet om de diverse onderdelen duidelijk te kleuren. In het begin is een helder inhoudsopgave en achterin zit een register. Opzoeken kan dus op diverse manieren. Bladerend op het oog, maar ook doelgericht op inhoud.

Wat zijn botten? Dat is natuurlijk een goede basis om te leren. Het bizarre bottenboek start dan ook met dit hoofdstuk en de uitleg hiervan. Mijn oudste dochter van 8 kijkt haar ogen uit en alles wil ze weten. Zelfs mijn jongste dochter van 3 zit gefascineerd te kijken. En ook ik als volwassene lees en kijk met veel plezier mee. Ik ben gek op weetjesboeken voor kinderen omdat ik er ook nog altijd van leer. Op pagina 5 valt ook direct de reuzenoctopus op bij mijn dochter. Dit is een dier zonder botten, net zoals de kever. Dit zijn feitjes die we opslaan en nooit meer vergeten.

Muzikale botten:
De Maori gebruikten traditioneel botten van albatrosvleugels om fluiten van te maken

Feitje blz 23

Mens en dier in Het bizarre bottenboek

We slaan om en komen bij dierenskeletten. Hier staat ook een mensenskelet wat fijn is ter herkenning. En ter vergelijking. Het werkt zo goed bij kinderen al die illustraties ter vergelijking. Zo zien we een mensenschedel naast een flamingo en hagedis schedel. En een menselijke ruggengraat naast een vissengraat. Dit visuele aspect maakt het heel toegankelijk voor kinderen. De illustraties zijn echt perfect gedaan in Het bizarre bottenboek wat mij betreft.

Het bizarre bottenboek gaat daarna verder met een aangename diversiteit aan dieren. Het staat bomvol illustraties, weetjes en korte boeiende teksten. Het boek is pas net in huis, maar inmiddels al zeer geliefd. En als ik even niet mee kan lezen, zie ik mijn beide dochters samen in dit boek duiken. Ze laten zich verbazen, soms gruwelen, maar veelal verrijken door dit geweldige boek. Een aanrader wat ons betreft!

Specificaties Het bizarre bottenboek

Auteur: Anna Claybourne | Uitgever: Lemniscaat | Vertaling: Steven Blaas | Mei 2022 | 9789047713104 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.