Wat is Kunst? Het begint met een eiland…

Wat is Kunst? Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Want… wie bepaalt wat Kunst is en wat niet? Ted van Lieshout schreef er een prachtig boek over. Genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Wat is Kunst? Deze vraag wordt gesteld en het antwoord van Ted van Lieshout is dat het begint met een eiland. Van daaruit laat hij het ontstaan van kunst tot hedendaagse kunst de revue passeren. Dit boek richt zich op kinderen, maar voor volwassenen is het net zo interessant. Er staan namelijk dingen in die ik nog niet wist en Ted van Lieshout schrijft op een toegankelijke manier. Alsof je een verhaal aan het lezen bent. En uiteindelijk zijn het twee verhalen in één. Want, het is een informatief boek over het ontstaan van kunst én een verhaal van een meisje op een eiland dat leert over kunst.

Begin een eiland

De vraag Wat is Kunst? wordt gesteld door een meisje. Haar vraag en het antwoord daarop wordt verteld op de linkerpagina’s van het boek. Een vraag die komt vanuit het niets “Hallo, is er iemand?”. “Ja, ik. De schrijver van dit boek”. Het meisje zonder naam stelt deze vraag omdat ze moet weten wat kunst is voor school. Ze heeft het opgezocht in een woordenboek, maar kreeg geen antwoord op haar vraag. Tenminste.. ze wil het graag begrijpen en een goed cijfer krijgen. Dus, vertelt Ted van Lieshout aan haar wat Kunst is. Hij vertelt hierbij over een eiland. En begint met het statement Kunst is alles dat je doet om niet dood te gaan van verveling. Op basis van de vragen van het meisje gaat hij verder. En hij vertelt op de rechterpagina’s wat Kunst is.

Wat is Kunst?

Bij het vertellen over het eiland komt er iedere keer een woord tevoorschijn. Op basis van dat woord gaat Ted van Lieshout in Wat is Kunst? op de rechterpagina’s vertellen over dat woord. Het begint iedere keer met :”over …… gesproken’. En het verveelt niet. Over eilanden gesproken bijvoorbeeld. Hij vertelt dan over Christo die elf eilanden met roze verf heeft omringd. Er passeren bekende namen de revue, maar de verhalen die erbij horen zijn niet altijd bekend. Over Van Gogh en Gauguin bijvoorbeeld. Na een enorme ruzie hebben ze elkaar nooit meer gezien omdat Van Gogh stierf. Plus via specifieke kunst worden er ook leuke andere weetjes gegeven. Bijvoorbeeld een foto van Rachel Gurney door Julia Margaret Cameron gemaakt. Rachel Gurney is de oprichter van de huidige Flying Doctors. Daarnaast gaat het over uitvindingen, bijvoorbeeld de tube of de telefoon.

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout schrijft gedichten en kinderboeken, maar hij schrijft ook liedjes en scènes voor verschillende televisieprogramma’s, zoals Sesamstraat en (van 1988 tot 2008) Het Klokhuis. Zijn meest recente kinderboek is Wat is Kunst? Ted van Lieshout heeft een opleiding aan de Kunstacademie in Amsterdam gevolgd. In 2006 was hij gastcurator bij het Rotterdamse kindermuseum Villa Zebra, waarvoor hij de tentoonstelling “Bang Bootje” ontwierp. De verhalen van Boer Boris zijn ook van zijn hand.

Specificaties Wat is Kunst?

Uitgeverij: Leopold | Auteur: Ted van Lieshout | 9789025880095 | november 2020 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.