Nationale voorleesdagen 2023 – een prentenboeken top 10

Het is bijna zo ver! De Nationale voorleesdagen 2023 beginnen op woensdag 25 januari en duren tot 4 februari. Een echt prentenboekenfeest voor de jongste kinderen, maar oudere kinderen mogen natuurlijk ook meedoen. Voor baby’s, peuters en kleuters wordt er in deze dagen aandacht besteed aan het belang van voorlezen en het samen genieten van prachtige prentenboeken. Tegelijkertijd met deze voorleesdagen worden er een aantal boeken in het zonnetje gezet. Dit is namelijk de prentenboeken top 10 van 2023. In deze blog vertel ik jullie wat meer over deze speciale week en daarnaast over de verschillende prentenboeken. Alvast heel veel voorleesplezier gewenst!

Nationale voorleesdagen 2023

Nationale voorleesdagen 2023

Elk jaar aan het begin van het jaar zijn de Nationale voorleesdagen. In 2023 worden ze natuurlijk ook weer gehouden. Op deze dagen is er in de media en op kinderdagverblijven en scholen nog meer aandacht voor voorlezen. Voorlezen is natuurlijk hartstikke leuk, maar absoluut ook nuttig voor (jonge) kinderen. Het bevordert woordenschat, taalgevoel en het helpt je kind al in de voorbereiding van het leren lezen. Daarnaast is het ook een heel fijn moment voor de band tussen ouder en kind.

De nationale voorleesdagen 2023 worden traditioneel afgetrapt met een voorleesontbijt. Niet alle scholen en kinderdagverblijven zullen hier aan meedoen, maar op een heel aantal instellingen zal op 25 januari een ontbijtje klaar staan. We horen steeds vaker dat kinderen dan in de pyjama op school mogen komen om lekker te eten en naar een verhaal te luisteren. Soms komt er iemand van de gemeente of de bibliotheek voorlezen, of een andere juf of meester.

Prentenboeken top 10

Elk jaar kiest de organisatie van de Nationale voorleesdagen de prentenboek top 10. In 2023 is dat weer een fantastische lijst geworden! De komende tijd zullen er van een groot aantal boeken recensies verschijnen, omdat wij natuurlijk ook heel benieuwd zijn. In deze blog vertel ik alvast kort wat je kunt verwachten.

De lijst prentenboeken top 10 (in willekeurige volgorde) van de Nationale voorleesdagen 2023:

Maximiliaan Modderman geeft een feestje – prentenboek van het jaar

Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Auteur: Joukje Akveld | Illustraties: Jan Jutte | Uitgever: Lannoo

Ook dit jaar wordt tijdens de Nationale voorleesdagen 2023 het prentenboeken van het jaar gekozen. Maximiliaan Modderman geeft een feestje heeft die eer gekregen. Het boek wordt verkocht met een klein vingerpoppetje van Maximiliaan erbij, ideaal om te gebruiken bij het voorlezen.

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen? Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

Dit boek van Joukje Akveld is geschreven voor peuters en kleuters.

Kiekeboe

Nationale voorleesdagen 2023

Auteur: Deborah van de Leijgraaf | Uitgever: Ploegsma

Hond speelt verstoppertje, kun jij hem vinden? Trek aan de schuifjes en zoek in de woonkamer, de slaapkamer en de tuin – en ontdek nog veel meer verstopte dierenvrienden!

Deborah van de Leijgraaf maakte dit vrolijke boekje met dubbele schuifjes, ideaal voor kleintjes. Hierdoor kunnen dreumesen en peuters er namelijk lekker lang mee spelen.

Brave hond! Stoute kat! staat ook op de lijst van de Nationale voorleesdagen 2023

Brave hond! Stoute kat!

Auteur: Bette Westera | Illustraties: Mies van Hout | Uitgever: Gottmer

Het derde boek is Brave hond! Stoute kat!. Dit boek bevat 32 gedichten over dieren. Erg leuk dat er ook poëzie centraal staat tijdens de Nationale voorleesdagen 2023. Op elke bladzijde staan twee dieren tegenover elkaar die soms wel op elkaar lijken, maar eigenlijk heel verschillend zijn. Kelly heeft het boek al gelezen en besproken op StoerLeesVoer, daarin verwijst zij ook naar de geweldige lessuggesties bij dit boek van Mies van Hout zelf.

Bette Westera en Mies van Hout maakten dit boek voor peuters en kleuters.

De bijzondere beer – een aanrader voor de nationale voorleesdagen 2023

De bijzondere beer

Auteur: Tjibbe Veldkamp | Illustraties: Marijke ten Cate | Uitgever: Lemniscaat

Altijd fijn als er een boek van Tjibbe Veldkamp in de prentenboek top 10 staat, daar ben ik namelijk echt wel fan van! De bijzondere beer gaat over een knuffelbeer die niet goed genoeg is volgens zijn maker. Zelf denkt hij daar anders over. Het verhaal raakt thema’s aan als anders zijn, erbij horen en vriendschap. Met erg lieve tekeningen van Marijke ten Cate.

Tjibbe Veldkamp en Marijke ten Cate maakten dit prentenboek voor peuters en kleuters.

De eend die niet van water hield

Nationale voorleesdagen 2023

Auteur: Steve Small | Vertaler: Joukje Akveld | Uitgever: Luitingh Sijthoff

Dit boek is niet van Nederlandse bodem, maar dat is ook zeker niet nodig om in de prentenboek top 10 van de Nationale voorleesdagen 2023 te komen. Joukje Akveld staat twee keer in de top 10, zij heeft De eend die niet van water hield namelijk vertaald.

Eend houdt niet van water. Echt helemaal niet. Niet om erin te zwemmen, erdoor te peddelen. En hij houdt ook echt niet van regen. Op regenachtige dagen doet hij niets liever dan met een goed boek bij de open haard zitten. Maar dan op een dag komt er een gat in zijn dak. Als hij op zoek gaat naar een emmer, om het water op te vangen, komt hij een kikker bij zijn huis tegen. De kikker is verdwaald, en mag daarom warm en droog bij Eend slapen.
De volgende dag gaan ze op pad om de kikker thuis te brengen. Maar waar is zijn huis eigenlijk?

Steve Small schreef dit grappige, lieve boek over vriendschap voor peuters en kleuters. Ook dreumesen zullen erg kunnen genieten van het prentenboek. Onze recensie lees je hier

Een zee van liefde – een prachtige keuze voor de nationale voorleesdagen 2023

Een zee van liefde

Auteur: Pieter Gaudesaboos | Uitgever: Lannoo

Een zee van liefde is een warm boek dat zelfs de Boon 2022 won. Een heel belangrijke literatuurprijs in Vlaanderen. Het boek gaat, vanzelfsprekend, over de liefde. Het boek samenvattend: Er worden allerlei facetten van de liefde besproken aan de hand van Pinguïn en Beer.

Pinguïn is onderweg naar het huis van zijn vriend Beer.
Hij zeult een koffer, een lantaarn, en een groot geheim met zich mee.
Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil.

Pieter Gaudesaboos schreef dit boek voor alle leeftijden. Het is op verschillende manieren te gebruiken, waardoor het in elke boekenkast hoort! Onze recensie lees je hier.

Ik ben pippi niet!

Ik ben pippi niet!

Auteur: Yvonne Jagtenberg | Uitgever: Gottmer

Het leuke aan de top 10 van de Nationale voorleesdagen 2023 is dat het zo’n enorm afwisselende lijst is. Ik ben pippi niet! is namelijk weer totaal anders. Dit vrolijke, eigenwijze prentenboek van Yvonne Jagtenberg spreekt veel kinderen aan omdat het zo eigenzinnig is.

Yvonne Jagtenberg schreef dit boek voor vrolijke peuters en kleuters die van een grapje houden!

Kom, we gaan een boek lezen

Nationale voorleesdagen 2023

Auteur: Susanne Strasser | Vertaling: Berd Ruttenberg | Uitgever: Hoogland & Van Klaveren

Deze titel past natuurlijk fantastisch bij de Nationale Voorleesdagen 2023. De missie van deze dagen is namelijk verpakt in één prentenboek. Kom, we gaan een boek lezen gaat over de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw die een boek willen lezen op de bank. Oeps, ze moeten nog wachten op de ooievaar. Zijn ze dan compleet?

Dit boek is voor de jongste kinderen erg geschikt. Susanne Strasser schreef en tekende het voor dreumesen en peuters. Zelfs baby’s kunnen al meekijken met de vrolijke plaatjes in dit boek.

Nee! zei konijn

Nationale voorleesdagen 2023

Auteur: Marjoke Henrichs | Uitgever: Querido

Een heel herkenbaar woord voor jonge kinderen, NEE! Dit konijn is er echt een ster in. Hij wil namelijk niks, overal zegt hij nee op. Een boek voor eigenwijze peuters die graag NEE zeggen!

Marjoke Henrichs schreef en tekende dit grappige boek. Ook dit boekje is leuk om ook al te lezen met dreumesen, want die zeggen ook heel graag NEE!

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?

Nationale voorleesdagen 2023

Auteur: Eva Montanari | Uitgever: Gottmer

De kleine krokodil gaat voor het eerst naar de crèche. Dat is best spannend. Gelukkig wordt het een leuke dag, vol vertrouwde én nieuwe geluiden. Aan het eind van de eerste dag op het kinderdagverblijf heeft de kleine krokodil een heerlijke tijd gehad. Klop-klop doet dan de deur. Daar is de grote krokodil al om de kleine krokodil mee naar huis te nemen.

Eva Montanari heeft een heel specifieke tekenstijl. Haar tekeningen zijn namelijk zacht, ze maakt ze vooral met krijt en potlood. Ze zullen dus kinderen die zelf naar een kinderdagverblijf gaan erg aanspreken!

Waar kijk jij het meest naar uit? Welk boek ga je voorlezen aan je kind?

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Nationale voorleesdagen 2023 - een prentenboeken top 10
Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.