Heb jij al van de Boekenbingo gehoord? Als je zelf veel aan leesbevordering doet binnen je basisschool ken je het vast wel. Maar ook als je graag kinderboeken leest of veel leesbevorderaars volgt op instagram is het je wellicht niet ontgaan. Dan nog zijn er vast veel kinderen, leerkrachten en ouders die nog nooit gehoord hebben van de Boekenbingo. Ik neem jullie dan ook graag mee in deze leuke jaarlijkse bingo met ook nog toffe prijzen te winnen.

boekenbingo 2024

Hoe de Boekenbingo is ontstaan

Om het lezen te bevorderen vindt Jacques Vriens dat elke PABO-student tijdens zijn/haar/hen studie kinderboeken zou moeten lezen. Op die manier komen zij als verse leerkracht voor de klas te staan met een rugzakje aan kinderboeken. In 2014, tijdens zijn Kinderboekenambassadeurschap, publiceert hij daarom een lijst met 60 titels. Hierin staan zowel nieuwe jeugdboeken als de klassiekers. Boeken uit allerlei genres en van heel diverse auteurs. Zie deze tiplijst dan ook als een lijst met suggesties. Het is wel duidelijk dat Jacques als Kinderboekenambassadeur leerkrachten, PABO-studenten maar ook ouders probeert te overtuigen van de waarde van verhalen en boeken.

Juf Sanne neemt vervolgens het initiatief van Jacques Vriens over en daagt leerkrachten uit om de tiplijst binnen 5 maanden te lezen. Zo zal er uiteindelijk een olievlek ontstaan van lezende leerkrachten die op hun beurt weer leerlingen aansteken. En dat is waar het om te doen is; kinderen weer aan het lezen krijgen! Vanaf 2016 werkt Juf Sanne een nieuwe boekenlijst uit waar iedereen aan mee kan doen. Ze vraagt vervolgens auteurs en illustratoren om 3 titels te noemen voor de lijst. Hierdoor komen er titels tussen te staan die je zelf misschien minder snel zou kiezen. Op de website van de Boekenbingo vind je de oudere bingolijsten ook nog terug. Inmiddels wordt de Boekenbingo georganiseerd door een heel team namelijk; Het Ministerie van Boekenzaken.

Het Kabouterboek, een kijkje in de wereld van kabouters cover kader loes riphagen

Boekenbingo; een jaarlijks evenement

Het doel van de Boekenbingo is dus om het lezen te stimuleren, het leesplezier te verhogen en je kennis te laten maken met verschillende boeken. We hebben afgelopen jaren al genoeg in het nieuws kunnen horen en/of lezen over jongeren die minder lezen en slechter worden in lezen. De uitslagen van diverse onderzoeken liegen er dan ook niet om. Op scholen, zowel basisscholen als middelbare scholen, komen steeds meer bibliotheken al dan niet in samenwerking met de gemeentebibliotheek. Daarmee lijken de gemeenten de wegbezuinigde openbare bibliotheken een beetje op te heffen.

Terug naar het doel van de Boekenbingo. Want het stimuleren om te lezen ligt natuurlijk niet alleen bij de leerkracht. Ouders kunnen thuis ook voorlezen aan hun kinderen of zelf lezen en daarmee het ‘goede voorbeeld’ geven. Als je door de vele boeken die jaarlijks uitkomen het boek niet meer ziet is de Boekenbingo altijd een leuke lijst om tips op te doen. Maar ook om kennis te maken met boeken die je zelf niet zomaar zou kiezen. In voorgaande jaren heb ik zo echt al meer dan eens een boek gelezen dat ik met een blik op de cover of het lezen van de synopsis niet zou lezen. Kortom; laat je verrassen!

Sinds 2016 is de Boekenbingo een jaarlijks terugkerend evenement. In het archief vind ik alleen de lijsten tot en met 2019 maar dat zijn al meer dan genoeg jeugdboeken om vele boekentips uit te halen.

De woelige wereld van de worm

Hoe werkt de boekenbingo

Om alle boeken van de Boekenbingo te lezen krijg je in totaal 5 maanden de tijd. De bingolijsten zijn gesplitst in onderbouw, middenbouw en bovenbouw boeken. Het is echter de bedoeling dat een volwassene alle drie de lijsten leest. Dat zijn in totaal 60 titels.

  • Een bovenbouw leerling leest alle 60 titels
  • Een middenbouw leerling leest de 40 titels van onderbouw en middenbouw
  • En een onderbouw leerling leest alleen de onderbouwlijst; 20 titels

Volg je me nog? Anders kun je inderdaad beter de uitleg even rustig nalezen op de website van de Boekenbingo zelf, haha. Als je je op hun website registreert kun je daar de gelezen boeken bijhouden. Zo maak je ook kans, als je bingo hebt, op prijzen. Welke prijzen dat zijn wordt pas later bekend gemaakt. Maar tof zijn ze altijd wel naast dat je natuurlijk met een boel nieuwe boeken hebt kennis gemaakt.

voorkant De raadselbreker met kader

De boeken in de bingo van 2024

Dit jaar staan er opnieuw mooie, voor mij, bekende en onbekende titels in de Boekenbingo. De lijst van 60 heel diverse boeken bevatten vaak per bouw zowel poëzie als een informatief boek en natuurlijk vele lees- of voorleesboeken. Hieronder vindt je, per bouw, een opsomming met de boeken uit de Boekenbingo. Bovendien vind je een linkje naar de boeken waarvan we op StoerLeesVoer een review hebben geschreven. En anders een linkje naar meer informatie op Bol, deze herken je aan het * erachter. De bingokaarten heb ik uiteraard van Boekenbingo zelf.

Onderbouw boeken

Boekenbingo 2024 titels onderbouw

Middenbouw boeken

Boekenbingo 2024 titels middenbouw

Bovenbouw bovenbouw

Boekenbingo 2024 titels bovenbouw

Boekentips dankzij de Boekenbingo

Als dat niet genoeg boekentips zijn voor de komende 5 maanden? De boeken van de boekenbingo dienen binnen 5 maanden te worden gelezen en geregistreerd op de Boekenbingo website. Maar je kunt deze mooie lijsten natuurlijk ook gebruiken als boekentips en er zo lang over doen als je wilt. Of er enkele boeken uit kiezen die je thuis of in de klas wilt voorlezen. Of misschien raak je net zo verslaafd aan kinderboeken als ik zelf en lees je ze gewoon zelf. Bijvoorbeeld om je eigen wereld te vergroten, want daarvoor hoef je echt niet per se boeken voor volwassenen te lezen. De boeken uit de Boekenbingo zijn altijd zorgvuldig gekozen en bevatten vaak de rijkere tekst boeken, mooiste verhalen of gedichten en ook de prachtigste prenten.

Welke titels wil je na deze blog gaan lezen? Bij mij ligt Drengr op het nachtkastje en ik wil nog graag De Vriezels en De spin en de sleutel lezen. En…en…en…

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.