Ik kan niet slapen, een thriller van Steve Frech

Een statig huis, een duister verleden, een lieve vader die weduwnaar is. Allemaal klassieke elementen voor een horrorverhaal. Ik kan niet slapen is een eerste kennismaking met Steve Frech. Al wordt dit boek wel als thriller neergezet. En dat voelt ook passend wat mij betreft. Een thriller met klassieke horrorelementen, die hopelijk bij jullie geen slaap gaat wegnemen..

hoofd Ik kan niet slapen

Ik kan niet slapen

Wanneer weduwnaar Daniel Price met zijn achtjarige dochter Caitlyn naar het prachtige Nightingale House verhuist, hoopt hij dat de nieuwe, idyllische omgeving hun beiden goed zal doen. Zijn vrouw is een paar maanden terug overleden en nu wil hij die periode van intens verdriet afsluiten en aan een nieuw hoofdstuk van hun leven beginnen. Maar er is iets raars aan de hand met het huis. Daniel krijgt soms een vreemd gevoel in zijn slaapkamer en hoort in verschillende vertrekken een mysterieus druppend geluid. Tot diep in de nacht echoot er bovendien gefluister door de gangen dat klinkt als: ‘Ik kan niet slapen…’

Stukje bij beetje ontdekt Daniel het huiveringwekkende verhaal van de familie die een eeuw eerder in het huis woonde. Dit is een verhaal van verraad, tragedie en moord. Hij dacht in Nightingale House een droomhuis gevonden te hebben, maar het blijkt een plek die zijn ergste nachtmerries tot leven zal brengen. Ik kan niet slapen blijkt niet alleen voor hem van toepassing te zijn…

HIJ DENKT ZIJN DROOMHUIS TE HEBBEN GEVONDEN
MAAR NIGHTINGALE HOUSE BLIJKT ALLESBEHALVE DAT…

Thriller of horror

Ik kan niet slapen zweeft dus als genre een beetje tussen thriller en horror. Ik snap wel waarom er thriller op de cover staat, dit is een meer geaccepteerd genre. Beide genres delen het spelen met diverse vormen van angsten en zorgen daarbij voor spanning. Steeds meer boeken schuren tegen beide genres aan. Ik denk dat horror vaak nog wat verder gaat in gruwelijkheden en dat die gruwelijkheden voornamelijk gebruikt worden ter vermaak. Waar een thriller vaak de gruwelijkheden als onderdeel van een karakterverdieping of verhaalverdieping gebruikt worden. In beide boeken kan er sprake zijn van menselijke en/of bovennatuurlijke gruwels. Maar een thriller kan ook zeker gruwelijk zijn, en een horror kan ook zeker verdieping hebben. Snap jij het nog :)?

De grens is heel wazig en grijs. In Ik kan niet slapen gaan we zeker de bovennatuurlijke kant op met een haunted mansion. Wat dat betreft valt het voor mij onder horror. Door dat bovennatuurlijke aspect wat meestal gebruikt wordt voor angst aanjagen. Toch is dit boek meer een thriller. Het bovennatuurlijke aspect valt voor mij meer samen met het rouwproces waar de familie Price door gaat in het boek. Het is spannend maar voor mij nergens angstig. Of dit aan mij ligt of aan de manier van schrijven/vertellen durf ik niet te zeggen.

Voor mij is Ik kan niet slapen een spannende thriller waarbij voornamelijk het rouwproces van vader en dochter Price de boventoon voert. Een proces die net even iets anders verloopt dan bij andere gezinnen in soortgelijke situaties. En dat komt door hun nieuwe woonplek. Een prachtige oude mansion met een duister verleden..

Horror (Latijn voor verschrikking) is een genre van verhalen waarbij het de bedoeling is de lezer of de toeschouwer als vorm van amusement angst aan te jagen. Dit kan door bijvoorbeeld angstige situaties of wezens ten tonele te voeren.

Een thriller (afgeleid van het Engelse to thrill, in vervoering brengen) is een spannend verhaal waarin de nadruk ligt op actie en gevaar. Het doel is de lezer of toeschouwer voortdurend in spanning te houden.

Bron Wikipedia
hoofdstuk

Rouwproces

Ik vind de band tussen vader en dochter mooi in Ik kan niet slapen. Ze hebben een traumatische ervaring achter de rug en zijn hun vrouw en moeder kwijtgeraakt. Je leest mee in hun leven samen en hoe ze omgaan met het verdriet. Er is veel plek daarvoor. Het bovennatuurlijke element is dan ook met deze lading verweven in het verhaal voor mij. Echt heel erg een band met Daniel en Caitlyn krijg ik niet. Maar dat hoeft ook niet. Ik leef mee met beide en vind het boeiend om in hun verhaal mee te gaan.

Tegelijk lees je mee met fragmenten uit het verleden. Een verleden die verbonden is aan het Nightingale House. Beide verhaallijnen zitten vol met thema’s zoals: familie, liefde, hoop, vriendschap, verlies, tegenslag, geheimen en van alles wat het leven je maar kan brengen. Beide verhaallijnen zijn verweven en zo vormt zich het boek Ik kan niet slapen.

Een ander opvallend karakter is de buurvrouw van Daniel en Caitlyn: Mildred. Op sommige momenten kan ik haar zeer waarderen, op anderen totaal niet. Het is voor mij een beetje een vreemd karakter maar het brengt wel wat kleur.

ik kan niet slapen

Ik kan niet slapen, of wel?

Ik kan niet slapen heeft mij geen nachtmerries bezorgd. Het is een prima thriller en leest lekker weg. Voor mij is dit gewoon een lekker boek voor tussendoor. Fijn op de bank, of mee op vakantie. Het is toegankelijk en aangenaam spannend. Maar voor mij nergens bloedstollend. Wat ook niet hoeft. De voorspelbaarheid is hoog en naar het einde toe neemt het iets van mijn leesplezier weg. Desalniettemin vond ik het een prima boek en waren het leuke leesuurtjes.

De vertaling is in handen van René van Veen. De originele titel is dan ook: Nightingale House. Normaal vind ik wat van vertalingen die heel anders zijn. Maar in dit geval snap ik de keuze voor Ik kan niet slapen wel. En eigenlijk zijn beide titels passend. Het boek draait voornamelijk om het Nightingale House en de bewoners. Maar tegelijk dekt Ik kan niet slapen ook goed een lading op diverse levels. En ik denk dat het voor de Nederlandse markt een prima keuze is geweest!

ik kan niet slapen

Specificaties Ik kan niet slapen

Auteur: Steve Frech | Vertaald door René van Veen | Uitgever: Volt | Juli 2022 | 288 pagina’s | 9789021436432 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.