Vleertje Muis waait weg, een nieuwe bundel vol heerlijke verhalen

Vleertje Muis is terug! Wat zijn wij verliefd geworden op dit lieve karakter van Susanne Roos en Aniek Bartels. Naast Vleertje zijn ook zijn vriendjes terug. In dit prentenboek staan 3 verhalen plus een grappig verstoptussendoortje. Het is wederom heerlijk warm, liefdevol, plezierig, grappig en zelfs ook leerzaam. Zonder dat kinderen het doorhebben. Dit is een boek om lekker in te verdwalen in de verhalen maar ook om actief mee te doen. Onmisbaar in je boekenkast thuis, en ook op school of de opvang. Waarom? Ik ga het uitleggen in mijn recensie over dit tweede boek: Vleertje Muis waait weg.

Vleertje Muis waait weg voorkant cover kader prentenboek susanne roos aniek bartels dieren vleermuis herfst seizoenen verhalenbundel

Synopsis Vleertje Muis waait weg

Er is een tweede Vleertje Muis. Vol met grappige, lieve en innemende speelavonturen om samen op de bank in weg te kruipen. Natúúrlijk zijn Vleertjes nachtdiervrienden Vos, Mot en Egel er weer bij. Ook de wind speelt mee, dus houd je maar goed vast! Samen met zijn vriendjes ontdekt Vleertje dat bang zijn soms best leuk is. Hoe voelt het als je beste vriend als verrassing je knuffel repareert, maar die dan niet meer lekker stinkt? En hoe vind je iemand met verstoppertje als diegene Kampioen Schutkleur is?

In dit nieuwe sfeervolle, rijk geïllustreerde deel vind je drie originele voorleesverhalen met Vleertje-ingrediënten waar je ondersteboven van zult raken. De illustraties van Aniek Bartels zijn een genot voor jong en oud om in te dwalen en grapjes en emoties te ontdekken. Het sluit perfect aan bij de aangename woorden van Susanne Roos. Haar manier van vertellen is welkom, boeiend en verrijkt de lezers hier en daar op diverse manieren. Soms met nieuwe woorden voor jonge lezers, soms door een uitnodiging om mee te gaan doen. Welkom terug Vleertje & co.

Knuf is stuk

Met een titel als ‘Vleertje Muis waait weg’ en met bijpassende cover verwacht ik een beetje een herfstthema. Heerlijk hoe Bartels die beweging in haar illustratie heeft weten te vangen. Ons valt meteen de wegvliegende knuffel op, wat zich uit in milde paniek bij mijn dochters. Gaat dat wel goed met Vleertje zijn knuffel? Ik moet lachen om de leuke touch in details met de uitgeverij die op z’n kop gewaaid is. Die beweging in de illustraties blaast nog even door naar het intrigerende schutblad. Wauw we duizelen zo door alle kleuren en streepjes. Als vanzelf ontstaan er patronen en bewegingen in de schutbladen. We ervaren een beetje een mix van duizeligheid en plezier.

We waaien nog even door over het titelblad om vervolgens bij het eerste verhaal te landen. Dit verhaal heet Knuf is stuk. Mijn dochters zeggen meteen: “zie je wel dat het niet goed gaat met de wegvliegende knuffel”. Ze verbinden de cover van Vleertje Muis waait weg met dit verhaal. Als moeder geniet ik van het woord “knuf”. Dat is ook ons woord. En dat genieten stopt niet. Wat een heerlijk lief en aandoenlijk eerste verhaal is het. Bomvol lieve elementen, herkenbare dingen en diverse emoties. De stinkende-niet-stinkende geur die alleen door de eigenaar als heerlijk wordt bevonden. Maar ook de grenzeloze liefde voor een knuf. Heel mooi in woord en beeld gebracht.

Vleertje Muis waait weg egel prentenboek

In beweging

Ik herken de onstuimigheid van Egel bij mijn jongste dochter. Het zo intens blij zijn en direct willen knuffelen dat er vervolgens van alles misgaat. Terwijl het niet slecht bedoelt is, maar wel gebeurd. Het daar op volgende herkenbare schuldgevoel van Egel. Om dan vervolgens met oplossingen te willen komen die eigenlijk niks oplossen. Mijn dochters zien de rondvliegende hamer van Egel (“pas op!”) en spotten ook de rondslingerende schaar in de struiken. En zo blijft het verhaal van Vleertje Muis waait weg in beweging. Elementen staan in verbindingen met elkaar binnen het boek maar ook met de lezers.

Er is gewoon een verhaal wat gevolgd kan worden, lekker luisteren. Maar het boek kan zeker ook actiever ingezet worden. Het boek staat vol emoties en bewegingen die uitgebeeld kunnen worden tijdens het lezen. Knuffel met Egel en juich mee met Vleertje. Wordt ook duizelig als je ronddraait als een helikopter en vlieg weg op de harde wind.

Ben je niet gewend om actief voor te lezen, dan raad ik dat echt eens aan. Kinderen beleven een verhaal dan weer heel anders. Daarbij is het ook nog eens onwijs goed voor het zelfbeeld en bewustwording van een lichaam en emoties. Door te doen worden weer andere connecties gemaakt binnen de hersens. Hoe je dit moet doen als volwassene? Zeg tegen je kind, of groep kinderen dat ze mogen staan of zitten en mogen uitbeelden wat ze horen in het verhaal. Meestal loopt het dan wel los. Moedig ze aan en motiveer waar nodig. Zelf kan je ook meedoen natuurlijk.

knuf is stuk

Thema’s in Vleertje Muis waait weg

Ik kan nog wel honderden dingen benoemen denk ik van Vleertje Muis waait weg. Wat een feestje is dit boek! Het is overigens niet alleen gericht op een herfstthema. Je kan dit heerlijke prentenboek bij diverse thema’s gebruiken zoals:

  • Dieren
  • Natuur
  • Vriendschap
  • Emoties en gevoelens
  • Seizoenen en specifiek herfst
  • Het weer
  • Angsten overwinnen
  • Samen spelen samen delen
  • Grenzen aangeven, wat zeg je als iets gebeurd wat je niet leuk vindt

Bartels wil graag door middel van haar illustraties verschil maken in de emotionele ontwikkeling van kinderen. Tevens wil ze de bewustwording op gebied van natuur en duurzaamheid vergroten. Beide krijg je zeker in Vleertje Muis waait weg. Het is namelijk ook leerzaam door bijvoorbeeld de verschillende soorten leefgebieden van de dieren die speels aan bod komen.

Vleertje Muis waait weg aniek bartels susanne roos prentenboek

Vleertje we love you

De humor is weer zo leuk. Het potje uitgevallen stekels van opa, de heerlijk stinkende knuffel, het vergeten motje tijdens een spel verstoppertje en de regenworm die geen duimpje omhoog kan geven. Soms zit de humor in woord, en soms in beeld. Beide is in een perfecte balans van samenspel en aanvulling. Naast de 3 verhalen staat er ook een leuk verhalend verstoppertje spel. Kinderen worden aangemoedigd om mee te doen. Ze mogen zoeken, plukken, kietelen en prikken.

Ik vind de berkenbomen heerlijk geïllustreerd. Door middel van, denk ik, ecoline ontstaan er mooie natuurlijk magische vlekken. Dit heeft Sophie Pluim ook veel gebruikt in haar prentenboek van Het huisje zonder heks. Ik hou hier van en het werkt perfect voor het laatste verhaal. Maar waar is motje nou? Het motje is verdrietig en wil niet gevonden worden.. ijverig blijven mijn dochters (inclusief moi) zoeken. Zullen we ooit dit vriendje te zien krijgen?

Na dit tweede boek van onze lieve vriend & co kunnen wij alleen maar uit volle borst zeggen: Vleertje we love you! Vleertje Muis waait weg is alles wat we hoopten en meer. Dat smaakt naar nog meer avonturen.

Vleertje Muis waait weg

Specificaties Vleertje Muis waait weg

Auteur: Susanne Roos | Illustraties: Aniek Bartels | Uitgever: Volt | September 2023 | 96 pagina’s | 9789021476025 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.