Er was eens een koe, Tijgerlezen met dit leuke sprookje

Wist je dat er diverse manieren van ‘leren lezen’ zijn? De meest bekende is AVI, dit wordt op veel scholen gebruikt. In elk boek staat een duidelijk AVI-niveau en van elk niveau zijn de richtlijnen bekend. Toch zijn er veel meer manieren voor beginnende lezers zoals de serie Tijgerlezen. Op StoerLeesVoer hebben we al meerdere boeken van deze serie. Hierbij draait het om spannende en/of grappige verhalen met veel illustraties. Er zit verder geen niveau aangekoppeld. Want zodra een kind interesse heeft in een boek, dan zal het lezen vanzelf gaan. En zo is het precies gegaan met Er was eens een koe. De lichtblauwe omslag met een koe en draak trok direct haar aandacht.

hoofd Er was eens een koe

Er was eens een koe

Er was eens een koe en haar naam is Eefje. Eefje houdt van sprookjes. Iedere avond leest haar moeder voor uit het dikke sprookjesboek. Maar op een avond heeft Eefje er genoeg van. Ze wil niet langer horen over biggetjes, geiten of de grote boze wolf. Ze wil een sprookje met een koe! Maar die staan niet in haar moeders boek… Eefje besluit op zoek te gaan. Ze begint bij alle dieren van de boerderij. Kennen zij soms een sprookje met een koe? Zou Eefje nog lang en gelukkig leven?

Pim Lammers, die een Zilveren Griffel kreeg voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is, schreef met Er was eens een koe een aandoenlijk verhaal over een kleine koe met een missie, vol verwijzingen naar bekende sprookjes. Gouden Penseel-winnaar Marije Tolman maakte er hartveroverende illustraties bij.

Andere boeken van Lammers en Tolman op onze site:

Vrolijk en spannend

Met moeite mocht ik het boek even lenen om foto’s te maken. Zodra mijn dochter haar oog op de blauwe kaft had laten vallen, was het liefde en gaat het boek overal mee naar toe.. Ze is beginnend met lezen en ik waardeer haar enthousiasme. Het fijne van deze serie Tijgerlezen is dat er geen niveau aan gekoppeld is. De nadruk ligt echt op het verhaal en de twee belangrijkste richtlijnen: een spannend en grappig verhaal met illustraties. Een kind krijgt dus niet te horen dat het niveau te hoog, of te laag is. Nee het draait echt om plezier en om het boek: Er was eens een koe.

Wat een heerlijk verhaal. Het is toegankelijk, vrolijk, spannend en hartverwarmend. Tegelijk bevat het een toffe gelaagdheid. Het draait om koe Eefje wat graag eens een sprookje wil over een koe. Maar die zijn er niet! Ze gaat verschillende dieren langs. Dit levert humoristische gesprekken op. Het einde is eventjes spannend, en uiteraard het bezoekje aan de wolf ook. Maar geen zorgen, het is leuk spannend en kan prima voor het slapengaan (voor)gelezen worden. De zinnen zijn kort, met hoofdletters en leestekens. De woorden zijn in het algemeen eenvoudig en herkenbaar. Kortom, Er was eens een koe het leest heerlijk voor jong en oud.

Gelaagdheid

Mijn dochter moet erg lachen om de diverse sprookjes die voorbij komen maar dan nét wat anders. Ik moet weer lachen om de opmerking van de mama van Eefje: “Wie denk je dat ik ben? Annie MG Koe?” Het boek Er was eens een koe staat vol met leuke grapjes die de jonge lezers leuk zullen vinden. De illustraties van Tolman zijn perfect in balans met het verhaal. Het is aanvullend, vrolijk maar niet overheersend. Het grasjurkje van Eefje is zo leuk.

Er zit een aangename gelaagdheid in waar Lammers altijd zo sterk in is. Want het verhaal is direct een mooie start voor een gesprek over jezelf zijn en zoeken naar je identiteit. Hoe lastig kan het zijn als je verhalen zoekt met een held, of hoofdpersoon die op jou lijkt, maar als die er niet zijn? Wat doe je dan? Het zoeken, de mensen die je tegen komt op die weg en het eindpunt (als dat er is), weet Lammers prachtig mooi onder begrijpbare woorden te brengen. In dit boek is een erg mooie oplossing! Maar buiten die gelaagdheid is Er was eens een koe gewoon een onwijs vrolijk en leuk boek.

Specificaties Er was eens een koe

Auteur: Pim Lammers | Illustraties: Marije Tolman | Uitgever: Querido | Tijgerlezen | 9789045122847 | December 2020 | 72 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.