Zwart kwartier; een duistere thriller

Om met de deur in huis te vallen; Nederlandse thrillers was ik een beetje beu. Veel van hetzelfde! Zwart kwartier, de eerste literaire thriller van auteur Friso Leunge heb ik, na wat eerste bedenkingen, met veel plezier gelezen. Het is een thriller die je meeneemt in het leven van een cold case rechercheur met een fotografisch geheugen. Of toch niet?

Zwart kwartier

Zwart kwartier is een duistere draaikolk

‘Je hebt mijn hele leven verpest’ zijn de onbegrijpelijke laatste woorden die de stervende vader van Axel Esser zijn zoon toebijt. Als Axel die avond met zijn vrouw Eveline wegrijdt bij zijn ouderlijk huis, raken ze betrokken bij een gruwelijk ongeluk waarbij Eveline sterft en Axel zwaargewond raakt. Hij herinnert zich, na bijgekomen te zijn vanuit een coma, vaag dat ze hem vlak voor het ongeluk nog iets belangrijks had verteld, maar wát…? Het mysterie zet Axel op een zoektocht naar zichzelf, doorsneden met verontrustende flarden van het laatste gesprek met zijn vrouw. Hij wordt in deze periode bijgestaan door recherche collega en love interest Mia. Wordt Axel ingehaald door zijn verleden? Ik geef natuurlijk geen spoilers, maar wat ik kan verklappen is dat “Zwart kwartier” een thriller is met een onvoorzien einde. Daar houd ik van! 

The only thing you take with you when you’re gone
is what you leave behind

John Allston
Zwart kwartier

Wat rest er na een zwart kwartier?

Achteraf gezien vond ik het frappant dat ik tijdens het lezen van “Zwart kwartier” een jongere versie van Peter R. de Vries in mijn hoofd had. Het boek las ik uit een dag voor de aanslag op Peter. Ik zag gelijkenissen tussen Peter en Axel; controledrang, vastbijten, macho gedrag en letterlijk én figuurlijk bewijsdrang. Daarom was ik bang dat Axel een eendimensionaal karakter zou zijn. Maar net zoals Peter R. de Vries meer is als alleen die pitbull, ontdek je gelukkig gedurende het boek dat Axel ook zijn gevoelige en onzekere kanten heeft.

Dat kun je niet zeggen van Jan Kepler, de pedofiel die Axel heeft ontmaskerd en die nog niet met het verleden klaar is. Toch zijn er tussen Axel en Jan wel degelijk overeenkomsten, zoals een zeker narcisme dat je zwarte kanten niet ontdekt worden en je niet door jezelf in de steek wordt gelaten. Ook de drang om zaken tot op de bodem uit te zoeken en een ongezonde verhouding ten opzichte van vrouwen hebben de heren gemeen in Zwart Kartier. Dat lijkt Axel zelf ook onbewust in te zien.

Zo zegt hij in het boek “als iemand als Kepler tot zoiets in staat was, schuilt dan niet in iedereen een moordenaar. Hoe kon het dat juist deze man in de dodelijke spiraal van zijn eigen obsessie was geraakt?”. Het karakter wat mij het meest raakt in het verhaal is Mia. Net zoals Axel en Jan een einzelgänger die langzaam aan in een nachtmerrie wordt gezogen; een heel duistere draaikolk. Je wilt tegen haar roepen “Ga hem nou niet helpen”. 

boek

Gedachtevoer

Er zit tempo in de korte hoofdstukken van Zwart kwartier die vanuit verschillende perspectieven zijn geschreven. Daardoor zit je snel in het verhaal en wil je weten wat er is gebeurd en vooral waarom. Ik vond de impact van een zwaar auto-ongeluk waarbij je een geliefde verliest realistisch beschreven. Het lijkt me vreselijk dat je dingen bent vergeten. Je brein kan kennelijk herinneringen buiten spel zetten.

Tja, genialiteit en gekte liggen niet ver van elkaar af. Een psychopaat kan zowel gestoord als briljant zijn en daarmee zijn hulpverleners om de tuin leiden. Zou dit vaak gebeuren? Ik denk dat ik mijn brein de opdracht geef om deze gedachte maar eens te vergeten.

Met dit debuut heeft Friso Leunge een zenuwslopende knaller afgeleverd. Ik heb het in een ruk uitgelezen en reken erop dat er een tweede boek komt! 

Friso Leunge

Friso Leunge debuteert met deze literaire thriller “Zwart kwartier. Het schrijversvak is hem niet onbekend. Hij heeft journalistieke ervaring in publiekstijdschriften, onder andere als chef redactie van Veronica Magazine. En is dus copywriter, bladenmaker en schrijft short stories. 

Meer weten over auteur Friso Leunge?
Home (my-mind.nl)

Specificaties Zwart kwartier

Auteur: Friso Leunge | Uitgever: Keff & Dessing Publishing | mei 2021 | 260 pagina’s │ 9789090347028 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.