Ik prik een voorleesverhaal over hoogsensitiviteit

Ik prik is een prachtig boek in meerdere opzichten. Op de voorkant staat een egel, met blozende wangetjes. Als ik 3 meiden vraag waarom zou hij blozen zeggen ze: Hij is verliefd, hij schaamt zich, ik weet het niet. We besluiten om maar snel verder te gaan lezen.

Ik prik

een egel met pluim in plaats van stekels

Op de eerste bladzijde staan 2 woorden: Ik prik. We zien een tekening van de egel, een van de meiden zegt: Ja dat komt omdat je een egel bent die prikken.

De volgende 2 blazijden laten de seizoenen zien waarin egel vertelt dat hij meestal niet prikt. Hij geniet vooral om alles wat er om hem heen gebeurd. Op het eerste oog ziet alles er normaal uit, totdat 1 van de meiden zegt: Maar waarom heeft die paddenstoel dan stekels? En een sneeuwpop heeft toch geen borstharen schaterde de andere twee meiden. Aan hun ogen mankeert in elk geval niks na al die weken thuisonderwijs en lekker veel buitenspelen! Want ik had dat dus nog niet eens gezien en meestal ben ik heel scherp.

Waar gaat het verhaal nu eigenlijk over

Gaandeweg het verhaal Ik prik, leren we egel beter kennen. Soms wordt het te druk voor egel en dan gaat hij prikken. Hij prikt bijvoorbeeld alle ballonnen lek. Denkt dat hij gek is en prikt iedereen, zelfs zijn vrienden! Maar zijn vrienden zijn helemaal niet boos, of knorrig of bokkig.

Maar toch schaamt Egel zich en hij loopt weg. Hij wilde maar dat zijn zacht vacht was, net als een pluisje. Maar de schildpad die hem tegenkomt zegt dat hij dan geen egel meer zou zijn. Hij vertelt dat het hem ook wel eens allemaal te veel wordt, dan kruipt hij in zijn schild. Samen zijn ze dan misschien wel hard van buiten, van binnen zijn ze heel zacht.

Gelukkig komt egel weer terug bij zijn vrienden en ze zijn allemaal heel erg blij! Ook egel die heeft bedacht om lekkere hapjes op zijn stekels te prikken.

Moraal van het verhaal Ik prik

Bij het stukje over dat de egel in plaats van stekels liever pluisjes wilde daar ben ik met deze 3 meiden even bij stilgestaan. Waarom zou egel wat willen veranderen aan zichzelf? Vinden de andere dieren dat hij zich moet veranderen? Wie helpt hem op weer blij over zichzelf te worden? Wat doet schildpad om hem weer blij te maken? zijn de andere dieren blij als ze egel weer zien met zijn stekels?

Inleiding voor mediawijsheid les over zelfbeeld

Ik gebruikt dit boek als inleiding over een lesje over mediawijsheid bij jonge kinderen. En dat met name over hun zelfbeeld. Ik maakte een foto van ze, die ze daarna zo gek als ze wilden mochten versieren. Hoe zouden ze zichzelf zien in een gek figuur. Er kwam een hondje, een katje en een zombie tevoorschijn. Daarna ging ik met een avatar aan de slag met ze om een poppetje te maken die ze graag wilden zijn. dat werden 2 blonde dames en een paarsharige in plaats van de brunette, koperblonde en hoogblonde dame die ik voor mij had zitten.

Ook stelde ik ze de vraag als ze wat aan zichzelf zouden willen veranderen net als de egel uit Ik Prik, wat zouden ze dan willen veranderen? Waren de andere twee meiden het daarmee eens?

Ik prik is een mooi prentenboek over hoogsensitiviteit die je ook kunt inzetten bij zelfbeeld lessen met jonge kinderen. Een aanrader voor elke moeder en professional!

Specificaties Ik Prik

ik prik

Auteur: Kim Crabeels | Uitgever: Lannoo | 9789401446846 | oktober 2018 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.