Ik weet je wachtwoord, wat je moet weten over internet

Techjournalist Daniël Verlaan (1989) werkt voor RTL Nieuws. Zijn boek Ik weet je wachtwoord is inmiddels toe aan de vijfde druk. Dat snap ik wel, gezien ons leven zich steeds meer digitaal afspeelt. Daardoor zijn we als maatschappij kwetsbaarder geworden, terwijl de meeste mensen maar weinig kennis hebben over technologie, online veiligheid en privacy. Digitalisering is het nieuwe normaal, maar er is nog zoveel te leren. Ook voor mij.

Het internet is een wereld vol mogelijkheden, ook voor criminelen.

Daniël Verlaan

Onderwerpen van Ik weet je wachtwoord

Dit is de hoofdstukindeling van het boek. En tegelijkertijd is het een overzicht van alle cybercriminaliteit.

  1. Hackers; over hacken oftewel computervredebreuk.
  2. Dark web; over de plek waar de naarste dingen gebeuren.
  3. Datalekken; over ongeoorloofde of onbedoelde toegang tot persoonsgegevens.
  4. Wraakporno; over seksueel getint beeldmateriaal dat zonder toestemming van de betrokkene online verspreid wordt
  5. Phishing; over online oplichting met valse e-mails, websites of berichten om je inloggegevens buit te maken.
  6. Ransomware; over losgeld moeten betalen om weer bij je bestanden te kunnen.
  7. Spyware, over wie er mee gluurt met je webcam of mee luistert met je microfoon. 
  8. DDos (Distributed Denial of Service); waarbij heel veel internetverkeer naar een website of server gestuurd wordt waardoor deze offline gaat.
  9. Internet of Things; over het hacken van slimme apparaten die verbonden zijn met internet.
  10. Actie; aan de slag met een stappenplan.

In ieder hoofdstuk vind je spannende waargebeurde verhalen, afgewisseld met kennis over problemen die er spelen rondom online veiligheid. Verlaan heeft uitgebreid praktijkonderzoek gedaan, met vele slimme undercover acties. Iedereen kan ten prooi vallen aan cybercriminaliteit, blijkt. Aan het eind van de hoofdstukken vind je steeds  een aantal tips. Aan het eind van Ik weet je wachtwoord staat bovendien een handig stappenplan. Verlaan weet gelukkig hoe je jezelf kunt beschermen zodat je ’s nacht weer rustig kunt slapen.

Ik weet je wachtwoord, dit boek heb je nodig

Ondanks het technische onderwerp van Ik weet je wachtwoord, leest het als een pageturner. Het boek is goed, duidelijk en spannend geschreven. Inhoudelijk is het enorm leerzaam en interessant. Ik vond het geen moment saai en heb met verbazing en bewondering alle hoofdstukken gelezen. Verlaans werk is zorgvuldig en werpt ook vruchten af in de praktijk. Meer rechtvaardigheid is natuurlijk welkom in de samenleving.

De kennis die ik heb opgedaan door Ik weet je wachtwoord geeft me persoonlijk wat meer helderheid en grip over al die online problemen; waar ik wel iets van wist, maar niet veel. Veel tips paste ik gelukkig al toe, zoals goede wachtwoorden maken, tweestapsverificatie instellen en mijn webcam afschermen. Maar ik heb zeker meer geleerd, zonder bang te raken. Ietsje minder naïef ben ik wel.. 

Ik was vroeger een stuk banger dat ik zou worden gehackt dan nu, en dat komt puur door alle kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan.

Daniël Verlaan

Online, en daardoor juist ook offline, veilig zijn

Ik weet je wachtwoord bevat onderwerpen die je op school al zou moeten leren en je goed aan het denken zetten. Bovendien kan ik iedere volwassene dit boek aanraden, zowel voor hun eigen veiligheid als voor het doorgeven van kennis aan anderen, zoals kinderen. Daardoor word je een bewuste digitale burger en kan je direct verstandiger keuzes maken als je je computer of smartphone ter hand neemt. En bekijk, naast het boek, alvast eens de website laatjeniethackmaken.nl van Verlaan.

Als je dacht dat jou niets gebeurt omdat je ‘niet interessant genoeg bent’: ik hoop dat je inmiddels begrijpt waarom ook jij een doelwit kunt zijn. Iedereen met een bankrekening of identiteitskaart is interessant voor hackers.

Daniël Verlaan

Specificaties Ik weet je wachtwoord

Auteur: Daniël Verlaan │ Uitgever Das Mag │ISBN: 9789493168060 │ Eerste druk: oktober 2020 │ 350 pagina’s │ Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5

Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.