De taal der doornen, een sprookjesboek uit De Grishaverse

Een boek zo rijk dat ik na elk kortverhaal, beter gezegd los sprookje, even moest bijkomen? Hou je van unieke nieuwe sprookjes, met banden naar klassieke werken? Of heb je misschien zin in meer van de Grishawereld die Leigh Bardugo gecreëerd heeft? En heb je een zwak voor prachtig vormgegeven boeken? Als je antwoord op 1 van die vragen, bij meerdere, of allemaal ja is… dan is De taal der doornen jouw boek! Wat een geweldig feestje was dit. Verhalen zo rijk, dat heb ik lang niet gelezen. Instant klassiekers van sprookjes en dat allemaal subliem geïllustreerd. Wat een pareltje weer van Bardugo in samenwerking met Kipin.

De taal der doornen voorkant cover leigh bardugo grisha sprookjes

Synopsis De taal der doornen

Duik in een wereld van spookstadjes, hongerige wouden en pratende dieren. Een wereld waar bij maanlicht duistere overeenkomsten worden gesloten. Lees over de zeemeermin die dodelijke stormen oproept en over een rivier die bereid is een door liefde verblinde jongeman te helpen, maar alleen tegen een vreselijke prijs.

Geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden schreef Leigh Bardugo, bestsellerauteur van De Grishaverse, een heerlijk sfeervol boek met zes korte verhalen vol bedrog, wraak, zelfopoffering en liefde. Dit zijn verhalen uit verschillende landen uit de Grishawereld. Er is een Zemeens verhaal: Ayama en het doornwoud’. Drie Ravkaanse verhalen: ‘De te slimme vos’, ‘De heks van Duva’ en ‘Kleine dolk’. Een verhaal uit Kertsj: ‘De soldatenprins’ en het Fjerdaanse verhaal: ‘Toen het water vuur zong’. Aangevuld met de prachtige illustraties van Sara Kipin is dit een musthave voor elke sprookjesfan!

De taal der doornen is prima los te lezen van alle Grisha hoofdboeken.

Volgorde Grisha boeken

Even een kleine reminder wat de volgorde is van alle boeken die in de Grishaverse afspelen. Handig om te weten is dat je ook zou kunnen starten met De Kraaien, of de Nikolai-duologie. Of misschien liever met de prequel? De keuze is aan jou hoe jij in deze wereld wil stappen. Ik heb gekozen om de volgorde van uitkomst en schrijven aan te houden. Na de Grisha-trilogie, De Kraaien-duologie en de Nikolai-duologie ben ik De jongen uit het woud gaan lezen. Gevolgd door De taal der doornen. Ik vind mijn gekozen volgorde prima lezen!

  1. Schim & Schaduw (2019). Deel 1 De Grisha*
  2. Dreiging & Duisternis* (2019). Deel 2 De Grisha
  3. Val & Verlossing* (2019). Deel 3 De Grisha
  4. Boek der heiligen* (2020). Een boek met alle heiligen uit de Grishaverse
  5. List & Leugens (2021). Deel 1 uit De Kraaien duologie*
  6. Kraai & Koninkrijk (2021). Deel 2 De Kraaien duologie*
  7. De verminkte koning* (2021). Deel 1 Nikolai Lantsov-duologie
  8. Het oordeel van de wolf* (2022). Deel 2 Nikolai Lantsov-duologie
  9. De taal der doornen (2022). Sprookjesboek* geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grishaverse
  10. De jongen uit het woud* (2022). Prequel van de Duisterling in graphic novel vorm

Recensies op StoerLeesVoer

De verminkte koning grishaverse leigh bardugo

Wonderschone sprookjes

De taal der doornen is geen boek om in verslindmodus te verorberen. Het kan en mag natuurlijk, maar het is zo rijk en machtig door alle aanwezige ingrediënten. Beter om gewoon telkens een hapje te nemen en te genieten van wat je tot je neemt. Want wauw, wat is dit een wonderschoon boek. Leigh Bardugo weet zichzelf elke keer weer te overtreffen. Ik sloot alle Grisha hoofdboeken af met de Nikolai-duologie in een wild enthousiaste euforie. Om vervolgens bij De jongen in het woud wel vermaakt te worden, maar het smaakte meer naar een luchtig snackje. Die Bardugo honger was niet gestild tot aan de eerste woorden van dit boek.

Wat een prachtig taalgebruik, wonderschone beeldvorming en een uitmuntende manier van vertellen. Het sluit aan bij de Grishawereld; vanuit de diverse landen worden sprookjes verteld. Je herkent locaties, culturen en gebruiken. Toch is elk verhaal nieuw en vers. Het zijn echte sprookjes vol liefde, wraak, gruwelijke dilemma’s en rauwheid. Jeeh! Een goed sprookje moet voor mij rauw zijn. Als evenwicht voor het aanwezige moraal. De taal der doornen bevat hedendaagse sprookjes met moraal maar zonder te vervallen in oude rollenpatronen. Het ademt klassieke sferen, zonder ouderwets te zijn. Het is echt grandioos knap wat Bardugo heeft gedaan.

Vormgeving

De verhalen staan als een getijdekeerder met Jura Parem op in een storm. Die staan dus echt stevig en wijken voor niemand. De verhalen zijn eigen, dromerig, gruwelijk en liefdevol. Telkens weer iets anders. En toch is er een manier gevonden om de sprookjes in De taal der doornen nog sterker te maken. Namelijk door de vormgeving van Sara Kipin. Normaal ben ik niet zo fan van de art in fantasy boeken. Het is mij net iets te clean vaak. Maar wat Kipin gedaan heeft in dit boek is net zo grandioos als wat Bardugo met haar verhaal weet te doen.

Elk sprookje begint met een minimale illustraties en al lezende groeit deze. Elke bladzijde die je omslaat laat de illustratie groeien. Ze werken toe naar een einde en na het sprookje volgt dan een twee-pagina vullende illustratie die past bij het sprookje. Zonder dat het me afleid lees ik het sprookje en kijk ik tevens naar hoe de illustraties leven en hun verhaal weer vertellen. Ik hou van de stijl van Kipin en het past gewoon als een verloren glazen muiltje van Assepoester. Again, wauw voor het samenspel tussen deze twee vrouwen die nog meer zuurstof op het vuur gooien en dit boek tot in grote hoogten laten vlammen.

de taal der doornen sara kipin leigh bardugo sprookje grisha

Heeft De taal der doornen linkjes met de Grisha boeken?

Uiteraard zijn er linkjes! Je kent de landen, gebruiken en culturen. De taal der doornen geeft de diversiteit die de Grishawereld rijk is nog meer kleur. Er word gesproken over magie en oorlog. Maar dat is vast niet je antwoord als je specifiek op zoek bent naar de vraag hierboven. Zonder spoiler te geven kan ik dat wel met ja antwoorden. In het laatste verhaal ‘Toen het water vuur zong’ komt een karakter voorbij die we maar al te goed kennen. Hij wordt niet bij naam genoemd maar de feiten spreken voor zich. Ik blijf strooien met euforische grootste bewoordingen… maar Bardugo heeft dit weer prachtig verweven in haar sprookje.

Verder hebben ook sommige sprookjes linkjes met sprookjes die we kennen. Hans en Grietje is wel heel grimmig in de Grishawereld, maar precies dezelfde bedenkingen heb ik altijd bij dat sprookje (zie nawoord). We krijgen een Notenkraker en Clara te zien zoals het in Kertsj eraan toe gaat (zo gaaf!). En de zeemeerminnen hebben een link met het originele sprookje. Ik kijk nooit meer hetzelfde naar gebeurtenissen uit dat sprookje. Dacht je dat niet praten zomaar een onderdeel van de vloek was… think twice!

de taal der doornen leigh bardugo grisha sprookje

Favoriet

De taal der doornen is een verrassing, verrijking en voor mij een absoluut meesterwerk met hedendaagse sprookjes die klassiek ademen. Ik kan geen favoriet aanwijzen maar als het moet… Denk ik De heks van Duva, Ayama en het doornwoud en Toen het water vuur zong. Bardugo bewijst maar weer dat ze een verhaal kan vertellen. Juist ook omdat ze buiten bepaalde kaders gaat en die vrijheid en het vertrouwen krijgt. In haar stromen zulke wonderlijke vertelsels, ik krijg er geen genoeg van. Dit boek is een absolute favoriet van dit jaar van mij.

colofoon leigh bardugo sprookje grisha

Leestips passend bij De taal der doornen

De taal der doornen voorkant leigh bardugo grisha sprookjes

Specificaties De taal der doornen

Auteur: Leigh Bardugo | Illustraties: Sara Kipin | Vertaald door Merel Leene | Uitgeverij blossom books| Mei 2018 | 9789463491228 | 282 pagina’s | Engelse titel: The Language of Thorns Midnight Tales and Dangerous Magic | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.