Nooit nog normaal, aan de slag in een digitale wereld

Er is een nieuw tijdperk aangebroken waarin het nooit nog normaal lijkt te gaan worden. De wereld verandert snel, mede door corona. Er liggen verschillende krachten aan de basis van die omwentelingen, maar de digitalisering is de grootste volgens Laurence Jacobs en Omar Mohout. In Nooit nog normaal werpen zij een blik op de bigger picture, met behulp van diverse experts uit de praktijk. Ze zijn op zoek gegaan naar wat de digitalisering betekent voor maatschappij.

Technologie zal ons in niet geringe mate helpen om onze welvaart en ons welzijn te beschermen, maar zal vooral onze kennismaatschappij vleugels geven. Maar dat kan enkel als onze sociale en maatschappijmodel ervoor zal zorgen dat iedereen de vruchten plukt van technologische vooruitgang. Dat kan door op een holistische manier te kijken naar technologie en digitalisatie.

Mijn leven is makkelijker en fijner dankzij digitalisering

Zelf zie ik meer en meer de voordelen in van digitalisering. In het begin kijk ik altijd de kat uit de boom met nieuwe ontwikkelingen, maar als ik dan de drempel overga, is het vaak een goede toevoeging aan mijn leven. Het duurde bijvoorbeeld heel lang voor ik niet meer naar een gewone kassa ging in de supermarkt, maar de zelfscan gebruikte. Ik ben in eerste instantie altijd bang dat ik iets niet snap en blunders bega. Maar die zelfscan scheelt mij wachttijd en sociale prikkels. Het kind in mij, dat vroeger winkeltje speelde met een papieren kassa, vindt het scannen bovendien leuk.

Tijdens corona zijn mijn laptop en smartphone nog meer mijn vrienden geworden. Ik schrijf veel op de laptop, werk vanuit huis, app met mijn sociaal netwerk, kijk wat voor weer het is voor ik mezelf aankleed, zoek makkelijke recepten op, koop kleding online en ga zo maar door. Ik kan veel meer doen op een dag als het via de digitale weg is, omdat het reistijd scheelt en ik minder prikkels van buiten te verwerken heb. Anderzijds grijp ik soms ook te makkelijk naar mijn telefoon, vanwege de verslavende werking ervan. Maar over het algemeen ben ik blij met het leven vandaag de dag met het ‘nooit nog normaal’. Ik houd meer draagkracht en veerkracht over.

Nooit nog normaal, een nieuwe balans

Maar het is wel zoeken naar de balans; wanneer helpt technologie je en wanneer belemmert het je? Dit is voor iedere moderne burger persoonlijk en een uitdaging. Of het nou om privé zaken gaten zoals opvoeding, of je werk. In Nooit nog normaal lees je wat digitalisering betekent voor het onderwijs, de arbeidsmarkt, het ondernemerschap en maatschappij & middenveld. Het boek is dus ingedeeld in duidelijke thema’s. Per thema zijn er verschillende hoofdstukken, met steeds hoofdpunten uitgelicht aan het begin. Aan het einde vind je tips om zelf actief aan de slag te gaan, zodat het boek niet alleen kennis geeft, maar je ook aanzet tot actie.

In Nooit nog normaal vind je verder veel interviews met Belgische experts van uiteenlopende onderwerpen op het gebied van digitalisering. Het zijn mensen met passie voor hun vak, maar ook met oog voor alle voor- en nadelen. Net zoals de schrijvers van het boek zelf overigens. Lead Coordinator KLaurence Jacobs en Entrepeneurship Fellow Omar Mohout delen hun kennis met oog voor diverse lezers, die meer of minder digitaalvaardig zijn. Dit op een positieve en genuanceerde manier. Het is goed dat ze meer mensen hebben laten spreken in dit boek, om zo meer kennis gebundeld te delen. Als lezer vergt het soms wel even schakelen tussen de hoofdstukken en interviews.

Met de tijd mee

Nooit nog normaal leert je van alles over de huidige stand van zaken met betrekking tot technologie en digitalisering, zodat je weer up-to-date bent. Het begrip digitalisering roept bij mensen vaak gemengde gevoelens op, maar sommige zorgen zijn vaak angst voor het onbekende. Zo laat dit boek zien dat digitalisering geen banen wegneemt. Het gaat juist over slimmer werken. Maar er zijn bij alle ontwikkelingen altijd aandachtspunten. Diverse onderwerpen worden ondersteund met grafieken en praktijkvoorbeelden.

Nooit nog normaal gaat ook in op de vele vraagstukken die mensen hebben. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat alle kinderen toegang hebben tot onderwijs via een eigen laptop of I-pad, als ouders verschillende inkomens hebben? En hoe behouden we een gevoel van verbondenheid vanachter een scherm? En hoe kan de gezondheidszorg de vraag aan met ondersteuning van digitale hulpmiddelen? Er komen veel interessante vragen aan bod met ook interessante antwoorden. Alhoewel het natuurlijk een almaar durende ontwikkeling en zoektocht is. Digitalisering kent geen eindstation.

Leerzame apps

Er is een nieuwe tijdperk aangebroken

De wereld is veranderd, maar dat hoeft niet onheilspellend te zijn. Met een ondernemende houding, een niet-bij-de-pakken-blijven-zitten mindset en zin voor initiatief kan iedereen het beste halen uit dat nooit nog normaal. Zo kan de digitalisering mensen vleugels geven en een hefboom zijn om meer mens binnen te brengen in alle domeinen van de samenleving. Digitalisering is dus niet iets wat de maatschappij ontmenselijkt.

Nooit nog normaal is juist een verbindend, positief en hoopvol boek. Het is erg leerzaam en toegankelijk geschreven Ik zeg: lezen! En dat mag best op papier hoor, dat heb ik ook gedaan. Af en toe een luisterboek vind ik heerlijk, maar er gaat voor mij niks boven een boek van papier. Het is niet ‘of of’, maar ‘en en’.

Specificaties Nooit nog normaal

Auteurs: Omar Mohout en Laurence Jacobs | Uitgeverij: Pelckmans | 9789463372619 | Verschenen: april 2021 | Pagina’s: 182 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Digitalisering in het basisonderwijs
Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.