Jub en zijn traan, een ontroerend mooi prentenboek

Emoties en gevoelens, we hebben het er vaak over hier op StoerLeesVoer. Elke vorm van emotie, elke kleur gevoel mag er zijn. Maar wat kan het soms lastig zijn. Om deze te herkennen, om het te bespreken en om ermee om te gaan. En dan zijn er nog een laagjes binnen één bepaalde emoties. Want krokodillentranen zijn toch echt weer anders dan tranen van geluk. Of van verdriet, van woede of eenzaamheid. Jub en zijn traan is een ontroerend mooi prentenboek over tranen en de oprechtheid hiervan.

hoofd Jub en zijn traan

Jub en zijn traan

Wanneer het flesje uit Jubs handen valt en de traan in duizend kleine druppels uiteenspat, moet Jub op zoek naar een andere traan. Op zijn zoektocht ontmoet hij een oude rijmende postbode, een drukbezette vazenverkoopster, een ajuinsnijdende visser en een verdwaalde wereldreiziger. Beetje bij beetje leert Jub wat een echte traan is in het prentenboek Jub en zijn traan.

Er hangt een kaartje aan het flesje:
1 traan.
1 traan?
Wat is dat? 1 traan?
Daar heeft Jub nog nooit van gehoord.

Kleurrijke zoektocht

Jub en zijn traan is een prachtig prentenboek om in te dwalen en verdwalen. Het verhaal is dromerig en mild filosofisch. Het laat je nadenken over tranen en wat dit nou precies is. Jub ontvangt op een dag een pakketje, wat niet voor hem is. Toch maakt hij deze open en er zit een flesje in met een helder glitterende vloeistof erin. Het noodlot slaat toe, het flesje breekt en de traan is weg. Althans… dat weten wij. Jub moet eerst op onderzoek uit wat die vloeistof nou toch was.

Hij gaat op reis en dankzij vele bijzondere ontmoetingen leert hij over de traan en over de diverse soorten tranen die er zijn. Heel mooi hoe die diversiteit van deze emotie, van tranen naar voren komt. De ene traan is niet minder of meer, maar wel anders van kleur. Een mooie zoektocht wat kleurrijke ontmoetingen met zich meebrengt is wat je zult vinden in Jub en zijn traan.

Illustraties

Naast het mooie verhaal in woord, deze is dromerig en speels maar wel duidelijk. Spreken de illustraties misschien nog wel meer voor mij in Jub en zijn traan. En ook voor mijn dochters. Wij zijn gefascineerd door Jub zijn voorkomen. En dat van de mensen die hij ontmoet. Alhoewel, zijn het mensen? Wat zit er op Jub zijn hoofd? Ik kan mijn dochters niet een helder antwoord geven. Het is ook niet belangrijk of bepalend voor het verhaal, maar wel opvallend. Opvallend is ook het zachte kleurgebruik, het is een kalm en prikkelarm boek en we worden er allemaal rustig van.

We zijn dan ook best lang in het verhaal van Jub en zijn traan gebleven. De gesprekken sprongen van tranen door valpartijen, naar nephuilen naar het uiterlijk van Jub. Mijn jongste dochter vond Jub in het begin zelfs wat eng omdat hij wat lastig te plaatsen is. Dit alles bij elkaar maakt het lezen van dit mooie prentenboek echt tot een belevenis, en dat is tof. Dat is wat een boek zou moeten doen, en dat doet dit boek zeker.

We zijn zeker nog niet uitgelezen, en de gesprekken blijven komen. En mooi boek voor onze collectie!

Specificaties Jub en zijn traan

Auteur: Arne De Loore | Illustraties: Astrid Vandendael | Uitgever: Pelckmans | 40 pagina’s | April 2022 | 9789464015911 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

1 reactie

  1. De recensie maakt nieuwsgierig en zal kinderen zeker aanspreken.
    Ze leren dat tranen meerdere betekenis kunnen hebben.
    Het zal hun ogen openen en hun gevoel zijn werk laten doen … ze weten na het lezen van dit boek en kijken naar de mooie illustraties, dat huilen mag en dat ze ook van blijdschap kunnen huilen. Wie weet leren ze spelenderwijs meer begrip op te brengen als iemand huilt en kunnen ze zich gemakkelijker inleven, omdat ze begrijpen waarom.
    Ik zou het boek graag voorlezen aan mijn neefjes en wie weet ontstaan er leuke, boeiende gesprekken. Voor ouders een mooie manier om erachter te komen wat er omgaat in de koppies van hun kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.