De wind en wij – Kristof Devos, een liefdevol boek

Het ouderschap is een bijzonder iets. Voor sommigen breekbaar, ongrijpbaar zelfs. Voor anderen kan het te snel komen of is het precies zoals gehoopt. Het is iets wat je dingen laat voelen en ervaren zoals op geen anderen manier kan. Het is intens, onvoorspelbaar en soms lastig te verwoorden. De wind en wij is een liefdevol boek over opgroeien, opvoeden en ouderschap. Verwoord en verbeeld. Een prachtig verhaal met filosofische elementen en symboliek.

de wind en wij

De wind en wij

Voor je kwam
Wist ik niet
Wie je zou zijn,
Hoe je eruit zou zien,
Hoe je zou klinken, ruiken, bewegen …

De wind en wij is een liefdevol boek over opgroeien en opvoeden. Over loslaten en duwtjes in de rug geven, altijd weer. Over de wind die ons meevoert, en onze haren doet wapperen.

de wind en wij

Liefdevol

Dat dit een bijzonder boek is valt al meteen op. Het formaat is anders, de kaft is prachtig en je ziet dat er 2 prijzen zijn gewonnen. De wind en wij nodigt uit om eens lekker naar binnen te waaien. Het verhaal begint op simpele wijze iets tastbaar maken. “Hoor je dat..? Dat is de wind”, meteen heb ik daarmee de aandacht van mijn dochter. “En zie je dat stipje aan de horizon?” Daarmee hebben we meteen een visueel beeld. Verder zijn de pagina’s helemaal sober, dus geen prikkels extra erbij.

Dat stipje waar ik het net over had? Dat stipje ben jij! De illustraties laten een stipje veranderen in een meisje wat komt aanwaaien met een koffertje. Prachtige symboliek voor de geboorte, of aankomst van een kindje in iemands leven. Ik zie het koffertje als de eigenschappen, karakter van wat al bij de geboorte meekomt. De tekst gaat verder: “Voor je kwam wist ik niet wie je zou zijn, hoe je eruit zou zien, hoe je zou klinken, ruiken, bewegen.. Maar zo dus. Zoals jij”.

Vallen en opstaan

Het verhaal gaat op die manier verder. We zien het meisje en de luiaard elkaar leren kennen. Er zijn verschillende emoties en stadia in het ouderschap. Van genieten tot geen idee hebben wat te doen. Maar zolang we meegaan op de wind komen we er wel. De wind van wat het meisje met het koffertje meebrengt. Acceptatie, aanpassen, samen ontdekken en verkennen. Tegelijk leest het voor mijn dochter als een lief fantasievol verhaal waarin er 2 personen van alles meemaken.

Tot de dag komt dat de wind anders klinkt. Ze zijn uitgespeeld en het koffertje van het meisje zich weer, gaat dicht en ze loopt met de wind verder. Ik vind de symboliek van de wind en tijd mooi gedaan. We eindigen weer met een stipje aan de horizon op 2 sobere pagina’s. Het klinkt misschien raar maar dit is zo treffend geschreven en getekend dat het me in mijn ouderhart raakt. Ik heb geen moeite met loslaten en weet dat het moment komt. Maar als het moment komt dat een fase van intensief samenwonen en verzorgen is afgelopen, dan is dat een onwijze mijlpaal.

de wind en wij

Prachtig boek

Het is een prachtig boek, echt. Het weet emoties te raken bij mij als volwassene zonder heel direct te zijn. Juist het symbolische, beeldende maakt het onwijs tast- en voelbaar. Mijn dochter van 6 beleeft het weer anders maar leert wel dezelfde boodschap en gevoel. De gevoelens van elkaar leren kennen, samenzijn, ervaren, opgroeien en daarna weer afscheid nemen en doorgaan. Zonder de tranen en het heftig te maken. Juist in de acceptatie en simpelheid is het des te indrukwekkender. Een pareltje voor volwassene en kind.

de wind en wij

Specificaties De wind en wij

Auteur: Claudia Jong| Illustraties: Kristof Devos | Uitgever: De Eenhoorn | 9789462915121 | Oktober 2020 | 40 pagina’s | Meer informatie vind je hier

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.