Hendrika het schaap dat in een boom klom – een bijzonder schaap

Hendrika het schaap is een buitenbeentje. Anders dan anders. Niet het zwarte schaap van de familie, maar wel een bijzonder schaap. Waarom? Omdat ze het liefst hoog boven in de boom zit, en niet naar beneden wil komen: Hendrika, het schaap dat in een boom klom.

Hendrika het schaap dat in een boom klom

Het verhaal van Hendrika, het schaap dat in een boom klom

Het schaap Hendrika klom hoog in een boom en had het daar prima naar haar zin. Haar familie vindt het te gek voor woorden, want schapen klimmen niet in bomen. Ze proberen haar te overtuigen, maar Hendrika wil niet luisteren. Ze heeft het snel koud, en is bang dat haar poten eraf vriezen daar beneden. Maar Hendrika snap juist de andere koppige schapen niet. Zij komen niet naar boven. Ook niet als het vriest. En ook niet als het sneeuwt. Of toch?

schapen in de wei

Anders zijn dan anderen

Hendrika het schaap is een buitenbeentje. Ze durft voor zichzelf te denken en ook haar mening uit te spreken, ook al vindt de rest dat misschien wat raar.

Wat doe je daarboven, Hendrika?
Stel je niet zo aan en kom naar beneden.
Schapen klimmen niet in bomen!

Als het steeds kouder wordt en de sneeuw begint te vallen, probeert Hendrika de andere schapen te overtuigen dat het daarboven veel beter is. Zo krijg je tenminste geen koude poten. Uiteindelijk laten de andere schapen zich overtuigen, en ontdekken ze dat de ideeën van Hendrika toch eigenlijk helemaal niet zo gek zijn. Soms is het heel goed om je eigen mening te hebben, en hiervoor te gaan staan. (of daarvoor in een boom te klimmen). Dat maakt dit boek heel leuk duidelijk aan jonge kinderen. Mooi om na het lezen van dit boek deze boodschap met kinderen te bespreken. Moet je meedoen met de kudde? Is het goed om niet op te vallen, of mag je ook voor je eigen mening opkomen en anders zijn dan anderen?

Tekeningen in een bijzondere stijl

Wat een prachtige tekeningen heeft dit boek zeg! Echt om in te lijsten zo mooi. De zwarte, kale boom neemt elke keer een centrale plek in, tegen de mooie pastelkleurige lucht. De schapen zijn eigenlijk heel eenvoudig getekend en hebben geen gezichtsuitdrukkingen. Daardoor zijn ze ook allemaal hetzelfde, wat het beeld van de kudde nog meer benadrukt. Maar als je niet zou weten dat Hendrika, het schaap dat in een boom klom, de hele tijd boven zit, zou je het verschil ook niet zien. Toch laten de schapen met hun lichaamshouding ook veel zien, en dat is soms heel grappig. Vooral om de schapen die uit de boom vielen, moesten wij hier smakelijk lachen. En ook de twee ganzen zijn erg grappig. Al met al een prachtig, winters prentenboek, met pareltjes van illustraties.

schapen in de sneeuw

Specificaties ‘Hendrika het schaap dat in een boom klom’

Auteur: Tine Mortier | Illustraties: Charlotte Severeyns | Uitgeverij: De Eenhoorn | 9789462916753 | 31 oktober 2022 | 40 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.