Lissy’s dagboek, een warm prentenboek over herinneringen en familie

Tradities en herinneringen zijn een manier om de mensen “levend” te houden die misschien niet meer bij ons zijn op de manier die we zouden willen. Mooi vind ik het altijd als een jonge generatie in gesprek gaat met een oude generatie binnen een familie. Het kan uiteraard ook buiten een familie zijn. Maar nu richt ik me op mijn eigen persoonlijke ervaring. Namelijk die van mijn dochters en mijn omi, hun overgroot omi dus. Wat geniet ik altijd van de vragen die gesteld worden en de antwoorden die daar weer op volgen. Lissy’s dagboek is een prachtig warm prentenboek die inspeelt op dat gegeven. Een dagboek, herinneringen, geschieden een oma en haar kleindochter.

Lissy's dagboek Ellen DeLange haria zanellato clavis prentenboek herinneringen familie oma geschiedenis inkijkexemplaar recensie review samenvatting boek cadeautip spreekbeurt thema voorkant cover kader omslag

Lissy’s dagboek samenvatting

Een hartverwarmend verhaal over het levend houden van herinneringen en het doorgeven van tradities. Oma leest voor. Uit een dagboek. Lissy luistert met grote belangstelling. Wat een spannende verhalen! Maar … wie is dat meisje in die verhalen eigenlijk?

Lissy’s dagboek is voor schrijvertjes en luisteraars vanaf 5 jaar. Geschreven door Ellen DeLange & geïllustreerd door Ilaria Zanellato.

Thema’s passend bij dit boek: geschiedenis, familie, oma, kleindochter, schrijven met de hand, dagboek, verhalen vertellen en delen, diverse generaties, het leven en luisteren naar elkaar.

Warm prentenboek

Wat een warm en fijn prentenboek is Lissy’s dagboek. Ik heb zelf een hele fijne band met mijn omi. En mijn dochters hebben ook een fijne band met hun omi en overgroot omi. Om die reden spreekt dit boek misschien nog wel meer tot me. Die band heeft natuurlijk niet iedereen. Buiten het warme verhaal tussen een oma en haar kleindochter is het ook een verhaal over een misschien inmiddels wel oude traditie: een dagboek! Ik schreef vroeger ook graag in mijn dagboek die vervolgens stevig op slot ging. Tegenwoordig wordt er steeds minder met de hand geschreven en is een bullet journal meer hetgeen wat veel wordt gedaan. Door middel van creatieve plaatjes, stickers, korte teksten, foto’s enzovoort bouwen mensen een dagboek op.

In Lissy’s dagboek wordt gesproken over een echt “ouderwets” dagboek. Gewoon zo één waarin je echte verhalen en belevenissen schrijft. Belevenissen die heel persoonlijk zijn en alleen voor jou zelf. Maar soms is het wel heel leuk om te delen. En dat is precies wat de lieve oma uit dit prentenboek doet. Ze leest de verhalen voor aan haar kleindochter Lissy. Lissy heeft eerst niet door dat het over haar oma gaat toen ze jong was. Maar kleine spoiler alert, ze komt er wel achter.

Voor welke leeftijd is Lissy’s dagboek?

Lissy’s dagboek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. De illustraties vind ik heerlijk warm en liefdevol. Het zit vol details en er valt veel extra te zien. Mijn dochters van 5 en 10 kijken graag even rond in de fijne prenten en voelen zich thuis. De tekst van Ellen DeLange leest ook heerlijk voor. Leuk dat er voor de dagboekteksten gekozen is voor een ander lettertype. In schoonschrift, aan-elkaar met onderstreping, lezen we de dagboek fragmenten. Mijn oudste dochter krijgt dat niet meer op school en vindt het heel knap dat ik nog aan elkaar kan schrijven met sierletters zoals zij die noemt.

Schrijven begint bijna een ambacht te worden en ik juich alleen maar boeken toe die dit motiveren. Ieders handschrift is zo persoonlijk, dat vertelt al een verhaal zonder per se de woorden nog te lezen. Ik snap helemaal dat alles steeds digitaler wordt, ik doe daar ook aan mee. Ik kan me niks meer voorstellen van dat ik pagina na pagina met de hand en vulpen heb volgeschreven. Na 1 alinea op een A4 krijg ik nu al kramp in mijn hand. Maar toch blijf ik wel ook handmatig schrijven en geniet ik eigenlijk van alles in Lissy’s dagboek. De hele sfeer voelt zo welkom en veilig. En dat geldt gelukkig ook voor mijn dochters. Zo kan ik dit boek nog vaak voorlezen en ze iets motiveren tot hun bullet journals meer aan te vullen met persoonlijke teksten :).

Ellen DeLange ilaria zanellato clavis prentenboek herinneringen familie oma geschiedenis inkijkexemplaar recensie review samenvatting boek cadeautip spreekbeurt thema illustraties

Boekentips kinderboeken oma en opa

Specificaties Lissy’s dagboek

Auteur: Ellen DeLange | Illustraties: Ilaria Zanellato | Uitgever: Clavis | Januari 2021 |28 pagina’s | 9789044841121 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, online bij de website van uitgeverij Clavis of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.