Maan en Aarde hebben bonje, een ruzie in het zonnestelsel

Maan en Aarde hebben bonje. Ze hebben ruzie. Echte ruzie. En bijleggen lukt niet goed. Een mooi prentenboek over ruzie. Maar wel een ruzie die je meeneemt door ons zonnestelsel. Dankzij de ruzie van Maan en Aarde leer jij iets over de planeten in ons zonnestelsel. Wist jij bijvoorbeeld dat Venus niet alleen heel warm is maar dat de lucht er voor ons giftig is?

Voorkant Maan en Aarde hebben bonje met SLV kader

Maan en Aarde hebben bonje – synopsis

Het is ieder voor zich daar in het zonnestelsel.

Maan en Aarde hebben bonje. Waarom precies is niet duidelijk. Maar wat ze hebben geroepen menen ze wel. Zeggen ze allebei. En dan na miljarden jaren rondjes draaien om Aarde besluit Maan weg te gaan. Boos en verdrietig tegelijk gaat Maan op weg naar de zon. Want daar is het altijd zomer. Onderweg daarheen ontmoet Maan nieuwe vrienden. Zoals Venus, Mars en Jupiter. Maar echt thuis voelt Maan zich niet. Saturnus is feest, en met de vele manen van Saturnus danst Maan de hele nacht en dag.

Als Maan is het rond elke planeet anders. De ene planeet draait heel snel, de andere planeet is heel groot of juist klein. Sommige planeten zijn erg warm of juist heel koud. En echt thuis voelt Maan zich nergens. Zal Maan toch een fijn plekje weten te vinden? Het meest verlangt Maan naar het frisse groen en blauw van Aarde. Maar ja, Maan en Aarde hebben bonje…

Metaforen en ons zonnestelsel

Maan en Aarde hebben bonje is een mooi prentenboek met veel weetjes over allerlei verschillende planeten. Tijdens de zoektocht van Maan naar een nieuw thuis komt ze de meest bekende planeten allemaal tegen. Bij elke planeet leer je weer iets nieuws of misschien wist je ook al het een en ander. Achterin het boek zijn nog enkele pagina’s met feiten over de maan en de aarde. Of Maan ooit echt de Aarde zal verlaten bijvoorbeeld. En ook hoe de maan waarschijnlijk is ontstaan. Ook over de planeten in ons zonnestelsel staat nog een fijne en interessante weetjes. Persoonlijk vind ik dat erg interessant en leuke toevoeging aan het verhaal. Zo kun je de meeste vragen van je kind of leerling meteen goed beantwoorden.

Naast het informatieve karakter van het boek gaat het ook om de ruzie tussen Maan en Aarde. Zoals jonge kinderen een ruzie of onenigheid nog niet kunnen uitpraten, doen Maan en Aarde dat ook niet. Maan kiest er juist voor om haar vriend Aarde in de steek te laten en nieuwe planeten te ontmoeten. Iedereen maakt weleens ruzie en met Maan en Aarde hebben bonje kun je laten zien dat weglopen niet per se het probleem oplost. Al geeft het je wel beiden de tijd om af te koelen, na te denken en het hopelijk weer goed te maken.

Het nut van ruzie maken

Ruzie maken hoeft niet per definitie slecht te zijn. Kinderen leren, vooral door het oplossen van een ruzie, verschillende vaardigheden:

  • discussiëren
  • onderhandelen
  • voor zichzelf opkomen
  • samen tot een oplossing of compromis komen
  • je gevoelens uiten aan iemand
  • inleven in de gevoelens van een ander
  • eigen identiteit vinden

Een ruzie betekent niet dat je elkaar nooit meer aardig zult vinden. Want ondanks verschillen kun je toch met elkaar spelen. Probeer als ouder niet te snel de ruzie op te lossen. Ruzie maken is namelijk pas echt leerzaam als kinderen de ruzie uiteindelijk zelf oplossen. Dus geef ze de tijd en ruimte om het zelf te proberen. Helpen kan altijd nog. In Maan en Aarde hebben bonje neemt Maan ook even afstand om de ruzie te laten bezinken.

De auteur en de illustrator

David Duff is de auteur van Maan en Aarde hebben bonje. Dit is tevens het pseudoniem van een bekroonde reclamemaker uit Noord-Ierland. In zijn verhalen is hij geïnteresseerd in relaties, wetenschap en het absurde. The Day Moon and Earth Had an Argument, is zijn eerste kinderboek.

De illustraties zijn gemaakt door auteur en illustrator Noemi Vola. Ze tekent bijna al haar illustraties met viltstiften, en dat zie je goed in de illustraties van Maan en Aarde hebben bonje. Bekijk alleen al die mooie schutbladen met al die planeten. Misschien ken je het boek De woelige wereld van de worm al, dat zij ook schreef en illustreerde. Of heb je Tranen met tuiten al gelezen met alles over tranen, verdriet en nog meer redenen waarom je huilt. Noemi Vola staat erom bekent om op een eigenzinnige manier gevoelens en onderwerpen te beschrijven.

Voor wie is Maan en Aarde hebben bonje?

Dit prentenboek vol weetjes over planeten is voor kinderen vanaf 5 jaar. Een kleuter die al geïnteresseerd is in de ruimte of ons zonnestelsel zal planeten herkennen en vast nog iets bijleren. Ook is Maan en Aarde hebben bonje leuk om te gebruiken om emoties, heimwee, ruzie en sorry zeggen bespreekbaar te maken. Het verhaal is vriendelijk geschreven en ook gewoon leuk om samen te lezen. Want dagelijks voorlezen zorgt ervoor dat de fantasie van kinderen wordt geprikkeld.

Specificaties Maan en Aarde hebben bonje

Auteur: David Duff | Illustraties: Noemi Vola | Vertaling: Martine van Rooijen | Uitgever: Parade | 9789463192897 | oktober 2023 I  44 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.