Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje – Jorgo de Groot, Leen van Durme

De Halloweenverkleedspullen liggen weer in de hoek en we lezen ons alvast in voor het volgende feest met een Sinterklaasboek. Ja ja, hij komt alweer bijna aan. Dit Sinterklaasboek is niet om stilletjes voorbij te laten gaan. Tijd voor actie in een hoorspel’tje met Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje.

Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje

Geheimzinnige orgeltje

Op de stoffige zolder van het kasteel vindt Muziekpiet een draaiorgeltje. Het lijkt wel een magisch instrument. Maar van wie is dat wonderlijke ding eigenlijk? Wie durft de plek van Muziekpiet in te pikken? Voor even wordt hij Detectivepiet… Tijd voor een muzikaal onderzoek!

Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje is een grappig Sinterklaasboek met een aanvullend hoorspel op CD. Voor muzikale luisterpietjes vanaf 5 jaar.

Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje

Goed luisteren naar Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje

Het kind dat de namen van de hoofdstukjes uit Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje zegt, is wat moeilijk te verstaan, tenminste, dat vind ik. Of het is gewoon even wennen aan een Belgisch accent. De Pieten en de Sint spreken ook Vlaams in het hoorspel bij dit Sinterklaasboek. Ook in België is blijkbaar het één en ander aangepast aan teksten van de liedjes viel mij op. In “Daar wordt aan de deur geklopt” is “Ook al ben ik zwart als roet ” vervangen door “Ook al zit mijn snoet vol roet”.

Niet alles is gemoderniseerd…

In het hoorspel dat op de cd van Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje staat, gaat het met een knipoog naar de ouderwetse stoomboot over een stoomvliegtuig, een stoomcadeautjesinpakmachine en een stoomduikboot. Wat een ponskaart is, dat zullen de meeste kinderen ook niet weten. Dat zijn de kaarten waarmee het draaiorgeltje Dorgeltje kan zingen, volgens Muziekpiet. En hij zingt er met Sinterklaas vrolijk op los.

Grappige details

De spinnende poes van Sinterklaas (waar hij hardop tegen praat), dat  het hol klinkt in de stoomduikboot en het geluid van krekels als ze sterren gaan kijken. Sinterklaas die stiekem smult van allerlei lekkers en naar eigen zeggen ‘braaf is geweest’. Dat zijn dingen die het hoorspel bij het Sinterklaasboek ook leuk maken voor volwassenen, vind ik persoonlijk.

Liedjes luisteren

De liedjes – uiteraard begeleid door het draaiorgeltje – die tijdens het hoorspel zijn gezongen door Muziekpiet en Sinterklaas zijn na het hoorspel nog ‘los’ te luisteren als 6 aparte nummers gezongen met alle pieten en de teksten staan achterin het boek. De eerste is het door de Sint zelfgemaakte nieuwe lied uit dit boek Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje, (“Ik ben Sinterklaas”), een meesterwerk volgens de pieten.

Het leesverhaal

De rolverdeling laat men in het begin van Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje zien en ook de poes van Sinterklaas heeft één van de hoofdrollen in het verhaal. Er staan in dit Sinterklaasboek veel  geluiden beschreven, zoals PLING PLANG PLONG, BOINK TOET, KRAK KRAK. Waardoor ik in eerste instantie verwachtte deze geluiden op de bij dit Sinterklaasboek gevoegde CD te horen, maar dat bleek niet zo te zijn.

Twee verhalen dus

Het zijn dus twee aparte verhalen, het hoorspel en het voorleesverhaal in het Sinterklaasboek. Die in het boek is iets spannender dan het hoorspel door zinnen als ‘geniepige ogen keken vanonder het zeil naar Stoompiet’. Het hoorspel is vooral erg grappig. De Zoekplaten/prenten in Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje, beelden de sfeer in het hoorspel wel goed uit.

  • Meer reviews boeken van Sinterklaas vind je via deze link
Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje

Specificaties Sinterklaas en het geheimzinnige orgeltje

Auteur: Jorgo de Groot | illustraties Leen van Durme | Uitgever: Clavis | 9789044837742 | september 2019 | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.