De raadselbreker, het eerste deel van de Oerbloed trilogie

Wauw, wat een debuut verhaal is De Raadselbreker! Voor alle jongeren vanaf 10 jaar die houden van een spannend avontuur in een bijzonder land. Mooie uitspraken gevolgd door korte hoofdstukken vormen samen een spannend avontuur waarin Obbe het geheimzinnige Zevende Boek in veiligheid moet brengen. Gaat dat lukken ondanks dat het Zevende Boek nogal een vreemde uitwerking heeft op sommigen mensen? Obbe staat een zware taak te wachten op zijn levensgevaarlijke reis door het ruige land Norgië.

voorkant De raadselbreker met kader

De Raadselbreker

‘Het Zevende boek is in groot gevaar!’

Wijsgeleerde Gundahart kijkt Obbe ernstig aan.

‘Er zijn duistere krachten op zoek naar het boek, en jíj moet het in veiligheid brengen…’

Zo begint voor Obbe een spannend avontuur. Zal het hem lukken om samen met Darja het geheimzinnige boek naar de andere kant van Norgië te brengen?

Obbe de Raadselbreker

De dertienjarige Obbe leidt een prettig leven in de Boekenburcht. Hier wordt alle kennis van Norgië bewaard door de Orde der Boekhoeders. Er zijn binnen deze Orde verschillende standen en Obbe is een stoffer. Hij droomt ervan om ooit kaartenmaker te worden. Voorlopig moet hij zorgen dat alle boeken netjes met hun kaften naast elkaar staan en er geen boeken uitsteken. Alleen dit keer kan hij de verleiding van de honingkoeken niet weerstaan. Helaas voor hem wordt hij betrapt door Rafenna, de nieuwe rechterhand van de wijsgeleerde Gundahart.

bladspiegel 1/3 pagina 16 en 17 met button

Terwijl Rafenna hem toeschreeuwt stoot Obbe de pot met honingkoeken om. En van kwaad tot erger trekt hij ook nog een wandtapijt van de muur. Blijkbaar heeft hij daarmee het Zevende Boek gevonden. Het geheimzinnige boek waarvan niemand wist waar het verborgen was. En wat niet in verkeerde handen mag vallen. Hij, Obbe, wordt door wijsgeleerde Gundahart aangewezen als Raadselbreker. En daarom zal hij in het geheim het boek in veiligheid moeten brengen.

Darja, afkomstig van Droogwaerd

Obbe heeft de kaart van Norgië in zijn hoofd. En zo zal hij zijn levensgevaarlijke reis om het Zevende Boek in veiligheid te brengen moeten uitstippelen. Met de woorden van wijsgeleerde Gundahart ‘vertrouw niemand, behalve jezelf’ denkt Obbe de reis alleen te moeten maken. Aan het strand van de Bittere Zee ontdekt hij een mensenhoofd net boven het zand uitsteken. Snel begint hij te graven tot hij de jongen op het droge heeft. Gered, hij heeft de jongen gered! De jongen blijkt geen jongen maar een meisje genaamd Darja. Afkomstig van het eilandje Droogwaerd en gevlucht voor een oude oesterbreker waarmee ze had moeten trouwen.

Omdat Darja jonger lijkt te zijn dan Obbe besluit hij dat hij haar niet alleen kan achterlaten. Ze mag een stukje met hem mee reizen en dan zal hij haar later wel naar een stad brengen zodat ze op krachten kan komen. Samen nemen zij het op tegen rovers, beesten en nevelgeesten. Maar voral tegen de kwaadardige Rafenna, die er alles aan doet om het Zevende Boek in haar bezit te krijgen. Tijdens de reis ontstaat er een fijne band tussen Obbe en Darja. Hij geniet zelfs van haar aanwezigheid. Samen maken ze de levensgevaarlijke en zware reis door Norgië. Lukt het Obbe de Raadselbreker om het geheimzinnige Zevende Boek in veiligheid te brengen?

bladspiegel 2/3 pagina 52 en 53 Elke reis begint met een eerste stap

Lezen buiten mijn comfortzone

Ik zal maar meteen bekennen dat ik De Grijze Jager en De brief voor de koning nooit gelezen heb. Hiermee wordt De Raadselbreker namelijk vergeleken. Ik ben niet iemand die alles las of leest wat los en vast zit. Ik heb ook zo mijn voorkeuren en als kind las ik wel graag boeken maar niet te dik, niet te moeilijk en het liefst van die ene serie. De Raadselbreker is dan voor mij ook echt lezen buiten mijn comfortzone. En al vrij snel wist ik ook waarom; een verzonnen land, voor mij bijzondere namen, aparte plaatsen. Wat ben ik blij dat er een kaart in het boek zit, die heb ik er namelijk regelmatig bij gepakt. Met de namen had ik op zich minder moeite nadat iedereen al snel een duidelijke plek in het verhaal had.

Buiten je comfortzone lezen is niet erg. Ik kan wel begrijpen wat kinderen leuk vinden aan de Grijze Jager serie waarmee de Raadselbreker wordt vergeleken. Voor mij deed dit eerste deel van de Oerbloed reeks me denken aan de tocht die wordt afgelegd in De koning van Katoren. Volgens mij is met De Raadselbreker een aftrap gemaakt van een geweldige trilogie voor jongeren en dat ook nog eens van Nederlandse bodem. Een vleugje mystiek, enkele legenden en een reis vol beproevingen. Dit maakt De Raadselbreker een prachtig verhaal. Tel daar ook nog Oermoeder en godin Stoer Egga en haar 4 kinderen, die de 4 elementen vertegenwoordigen, bij op en je hebt een verzonnen wereld die heel dicht bij onze werkelijkheid ligt.

bladspiegel 3/3 pagina 55

Rob Koops

De Raadselbreker is het auteursdebuut van Rob Koops. Als kind verslond hij onder andere boeken van Jan Terlouw en Thea Beckman en die liefde voor kinderboeken is nooit verdwenen. In een kringloopwinkel in zijn woonplaats Utrecht vindt Rob een kopie van de Oerbloed kronieken. Deze zijn ooit bij opgravingen door een Vlaamse archeologe gevonden in Zwolle en blijken uit de middeleeuwen te stammen. De mysterieuze Norgse taal is echter lastig te ontcijferen en tot op de dag van vandaag is er geen uitsluitsel of Norgië echt heeft bestaan. Gefascineerd door de verhalen over Norgië heeft Rob Koops de verhalen bewerkt tot de Oerbloed boekenserie waarvan De Raadselbreker deel één is.

Met deze achtergrondinformatie vind ik persoonlijk het boek nóg interessanter. Eigenlijk vond ik het jammer dat ik daar pas aan het einde achter kwam. Evenals de begrippenlijst achterin. Ik mag mezelf eens aanleren om even door een boek te bladeren voordat ik het ga lezen. Dat had me een hoop terugbladeren bespaard, haha. Vergeet ook vooral de prachtige illustraties niet, gemaakt door Maruga Koops, ja, de vrouw van 😉 Nogmaals, echt een aanrader voor jongeren vanaf 10 jaar! En als je nieuwsgierig bent geworden…de eerste pagina’s kun je alvast online lezen.

illustratie van man die een boot vooruit stuwt en een jongen staand voorin de boot sikkelmaan op de achtergrond

Specificatie De Raadselbreker

Auteur: Rob Koops | Illustraties: Maruga Koops | Uitgeverij: HarperCollins | ISBN 9789402713053 | augustus 2023 | 292 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken in datzelfde thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.