Kikker leert vormen, een speels leerboek

Ook hier in ons huis is Kikker inmiddels een geliefd karakter. De spannende verhalen, de rustige omgeving en de vele vriendjes maken dit tot een succes. Er is een tv serie, zijn boeken, spellen en vele items. Ik snap het wel, en mijn dochters ook. Toen Kikker leert vormen op de mat viel, duurde het niet lang voordat ik moest voorlezen.

Kikker leert vormen

Kikker leert vormen. Doe je mee? Als je goed kijkt zie je ze namelijk overal! Kikker heeft zin om te kamperen. Gelukkig heeft Rat een tent. De tent begint als een rol: een cirkel. Kikker en Rat zetten de tent op met lijnen en dan staat hij ineens als… een driehoek!

Bal!

Mijn dochter van 20 maanden spreekt enkele woordjes en de meesten zijn vooral fonetisch, op klank. Toch betekend dat niet dat een kind niet klaar ervoor is. Juist nu voorlezen en benoemen is heel belangrijk. De vrolijke en rustige prenten van Kikker leert vormen vallen meteen op. Mijn dochter wijst naar de boom, kwaakt bij Kikker… en Eend. Zegt mmm bij het eten en drinken en zwaait vervolgens vrolijk naar ze. Opeens ziet ze iets en roept hard; Bal!

Kikker en zijn vriendjes gaan kamperen op een mooie dag. Ze willen niet te ver weg dus besluiten ze om de tent van Rat op te zetten naast het huisje van kwaak kwaak, oftewel Eend. Na deze vrolijke introductie slaan we om en komen we aan de zijkant van de harde kartonnen pagina de vormen tegen. De vormen zijn in contrast met de illustraties waardoor ze goed opvallen. Ik wijs ze aan en benoem ze. Daarna wijs ik ze in de tekening aan. Kikker leert vormen en wij leren mee!

Diverse vormen

Op elke pagina van Kikker leert vormen die volgt staan diverse vormen en het wordt wat moeilijker. Ik vind het tof dat ze het trapezium er ook bij hebben gezet. Zelfs ruimtelijke vormen komen aan bod met een uitleg wat dit is. We eindigen met een samenvatting van enkele vormen die we eerder zijn tegengekomen. En we eindigen in de ochtend als Kikker en zijn vriendjes lekker geslapen hebben in de tent naast Eend haar huis.

Het boek Kikker leert vormen is erg leuk en sluit goed aan bij de jonge lezers en leerders. Zelfs mijn dochter van 6 heeft nog iets geleerd, namelijk het trapezium. Ik ken deze vorm natuurlijk wel maar het aanwijzen en uitspreken is niet automatisch bij mij. Ik verval meer in ovaal, driehoek, cirkel en rechthoek. Het is leerzaam op een speelse manier en tegelijk heb je een leuk verhaal over vriendschap, kamperen en logeren! Een mooi boek voor in onze boekenkast maar zeker ook een aanrader voor in de klas en op het kdv!

Video’s, lesmateriaal en knutseltips? De wereld van Kikker is groot en ook online bieden ze veel leuke extra’s; Kikker leert

kikker leert vormen

Specificaties Kikker leert vormen

Auteur en illustraties: Max Velthuijs | Uitgever: Leopold | November 2020 | 9789025880392 | 16 pagina’s | 2 – 5 jaar | Meer informatie vind je hier

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.