De wiskundetrompet – een boek voor cijferfans

Als puber genoot ik van de wiskunde B lezen. Verhoudingen uitrekenen is nog steeds mijn favoriete onderdeel en die kennis deel ik met liefde aan de kinderen vanaf groep 5. Vol verwachting keek ik dan ook uit naar het boek De wiskundetrompet. Een boek vol verhalen over vormen en getallen. Zou ik ze snappen, zou ik alles al weten of zou ik totaal nieuwe dingen gaan leren..

Synopsis de wiskundetrompet

In de rij voor een taart staan honderd mensen. Het eerste persoon krijgt een honderdste deel van de taart. De tweede persoon krijgt twee honderdste van wat er nog over is. De derde persoon krijgt vervolgens drie honderdste, en zo gaat het verder. Op welke positie in de rij krijg je het grootste stuk? De Wiskundetrompet toont de muzikaliteit van wiskunde en onthult de relatie tussen een trompet en een taart. Het boek bevat grappige logische puzzels en levendige wiskunde. Welke getallen gedragen zich als hagelstenen? Hoe zeg je “Ik hou van jou” in wiskundige termen? Wat is het geheim van de dennenappel? En wat is de overeenkomst tussen het paar getallen 4 en 10, het paar 6 en 21, en het paar 10 en 55? Na het lezen van De Wiskundetrompet zal je op een andere manier naar trompetten, dennenappels en taart – en naar wiskunde zelf – kijken.

De wiskunde trompet een geweldig boek voor cijferfans

Het antwoord op al die vragen die hierboven worden gesteld zou ik nu moeten kunnen geven, ik heb de wiskundetrompet van voor naar achter geschreven. Maar omdat het boek zo onwijs veel weetjes heeft kan ik ze onmogelijk ook allemaal navertellen. Ik heb mij tijdens het lezen constant verwonderd. Verwonderd over de natuur, en over het geduld van sommige mensen die jarenlang bijzondere getallen bestuderen. Dat lijkt mij dan weer ongelooflijk saai, maar ik ben ze wel dankbaar dat ze dat hebben gedaan.

Zo hebben twee Amerikaanse wiskundigen in 2016 wat ontdekt aan de priemgetallen. Priemgetallen eindigen even vaak op 1,3,7 of 9. Maar een 1 wordt niet 1 op de 4 keer gevolgd door weer een 1.

Neem het voorbeeld van de dennenappels. Zodra ik nu een dennenappel in mijn handen heb kan ik niet anders doen dan naar de schubben kijken en controleren of wat ik heb gelezen klopt. Nu neem ik niet een geodriehoek om te kijken of ze daadwerkelijk in een hoek van 137,5 graden liggen, maar of de schubben mooi zijn verdeeld dat check ik wel.

Kun jij de wals dansen? In de wiskundetrompet leer je dat hier een getal voor is gemaakt. Het Rieu-getal is 0,123123123.. En welke breuk daarbij hoort leer je via een tof trucje. En zo kan dat met meer getallen die opeenvolgende reeksen hebben.

de wiskundetrompet in montessori rekenkast

Voor de plusklas of middelbare school

De wiskundetrompet is een prachtig boek voor de plusklas in de bovenbouw of voor de middelbare school. In elk geval geschikt voor volwassenen. Niet alles is geschikt voor kinderen, maar nieuwsgierige rekenwonders kunnen wel los op de vele vragen en berekeningen die worden gesteld.

Leer kinderen bijvoorbeeld over het geheim van hagelstenen. Ontdek samen Einstein raadsel. Wat zou jij doen bij het raadsel van gulzige tijgers of ongevaarlijke puppy’s. Welke deur zou de waarheid bevatten en welke de leugen? Wat hebben olifanten met wolken te maken? Wat is de wiskundige formule voor i love you? Dit en nog veel meer vind je in het boek.

Een aanrader al zeg ik zelf!

Andere boeken met rekenen op onze blog

hoofdfoto

Specificaties de wiskundetrompet

Auteur: Margriet van der Heijden | Illustraties Iris Rijsman | Uitgeverij Nieuwezijds | 9789057125379 | 05 oktober 2020 | 131 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.