Do you speak Disney? – een compleet Disney handboek

Als je Disney fan bent, dan moet je deze review lezen. Want ‘Do you speak Disney?’ is een absolute aanrader voor iedereen die gek is op alles wat met Disney te maken heeft. Walt Disney, de films, de muziek, de pretparken en de franchise, alles komt in dit verrassende en veelzijdige boek voorbij. En ik kan nu al verklappen: het leest als een trein!

Do you speak Disney

Weetjes en verhalen uit 100 jaar Disney: Do you speak Disney?

Voor iedereen die de afgelopen 100 jaar op deze planeet heeft rondgelopen, is Disney een onvergetelijke herinnering. Gestart met een eenvoudige tekenfilmstudio, vandaag een van de grootste mediaconglomeraten ter wereld. En zoals Walt Disney het zelf zei: het is allemaal begonnen met een muis…

 • Wie was de man achter Mickey Mouse écht?
 • Was hij een vrouwenhater, racist en FBI-infiltrant?
 • Welke droom heeft hij nooit kunnen verwezenlijken?
 • Maar ook: waarom is Disneyland een succes in Japan, maar niet in Europa? Waarheen moet je op bedevaart als ultieme Disney-fan? En hoe oud zijn de Disney-prinsessen?

Robin Broos duikt in een eeuw magie, op zoek naar verborgen verhalen én schandalen, verrassende weetjes en de leukste lijstjes. Maak je klaar voor een wilde rit van de oprichting van The Walt Disney Company tot nu, van de man tot de animatiefilms, de muziek, de parken en het bedrijf.

Do you speak Disney

Een geweldig boek voor elke Disney fan

Na het lezen van dit boek kan ik niet anders concluderen dan dat dit boek echt een aanrader is voor elke Disney fan! Ik ben gek op Disney én leuke weetjes en dit boek weet dit perfect te combineren. Dit boek heb ik dan ook echt razendsnel uitgelezen. Ik kreeg dit boek binnen in de decembermaand, en met mijn volle programma heb ik op dit moment eigenlijk geen tijd om veel te lezen.

Maar dit is zo’n boek waar je echt tijd voor maakt. Dus tijdens het tandenpoetsen, voor het aan tafel gaan, tijdens het koken werd ‘Do you speak Disney’ erbij gepakt. En dat kan ook gemakkelijk, want het zijn elke keer korte afwisselende stukjes. En zo werd een klein stukje lezen stiekem toch steeds meer…. Ik vind het gewoon echt heel jammer dat ik het boek nu uit heb, van mij had het boek zeker een stuk dikker mogen zijn!

Heel veel unieke informatie

Wat Do you speak Disney? zo leuk maakt, is de grote hoeveelheid informatie die je nog nooit eerder hebt gehoord. Ik ben echt wel een Disney fan, maar ken dan vooral de films en Disneyland Paris. Maar er is zoveel meer te vertellen en te ontdekken. Als je ook het antwoord op de volgende vragen wil ontdekken, moet je zeker het boek lezen:

 • Waarom wijzen de Cast Members (medewerkers) in de Disney parken met twee vingers?
 • Waaruit blijkt dat Disney niet gelooft in Johnny Depp als piraat?
 • Wat is het verschil tussen de Disney parken over de wereld? En welk park is het meest succesvol?
 • Welke Disneyfilm is de meest succesvolle klassieker alle tijden?
 • Waarom brandt er altijd een olielamp in Main Street?
 • Wat is een ‘I want’-song?
 • Recycleert Disney animatiescenes om geld te besparen?
 • Wat is ‘The Disney vault’?

Stuk voor stuk dingen waarvan ik niet eens wist dat ik het wilde weten. Maar geloof, me dit wil je weten. Ik heb ook echt in de afgelopen tijd mijn gezin regelmatig ‘lastig gevallen’ met weer een leuk of interessant weetje of verhaaltje, omdat het té leuk is om niet met elkaar te delen!

quote sneeuwwitje

Een feestje voor Disney fans

Ik kan niets anders zeggen dan dat ‘Do you speak Disney?’ een feestje is voor alle Disney fans. Je leert hier alles wat je altijd al wilde weten over een eeuw Disney én meer. Zoals ik al eerder zei: zelfs dingen waarvan je niet wist dat je ze wilde weten.

Do you speak Disney? is perfect als je niet alleen op zoek bent naar het sprookje achter Disney, maar zeker ook als je meer wil weten over de soms wat rauwe werkelijkheid. Want het is niet allemaal sprookjesachtig. De slechte jaren, de oorlog, het verval van het bedrijf na de dood van Walt en Roy Disney, alles wordt besproken. Ook dingen die soms over Walt Disney worden gezegd, en die niet altijd leuk zijn om te horen worden onder de loep genomen (was hij een FBI-infiltrant, vrouwenhater en antisemiet?). Maar ook hoe het ervoor staat met Disney in de huidige tijd: gaan ze genoeg mee met de tijdsgeest?

Als je meer wil weten over de achtergrond van Walt Disney en je wil leren hoe de man een mythe is geworden, dan zit je met dit boek Do you speak Disney? goed. Het verhaal van Walt Disney lijkt een sprookje, maar in dit boek leer je ook wat er nog meer bij kwam kijken en besef je dat zijn leven lang niet altijd over rozen ging. Het succes is hem zeker niet aan komen waaien.
Iedereen die ook maar een beetje Disney fan is, zou ik dit boek zeker aanraden. En anders ga je vast wel fan worden na het lezen van dit boek!

Recensies Disney boeken

Specificaties ‘Do you speak Disney?’

Auteur: Robin Broos | Vormgeving en illustraties: Emma Thyssen | Uitgeverij: Lannoo | 9789401488433 | 12 september 2023 | 218 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.