Blekkie bestaat echt, een prentenboek over denkbeeldige vriendjes

Blekkie is een hondje. Hij luistert goed naar Saar die met hem knuffelt, hem voordoet hoe hij uit zijn waterbak kan drinken, met hem wandelt en speelt. Blekkie is de beste vriend van Saar. Hij is niet al te groot en hij heeft flaporen. Kortom, Blekkie is een heel gewoon hondje, zo op het eerste gezicht. Toch heeft hij iets heel bijzonders: Alleen Saar kan hem zien. Andere kinderen zeggen dat Blekkie niet bestaat, maar dan zegt Saar tegen Blekkie dat hij zich daar niets van moet aantrekken. Blekkie is er altijd als Saar iets spannend vind of zelfs in de diepe vijver in het park valt. Dan redt Blekkie haar. Blekkie bestaat echt.

blekkie bestaat echt

Over de makers van Blekkie bestaat echt

Judith Koppens, bekend van onder andere de ‘Klimaatjes’- serie, heeft met ‘Blekkie bestaat echt’ een verhaal geschreven met sympathieke hoofdpersonen. Tegelijkertijd is er ook dat pijnlijke gegeven: Koppens schrijft duidelijk dat Saar niet veel vriendjes heeft en dat doet vermoeden dat Blekkie is komen aanwandelen om een leemte te vullen. Dat geeft het boek net even iets meer dan alleen een grappig verhaal over een denkbeeldig hondje. Dat gezegd hebbende, is ‘Blekkie’ ook wel erg schattig.

Tineke Meirink heeft het prentenboek mooi geïllustreerd. Eerder illustreerde zij onder meer de ‘Wille Wete’- serie en die stijl zie je in ‘Blekkie bestaat echt’ goed. Blekkie is bijna doorzichtig en op één tekening moest ik echt wel even goed kijken waar Blekkie gebleven was. Knap gedaan. De tekeningen zijn helder. De kamer van Saar is ook echt een kinderkamer, met tekeningen aan de muur. De details, zoals de muizensloffen, zijn consequent doorgevoerd en het rode balletje dat we al vroeg in het boek tegenkomen.

Kinderen en denkbeeldige vriendjes

Het fijne aan ‘Blekkie bestaat echt’ vind ik dat kinderen bevestigd worden dat denkbeeldige vriendjes niet raar zijn. Of dat ze zich er ongemakkelijk bij moeten voelen. Je kunt het gesprek met je kind gemakkelijker aangaan over zo’n denkbeeldig vriendje en wanneer het denkbeeldige vriendje er is of juist niet. De fantasie van kinderen is in de kleuterleeftijd in een ‘magische fase’ waarin heksen, spoken, maar ook imaginaire vriendjes, helemaal niet gek zijn.

blekkie bestaat echt

Ervaren van vriendschap

Imaginaire vriendjes komen ook met enige regelmaat terug in literatuur en films. Denk aan ‘Neurie als je de woorden niet kent’ van Bianca Marais waarin de hoofdpersoon een zusje heeft. En ‘Chocolat’ waarin Anouck een kangaroe heeft, Pantouffe, die haar helpt om om te gaan met het reizende bestaan en het iedere keer opbouwen van een nieuw leven. ‘Blekkie bestaat echt’ past in dat opzicht in een traditie.

Of, om met Albus Dumbledore (uit de Harry Potter-serie) te spreken: ‘Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean it is not real?’ Het enige dat je hoopt voor Saar is dat Blekkie uiteindelijk niet meer nodig is om vriendschap te ervaren. Je hoopt dat hij, net als Pantouffe, op een dag besluit om de wijde wereld in te trekken om nieuwe vriendjes te maken en niet meer terug te keren.

Specificaties Blekkie bestaat echt

blekkie bestaat echt

Schrijver: Judith Koppens | Illustrator: Tineke Meirink | Uitgever: Clavis | 9789044836585 | Leeftijd: Vanaf vier jaar | meer informatie vind je hier

footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.