Het Tango Algoritme, een thriller van Heleen van den Hoven

Begin mei mocht ik bij de online boekpresentatie zijn van Het Tango Algoritme, geschreven door Heleen van den Hoven. Het boek zelf viel die middag op de deurmat. Dus de boekpresentatie was mijn eerste kennismaking, zonder iets gelezen te hebben. De online bijeenkomst was hartelijk en leuk om te volgen. Maar met grote verbazing hoorde ik de ingrediënten van het boek; een thriller, over 3 vrouwen, in Nieuwegein. En iets met algoritmes en een tango. Een thriller in Nieuwegein, dat vond ik al een bijzonder gegeven. Niet voor de hand liggend in ieder geval. Dus extra benieuwd ben ik aan dit 400 pagina’s dikke boek begonnen.

Het Tango Algoritme

Drie intrigerende dames

Een review schrijven vind ik soms een uitdaging: wat vertel je nu wel en niet. En met een thriller helemaal, want ik wil zeker niet teveel verklappen en daarmee spanning en leesplezier bederven. In het Tango Algoritme lopen de levens van Emmy, Grace en Florence door elkaar heen. Grace is als tienermoeder bij haar lerares Emmy opgevangen, en met dochter Florence (inmiddels zelf een puber) wonen ze nog altijd vlak bij elkaar. Per paragraaf is iemand anders aan het woord en zo ontvouwt zich, vanuit de verschillende perspectieven, het verhaal. Het begint met een geheim contact tussen Grace en de ‘onbekende’ vader van haar dochter. En met Emmy die op internet interessante zaken aan het licht brengt, als anonieme boodschapper.

Wendingen

Het Tango Algoritme is een vol boek, in de zin dat er veel wendingen in zitten. Dat leest soms wel wat geconstrueerd, waardoor je bewuster bent van de verschillende stappen in het boek (in plaats van dat je het ‘overkomt). Ik vond het een spannend verhaal. Als je het leest wil je gewoon weten hoe het nu precies afloopt, wie wat gedaan heeft. Geen bloederige thriller. Maar het maakt nieuwsgierig naar hoe het in elkaar steekt. Daarmee heeft het boek mij positief verrast. Ik lees niet zoveel thrillers en zou het boek dus zelf niet zo snel uitzoeken. Maar het leest lekker, het voert je mee in de verhalen van de drie dames en ik wilde ook echt wel weten hoe het zou aflopen.

nieuwe boek Heleen van den Hoven


Het Tango Algoritme in Nieuwegein

Ik ga natuurlijk niks concreets zeggen over het einde van het boek, maar ik vond het verrassend! Van te voren was ik benieuwd naar het verhaal: Nieuwegein, tango, algoritmes? Ik kon me niet goed voorstellen hoe daar nu precies een verhaal van te maken is, en zeker niet een spannend verhaal. Ik vind dat Heleen van den Hoven daar goed in geslaagd is. En juist omdat je wel een beetje een beeld hebt van de plek waar zich dit afspeelt, kun je je er vooral in het laatste deel van het boek makkelijk in verplaatsen.

Heleen van den Hoven

Heleen, zelf lerares net als hoofdpersoon Emmy, debuteerde in 2019 met de thriller Het Carpa Complot. Dit boek werd uitgegeven via De Crime Compagnie. Dit omdat van den Hoven daar een wedstrijd won met als prijs een uitgeefcontract (dus meedoen aan schrijfwedstrijden heeft zin!). Het Tango Algoritme is haar derde boek voor volwassenen. Eerder schreef zij ook een aantal kinderboeken.

Specificaties Het Tango Algoritme

Auteur: Heleen van den Hoven | Uitgever: De Crime Compagnie | April 2021 | 9789461095084 | 411 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Het Tango Algoritme
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.