Mini boekreviews Instagram challenge, een mooie verzameling korte recensies

In de maand augustus hebben wij meegedaan aan een boek challenge op Instagram. Dit kwam vanuit uitgeverij Blossom Books. Hun #bbbookstagram challenge bestond uit elke dag een bepaald thema waarin je naar eigen keuze een boekpost kon delen. Nu hebben we dit vanuit het blogteam van StoerLeesVoer gedaan. Vele keuzes zijn reviews op deze site, maar er zijn ook boeken voorbij gekomen die geen review hebben. En op die boeken kregen we zoveel leuke reacties. Dus hoog tijd voor een mini boekreviews Instagram challenge blog waarin al die boeken verzameld staan met handige link naar het boek toe!

Mini boekreviews Instagram challenge

1. Kolletje

StoerLeesVoer teamlid Kelly wist meteen welke boekquote ze op deze dag, je favoriete boekquote, wilde delen;

‘Jeetje, wat gaaf zeg!’

”Deze quote is van Kolletje, de hoofdpersoon in de gelijknamige boekenserie van Pieter Feller. Ik heb thuis echt de hele serie (nog meer boeken dan er op de foto staan) en heb hier uren uit voorgelezen aan mijn meiden. De jongste vindt deze boeken nog steeds heel leuk, de oudste helaas niet meer. Maar die quote, die gebruiken we nog regelmatig”.

“En wij als bloggers van StoerLeesVoer zeker, elke keer als er weer een mooi boek binnenkomt, roepen wij: ‘Jeetje, wat gaaf zeg!’ We hopen dat we met StoerLeesVoer dus nog veel mooie, gave boeken mogen reviewen!”

Kolletje en Dirk zijn de leukste kleuters van Nederland. Ze maken van alles mee op een grappige en leerzame manier. Er zijn vele delen verschenen en zoals je op de foto van Kelly ziet is het een kleurrijk spektakel en de moeite waard om allemaal te verzamelen. Een mooie aftrap in deze mini boekreviews Instagram blog.

  • Koop Kolletje en Dirk alle delen via deze link

Auteur: Peter Feller & Natascha Stenvert | Uitgeverij: LSAmsterdam|

2. Berlin

Nieuw teamlid van StoerLeesVoer is Chantal en onderstaand boek staat hoog op haar verlanglijstje, wat het thema van deze dag was: Welk boek staat op jouw verlanglijstje.

“Mijn man Martin is van Duitse nationaliteit en komt uit Berlijn. Samen zijn we een keer naar Berlijn terug gegaan en heb ik alle plekken gezien waar hij vroeger is opgegroeid en zijn tijd heeft doorgebracht. Wat een prachtige stad! We hebben lang niet alles gezien en kwamen ook dit boek van @taschen tegen. Ik heb erg getwijfeld of ik het zou kopen en het uiteindelijk niet gedaan. Stom stom! Nog altijd heb ik daar spijt van en daarom staat dit boek bovenaan mijn verlanglijstje!”

Berlin

Berlin is niet makkelijk meer te kopen en een echte collectors item geworden. Op dit moment van schrijven is het te koop via Bol maar voor hoelang weet ik niet. Vaak is het uitverkocht. Leuk weetje is dat ik, Selena, dit boek tegenkwam in de kast van mijn ouders. Die zijn ook gek op Berlijn en hebben dit boek als eyecatcher in hun boekenkast. Het is een prachtig boek, dik, groot en garant voor vele uren kijken, lezen en een top pronkstuk in de kast en van deze mini boekreviews Instagram blog.

Berlin | Uitgeverij Taschen

3. Messenger of fear

“Dit tweedehands pareltje viel afgelopen week op mijn mat. Ik ben gek op de boeken van Michael Grant. Messenger of fear is een heel bijzonder en spannend verhaal. Mijn nichtje is ook gek op boeken en ik heb haar mijn exemplaar van dit verhaal gegeven. Ik dacht dat ik ermee klaar was. Tot ik afgelopen week opeens weer dit verhaal wilde (moest) lezen. Ik kwam dit tweedehands pareltje tegen in een bijzondere uitgave met zwarte randen op de bladzijdes. Heel erg blij ben ik ermee”.

Messenger of fear heb ik in de originele Engelse taal gelezen maar er is ook een Nederlandse vertaling. Het verhaal begint heel mysterieus en ontwikkelt zich gaandeweg. Het leukste is om niet teveel erover te weten. Het verhaal begint met Mara, een meisje die wakker wordt in een mistig veld. In dat mistige veld is ook een prachtige en mysterieuze jongen; de angstaanjager. Mara is bang dat ze dood is maar weet niet precies wat er gebeurd is. De messenger of fear wil een spel met haar spelen. Hij kan het ware kwaad zien in mensen en hun acties.

Mini boekreviews Instagram Winnen of verliezen

Als je het spel wint ben je vrij, als je het spel verliest kom je in je ergste angst terecht. Hoe komt Mara hierin verzeild? Wat is haar verhaal en wat is het verhaal van de messenger of fear? In deel 2 ga je door op zijn herkomst en verhaal en duik je in deze geweldige wereld die Michael Grant heeft gemaakt. Er is zelfs nog een deel 1,5 alleen in ebook editie verschenen met nog een extra verhaal. Dit zijn 1 van mijn favoriete boeken en terecht dat ze in deze mini boekreviews Instagram blog staan.

Auteur: Michael Grant | Uitgever: Harpercollins Young Adult | Meer informatie vind je hier

4. Bird Box

Het boek Bird Box kwam in mijn handen toen het net een hit werd op Netflix. En ik ben zo onwijs blij dat ik eerst het boek heb gelezen. Begonnen in de trein en ik kon niet meer stoppen met lezen. Wat een onwijs spannend boek. De film doet echt afbreuk aan het verhaal. Op vele fronten. Het boek was magisch voor mij omdat ik niks van het verhaal wist en zo benieuwd was naar waar het toe zou gaan. Ik kan niet wachten op deel twee, Malorie, wat binnenkort uitkomt!

Malorie en haar 2 kinderen leven binnen. Hier wonen ze en gaan zelden naar buiten. Gordijnen voor de ramen, kippengaas met doek over de kinderen. Stilte en afsluiting voor de wereld is wat heerst. Vandaag is de dag. Malorie en haar kinderen keren hun huis de rug toe en gaan de wereld in, op zoek naar een andere plek die misschien bestaat. Geblinddoekt moeten ze hun weg vinden. Tijdens hun zenuwslopende reis kom je achter het verhaal van Malorie wat haar tot dit punt gebracht heeft. En dat is een bloedstollende ervaring.

Boek vs film

Het boek is perfect. Rauw, heftig, vraagtekens, niet op alles antwoorden wat ook echt wel eens goed is. Ik begin dat steeds meer te waarderen, Uiteraard hou ik van uitleg maar soms geeft een leegte ruimte voor eigen invulling waardoor een verhaal nog meer gaat leven, aan je vasthecht. Het gegeven dat ze met blinddoeken zich buiten begeven is zo uniek en zenuwslopend. Dat is niet in een film te vangen. Daarbij hebben ze hele cruciale personages, verhaallijnen en vraagtekens anders gemaakt of ingevuld. Ik snap echt dat het voor film anders moet maar dit was echt allemaal niet nodig.

Ik denk dat ik zelfs een ander boek ga bestellen met de originele kaft. Mijn Malorie is een sterke vrouw en dat vond ik heel erg missen in de film. Ook de bizarre gekte was heel mild gemaakt. Nou was de climax wel echt heftig in het boek, daar moet je tegen kunnen, maar die bizarheid van wat daar gebeurd is op die zolder staat me altijd bij en dat is knap van een verhaal. Een terechte toevoeging in deze lijst van mini boekreviews Instagram.

Auteur: Josh Malerman | Uitgever: A.W. Bruna | Meer informatie vind je hier

5. Nederland

mini boekreviews instagram

Tja… dat is moeilijk kiezen.. Op dag 12 in de challenge werd er om een favoriet boek gevraagd en Kelly wist meteen welk boek ze wilde delen.

“Met een uitpuilende boekenkast heb je eigenlijk stiekem heel veel mooie boeken. Maar als ik dan toch echt moet kiezen, ga ik voor ‘Nederland’ van Charlotte Dematons. Een boek waar wij echt úren in hebben zitten kijken. (En nog steeds regelmatig!) Leuk is dat het heel leerzaam is én er is heel veel herkenning, voor ons als Brabanders bijvoorbeeld de bolwoningen, het carnaval én de Efteling (toevallig ook ons lievelingspretpark). En nog een leuk weetje voor alle boekenliefhebbers: op elke pagina zijn bekende figuren uit kinderboeken te vinden!”

mini boekreviews instagram

Charlotte Dematon beschildert Nederland met haar éénharige penseel. Van de Haringvliet tot Madurodam, van bokkenrijders tot Achterhuis.. Historie, verhalen, kinderliedjes, tradities en eigenaardigheden. Alles wat Nederland, Nederland maakt is gevangen in dit boek. Het leuke is dat op elke plaat minstens 1 kinderliedje te vinden is, een personage uit de kinderliteratuur en een historische gebeurtenis. Daarbij heeft Charlotte haar eigen zoekboek personages gemaakt die je op elke plaat kan terugzoeken.

Dit klinkt inderdaad als een favoriet boek Kelly en een goede toevoeging in de mini boekreviews Instagram.

Auteur: Charlotte Dematons | Uitgever: Lemniscaat | Meer informatie vind je hier

6. Harry Potter

Dag 14 had als thema: Grishaliefde. Grisha is een trilogie wat zich afspeelt in oud Rusland en gaat over magie. We moeten eerlijk bekennen dat we bij StoerLeesVoer geen van allen deze trilogie (nog) gelezen hebben.

Maar als we het over magie hebben… Dan leg ik meteen een link met Harry Potter! Een hele andere bekende boekenreeks. Ik ben begonnen met de film en vond het verschikkelijk. Wat een kinderachtig en stom gedreuzel. Toch wist het boek mijn te vinden en omdat het zo dun was, en ik eigenlijk ook nieuwsgierig was naar de magische wereld zoals de schrijfster het bedoelt had ben ik gestart. En gelukkig maar, want ik vond de boeken geweldig. Wat een heerlijke wereld vol magie.

Elk boek is een verhaal op zich en elk deel vlecht weer mooi samen met het grotere geheel. De films vind ik nu ook wel leuk, ze hebben een soort van cultstatus gekregen voor me maar de boeken maken het verhaal compleet en logischer voor mij. Hou je van magie, spanning en een hele eigen wereld die je kan ontdekken. Een wereld die lijkt op de onze maar dan met die magische geheime kant? Dan wil je gaan lezen over Harry een jongen die bij zijn oom en tante onder de trap woont nadat zijn ouders overleden zijn. Het leven is voor Harry saai en ellendig totdat daar die ene dag een brief van Hogwarts / Zwijnstein hem bereikt. Een school voor hele speciale kinderen..

Auteur: J.K. Rowling | Uitgever: De Harmonie |

7. De jongen in de gestreepte pyjama

mini boekreviews instagram

Als een boek je laat huilen is dat een fascinerend iets. Het is geweldig dat woorden zo’n intense emotie teweeg kunnen brengen. Tegelijk is het een emotie waar we soms lastig mee om kunnen gaan. Bij StoerLeesVoer waarderen we elke emotie en is het soms goed om eens tot tranen geroerd te zijn door een boek.

Voor Chantal is dat bij “De jongen in de gestreepte pyjama”. En mag dit boek niet missen in deze mini boekreviews Instagram. Bij dat boek heeft ze zeker een traantje moeten wegpinken. Wat een aangrijpend verhaal, ik verloor mezelf er helemaal in. Op het einde kwam de traan…

Berlijn 1943, Bruno komt uit school en al zijn spullen zitten opeens in kratten. Ze vertrekken naar een nieuw huis. Een nieuw huis met hek dat zover reikt als dat zijn oog kan zien. Het hek schermt hem ook af van de vreemde mensen die daarachter bewegen. Op een dag sluit Bruno vriendschap met een jongen die totaal anders is dan dat hij is en dat blijft niet zonder gevolgen..

  • Bestel De jongen in de gestreepte pyjama nu hier!

Auteur: John Boyne | Uitgever: Boekerij |

8. 1984 Mini boekreviews Instagram

mini boekreviews instagram

Het dag thema van de 26ste was een gouwe ouwe en meteen wist ik dat het tijd was voor een bekentenis.. Op de website refereer ik graag naar mijn geboortejaar in boekvorm. Mijn geboortejaar is nou eenmaal 1 van de meest belezen jaren op papier. George Orwell schreef 1984 en dit is een echte klassieker, gouwe ouwe. Mijn bekentenis is dat ik dit boek nooit helemaal heb gelezen. Ooit voor school heb ik een hele korte samenvatting gelezen en ooit eens in begonnen en toen naar het einde gebladerd.

Waarom? Toen lezen verplichte kost was op school vond ik het het niet zo leuk. Ik las toen veel liever andere boeken al wisten sommige verplichte kost me wel te bekoren. Dit boek moest gelezen worden toen ik er niet klaar voor was. En inmiddels ben ik er wel klaar voor dus heb ik een tof nieuw exemplaar gekocht voor een leuke prijs. Deze gaat op mijn te lezen stapel!

1984 heeft als setting een anti-utopie, een dystopie, waarin de wereld verkeert in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid. Het systeem sluit iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uit. Winston Smith raakt verstrikt in zijn strijd tegen de alles doordringende partij. En tegelijk wordt hij gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. Big brother is watching you vind zijn oorsprong in dit verhaal. Deze oude klassieker is nog steeds actueel.

  • Er zijn vele verschillende uitgaves. Het begint met een goedkope paperback in het Engels tot duurdere varianten en ook in het Nederlands. Bestel jouw exemplaar van 1984 hier!

Auteur: George Orwell | Uitgever: De Arbeiderspers | Meer informatie vind je hier

9. De vrouw in de kooi

Dit boek is Joyce haar absolute lees aanrader. Vanaf het begin zuigt dit boek je al in het verhaal en ze heeft het bijna in 1 keer uitgelezen. Het verhaal begint met de dood van een linkse politica. Is moord? Zelfmoord? Iets anders? De zaak wordt toegekend aan de afdeling, ‘Onopgeloste zaken’ Q, met aan het hoofd brigadier Carl Mørck. Samen met zijn assistent Assad komt hij een roekeloze crimineel op het spoor. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot.

Auteur: Jussi Adler-Olsen | Uitgever: Prometheus | Meer informatie vind je hier

10. Het oneindige verhaal Mini boekreviews Instagram

Als laatste in deze mini boekreviews Instagram lijst mag ik eindigen met mijn absolute lees aanrader: Het oneindige verhaal. Als klein meisje was ik al verliefd op de film. Wat een bijzondere wereld vol avontuur, fantasie, verwondering, helden en liefde. Maar toen ik het boek in handen kreeg was ik pas echt verkocht. Wat een pareltje, het ultieme toppunt van een andere wereld en wat er mogelijk is met fantasie en creatie. Na elke nieuwe keer van lezen bereik je weer een andere kern van dit veelzijdige gelaagde verhaal.

Bastiaan wordt gepest en het echte leven is niet zo leuk. Op een dag komt er een heel speciaal boek in zijn handen. En als hij weer eens moet vluchten voor zijn pesters, verstopt hij zich op de zolder van zijn school. Hij nestelt zich onder een oude deken en op een gymmat, heeft een kaars, het boek en begint te lezen. De wereld waar hij meteen verliefd op wordt begint langzaam te versmelten met Bastiaans wereld. En al snel lijkt het boek en de wereld van Fantásië hem te willen bereiken, te roepen om zijn hulp. Kan Bastiaan daadwerkelijk een held zijn en de wereld van Fantásië redden?

Auteur: Michael Ende | Uitgever: De fontein jeugd |

Mini boekreviews Instagram challenge

hoofd Mini boekreviews Instagram challenge

Dit waren alle boeken vanuit de Instagram boek challenge waarvan nog geen review te vinden was op StoerLeesVoer. Ik hoop met deze mini boekreviews Instagram jullie toch net wat meer informatie en inzicht te geven in deze toffe boeken die aan bod zijn gekomen door de challenge. Er is zoveel moois op papier namelijk. Voor nu zijn we hard op weg om een nog grotere database op te bouwen dus blijf ons vooral volgen!

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.