Wonka, een prequel van Sjakie en de chocoladefabriek

Al vele generaties lang verlekkeren we ons aan de magische chocoladefabriek van Sjakie. Deze plek bevat meer dan alleen chocola leren we al snel. Allerhande snoepgoed, drinken en hier en daar een gek wezen komen we tegen. Aan het roer staat de flamboyante Willie Wonka met zijn hoge hoed en paarse overjas met slippen. Dit suikerzoete gebeuren vindt z’n balans in de rauwheid van een Dahl verhaal waar we ook al vele generaties gek op zijn. Wonka is je vast niet ontgaan. Deze prequel is een grootste film en aan de hand daarvan is dit boek verschenen. Geschreven door Sibéal Pounder, gebaseerd op het karakter van Roald Dahl en goedgekeurd door de erven van Dahl. “Oompa Loompa doo-pa-dee do, I’ve got another recensie for you”.

Wonka voorkant cover kader boek roald dahl sjakie en de chocoladefabriek fontein jeugd willie wonka fantasie

Waar gaat Wonka over?

Een nieuw verhaal gebaseerd op de film Wonka van Warner Bros Pictures, bedacht door Paul King die samen met Simon Farnaby het scenario schreef. Geïnspireerd op Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl.

Wonka is het fantastische verhaal over de grootste uitvinder, goochelaar en chocolademaker ter wereld – de man die we nu allemaal kennen als de geweldige Willie Wonka. Het hartverwarmende & humoristische Wonka is een verrukkelijke mix van magie en muziek, opwinding en ontroering. Een verhaal waarin de lezer kennismaakt met de jonge Willie Wonka, die choc-vol ideeën zit en vastbesloten is om de wereld hapje voor hapje te veranderen.

Dit verhaal is het bewijs dat de mooiste dingen in het leven beginnen met een droom. En dat als je het geluk hebt om Willie Wonka te ontmoeten, alles mogelijk is.

Een heerlijke smaak

Ik heb de film niet gezien maar wel een trailer en een making off. Ik heb dus al wat beelden in mijn hoofd terwijl ik start aan het boek Wonka. De cover is heerlijk prikkelend. Mijn dochter ziet er een lava explosie in door de kleuren. Ik denk dat door die kleuren vooral de Paarse Wonka goed naar voren komt ook. Het filmscript was er als eerste en daarop heeft auteur Sibeál Pounder het boek geschreven. Het leest dus ook echt heel filmisch. En dat leest wonderwel goed. Normaal ben ik niet zo van de filmscripts die naar een boek omgezet worden, maar in dit verhaal werkt het goed.

Wonka is een prikkelend verhaal vol magie en verwondering. Maar ook een verhaal over familie, afkomst en vriendschap. Het sluit haarfijn aan bij het doorlopende verhaal en ademt zeker de Dahl sfeer. Er zitten gekke dingen in maar het is niet zo rauw als dat Dahl was. Ook is de opmaak echt wel van nu. Op elke bladzijde knallen er een paar woorden uit die cursief gedrukt staan in andere vormgeving. Heel hip.

Voor mij persoonlijk mis ik een beetje de lijn met alle andere Dahl boeken. Gewoon de serieuze opmaak met hier en daar een Blake illustratie. Als kind vond ik dat al fijn aan de boeken van Roald Dahl. Ze waren serieus! Maar tijden zijn veranderd en ik kan best meebuigen en snap de keuze zeker ook wel. Het verhaal van Wonka zal ook de wat meer lastige lezers uitnodigen. En is daardoor toegankelijk voor een ruim publiek, precies zoals Willie Wonka zou willen.

Voor welke leeftijd is Wonka?

Het boek heeft als richtlijn vanaf 7 jaar. De zinnen zijn kort en de bladspiegel is luchtig. Het lettertype is wat groter, er is ademruimte en op elke bladzijde zijn enkele woorden speels uitgelicht. Het bevat prachtig rijke woorden zoals het een goed Dahl boek betaamd. Het verhaal bevat emotie en magie, verwondering en realisatie. Een donkere kant van een maatschappij en de mens, maar ook de mooie en warme kant. De film zal dezelfde leeftijdsrichtlijn hebben. Het is een verhaal geschikt voor kinderen, Dahl in het nu. Zonder de echt zwarte humor en rauwe kantjes, wel met leuke eigenaardigheden.

Wonka laat zich ook prima voorlezen. Het stukje van de bonbons met zweefvliegen kon rekenen op dikke hilariteit van mijn dochters. Niet alleen dat je van die chocolade gaat zweven. Maar vooral over de weg die die zweefvliegen afleggen nadat iemand de bonbon gegeten heeft. (Spoiler dat is niet via de mond) Als echte Wonka fan en oude Dahl liefhebber heb ik ook genoten van dit boek. Het is mooi hoe iets van wijlen Dahl nog zo kan voortleven. Willie Wonka is en blijft een geliefd karakter. De film ga ik zeker snel ook nog kijken!

Het verhaal neemt ons mee naar hoe Wonka is geworden zoals we hem kennen uit Sjakie en de chocoladefabriek. Tim Burton maakte met zijn remake een uitstapje naar een andere origin story maar die wordt in dit verhaal niet opgepakt (dat de vader van Wonka een duistere tandarts zou zijn). Alhoewel we niks leren over zijn vader. En uiteraard kan het verhaal niet zonder Oempa-Loempa. Een heerlijke prequel.

Wonka sibeal pounder paul king boek roald dahl

Leestips passend bij dit boek

  • Vind je de vormgeving tof van die woorden die uit een tekst springen? Kijk dan ook eens naar de boeken van Geronimo & Thea Stilton
  • Benieuwd naar alle boeken van Dahl? I got you! Ik schreef een zeer uitgebreide blog over de boeken van Roald Dahl hierover
  • Sjakie en de grote glazen lift: het vervolg op Sjakie en de chocolade fabriek
  • Auteur Sibéal Pounder haar bestsellerdebuut Witch Wars* werd in 10 landen vertaald. Vinnige zeemeerminnen* (Bad Mermaids) is haar tweede serie voor jonge lezers. Ze heeft van het filmscript en zeer goed leesbaar boek geschreven met Wonka wat mij betreft

Specificaties Wonka

Geschreven door Sibéal Pounder | Verhaal van Paul King | Gebaseerd op het filmscript van Sion Farnaby & Paul King | Vertaald door Anne Douqué | Uitgever: De Fontein | 224 pagina’s | December 2023 | 9789026169830 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.