Maan, een heerlijk voorleesverhaal over doorzettingsvermogen en dromen

Voor veel mensen om me heen is het geen geheim meer, ik hou van de maan! Dit hemellichaam fascineert mij mateloos. En dan bedoel ik meer de astronomie- dan de astrologiekant. Ook soms boeiend, maar minder voor mij. Mijn dochters houden ook van verhalen met de maan en laat ik nou toch een prachtig prentenboek in handen hebben die die naam draagt. Lees je mee met Floris Jan zijn missie?

hoofd Maan

Synopsis Maan

Floris Jan is een heel klein vliegje met hele grote plannen: hij wil zijn familie trots maken met een vlaggetje op de maan. Er is alleen wel een beetje haast… Dit is een heerlijk voorleesverhaal over doorzettingsvermogen, moedig zijn en je dromen najagen. Marije Siezenga schreef en illustreerde eerder een speciaal prentenboek voor haar zoon, maar is in het dagelijks leven vooral peuterjuf én ze schildert. Oirik (Erik Nieuwenhuis) heeft als schrijver en illustrator al meerdere titels op zijn naam staan. Ze zijn inmiddels al een aantal jaren een koppel en werkten voor het boek Maan voor het eerst samen!

Doorzettingsvermogen en dromen

Ik hou ook van prentenboeken met thema’s als doorzettingsvermogen en dromen najagen. Voor de doelgroep zijn dit zulke mooie en inspirerende thema’s. Voor deze leeftijd is het zo belangrijk om te kunnen lezen over kleine helden met een droom die ze najagen. Ongeacht of het lukt of niet, vechten en vol gaan voor je droom is altijd goed wat mij betreft. Tijdens dat proces spelen er ook zoveel andere zaken: hoop, doorzetten, omgaan met winst of verlies en het eventueel bijsturen van het doel en de weg ernaar toe. Als dat dan ook nog eens in combinatie met de maan is; jeeh!

Maan is een prachtig warm prentenboek waar al het bovenstaande samenkomt. Daarbij bevat het ook nog eens humor. Dat begint al bij het titelblad, daar wordt erg origineel en leuk gespeeld met de ruimte. Het schutblad verrast me ook! Ik zie allemaal items zoals een paperclip, een bout, springveer, touw en schroef. Onverwacht gezien de titel, maar aangenaam verrassend.

Hartverwarmend

Boven alles vinden wij Maan hartverwarmend. Althans ik, mijn dochters van 3 en 8 vinden heel veel andere dingen. Hun fantasie wordt geprikkeld en ze kijken nu anders naar onze maan. Zou daar echt…? Ik laat ze in die fantasie lekker fantaseren. En hoe zit het eigenlijk met een eendagsvlieg, waarom heet hij zo? En kunnen ze echt zoiets tofs zelf bouwen om naar de maan te komen? Veel diversiteit van vragen aan de hand van Maan.

Tegelijk wordt er ook gelachen en kijken we onze ogen uit in de prachtige prenten. Het verhaal van Maan leest lekker voor. Het is een toegankelijke en makkelijke taal met korte zinnen. Het is ook op rijm en dat vind ik dan weer extra fijn voorlezen.

Maan is een feestje in woord en beeld met mooie thema’s. Wij vinden Floris jan leuk!

Extra: Op de website van Marije Siezenga kan je een aantal leuke werkbladen passend bij Maan gratis downloaden. Onder andere voor een toffe knutselraket, net zoals Floris Jan! Klik hier voor de toffe werklbladen.

maan
Afbeelding met toestemming van Marije Siezenga

Specificaties Maan

Auteur: Marije Siezenga | Illustraties: Oirik | Uitgever: Pelckmans | Januari 2023 | 32 pagina’s | 9789463373074 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.