Mijn nazi opa – op onderzoek in de familiegeschiedenis

Mijn nazi opa is een boek van Sunny Bergman, vooral bekend als documentairemaakster. Ze maakt documentaires om maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen, zoals de verhouding tussen mannen en vrouwen, discriminatie en seksualiteit. Dat doet ze vaak gelinked aan haar eigen leven, met veel openheid. Zo ook in Mijn nazi opa. Het boek gaat over haar Duitse grootvader, die haar vader en dus ook Sunny nooit hebben gekend. In het boek gaat ze niet alleen op zoek naar haar grootvader, maar ook wat zijn afwezigheid heeft betekent in de familie. Wat voor impact heeft dat, en hoe werkt dat door in Bergman’s leven?

Mijn nazi opa

Familiegeschiedenis

Bergman beschrijft in Mijn nazi opa haar familie, open en in detail. Nu ze ouder is en als mantelzorger meer tijd met haar vader doorbrengt, snijdt ze het onderwerp van haar opa aan. Haar oma heeft altijd verteld dat zij bij hem werkt als dienstmeid in de Tweede Wereldoorlog, en dat deze burgemeester haar verkrachtte. Het kind wat daaruit ontstond, Sunny’s vader Richard, liet ze de eerste jaren achter bij haar ouders. Bergman begint samen met haar vader een zoektocht naar haar opa. Wie was hij, was hij echt een ‘nazi opa’ en zijn er nog familieleden?

Van een familiezoektocht naar een persoonlijke zoektocht

Gaandeweg verandert de zoektocht in Mijn nazi opa. Ze vinden wat informatie over haar grootvader, haar verkenning gaat dieper in op de impact van deze ontbrekende vader voor haar eigen vader, en daarmee ook op haar leven. Als kind, maar ook nu als ze kijkt naar haar eigen relatie. Ze probeert een reconstructie te maken van de tijd van haar oma bij deze Duitse man. Tegelijkertijd gaat ze steeds verder op zoek naar het overerven van trauma’s, hechting en familiepatronen. Ze spreekt allerlei experts en legt haar situatie aan hen voor. Dat ligt in haar wat hippie achtige opvoeding, maar ook hoe de familie nu met elkaar omgaat en hoe dingen gaan in haar eigen gezin.

Sunny Bergman

Mijn nazi opa

Mijn nazi opa is een persoonlijk verhaal, open en ook kwetsbaar. De stijl die ik ken van Bergman in haar documentaires lees je ook wel terug in het boek. De soort vragen, vasthoudendheid en eigenheid. Het zoeken naar haar opa en de reconstructie van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog vond ik het meest interessant. Net als de gesprekken met haar vader erover. Later in het boek verschuift het meer naar haar eigen relatie en daar word ik net wat minder in meegenomen.

winnen Mijn nazi opa - op onderzoek in de familiegeschiedenis

Winactie Mijn nazi opa

We mogen een exemplaar weggeven van Mijn nazi opa. Een interessant boek voor jezelf, of om cadeau te geven aan iemand anders.

Wat mag je doen?

Optie 1

  • Reageer onder de social media post van de winactie waarom je graag mee wilt doen
  • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief

Optie 2

  • Reageer onder deze recensie waarom jij graag Mijn nazi opa wilt winnen.

Extra

  • Volg StoerLeesVoer op social media indien mogelijk. Je vindt ons op InstagramFacebookTwitterTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van dit boek als extra winkans.
  • Delen van de winactie levert ook een extra winkans op. Tag StoerLeesVoer als je dat doet.

Over ongeveer twee weken krijgt de winnaar een bericht via de mail of pb. Fingers crossed!

Mijn nazi opa

Specificaties Mijn nazi opa

Auteur: Sunny Bergman | Uitgever: Nijgh & van Ditmar | April 2023 | 9789038805719 | 285 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid grappig het leven humor interactief jezelf zijn kunst lgbtiqa liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek reizen roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

4 reacties

  1. Ik wil graag winnen omdat ik geïnteresseerd ben in boeken over de oorlog. Ik.ben dan ook heel benieuwd naar dit boek

  2. Hallo,ik las zojuist de inhoud van Sunny Bergman en het lijkt me een supergoed boek.Ik hou van oorlogsboeken en familiegeschiedenissen.Ik loot heel graag mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.