Weg naar nergens – een spannend en meeslepend verhaal

De titel en kaft van dit boek zijn beiden intrigerend. Weg naar nergens, dat belooft een zoektocht zonder doel. Of misschien een verhaal zonder goede afloop? We lezen in dit boek over de jonge vrouw Sheridan Grant, die als adoptiekind opgroeit in een rijke boerenfamilie in Nebraska VS. Na een familieruzie verlaat ze de boerderij om als zangeres door te breken in New York. Maar kort na haar vertrek vindt er een onvoorstelbaar bloedige moordpartij plaats op de boerderij. Voor alle betrokkenen verandert het leven voorgoed.

Het enige waar je naar zou moeten verlangen in je leven, is een plek waar je thuishoort. Een plek waar ze je niet beoordelen, maar van je houden. Onvoorwaardelijk. 

Weg naar nergens hoofd

Nele Neuhaus

Weg naar nergens is geschreven door de Duitse thrillerschrijfster Nele Neuhaus. Het is een vervolg op het eerste boek over dit hoofdpersonage, Zomer van de Waarheid. Sheridan Grant kwam in dit eerste deel achter de schokkende waarheid over het gezin waarin ze opgroeit.

Sheridan wordt door haar adoptiemoeder gekleineerd en gehaat. Zo ook door haar broer Esra. Ze heeft vele traumatische ervaringen uit haar jeugd. Maar ze is gehard en heeft een enorme beschermende muur opgebouwd. Alleen haar adoptievader vertrouwt ze en ze geeft veel om hem.

Dit verhaal begint vanuit het perspectief van rechercheur Jordan Blystone. Hij landt met een helikopter op het landgoed van de familie Grant na melding van een schietpartij met meerdere doden. Zoon Esra heeft in koelen bloede zijn broer en twee medewerkers van de boerderij vermoord. Zijn vader en een andere broer zijn zwaargewond. Esra is door een schot van een boerenarbeider uitgeschakeld. Waarom heeft hij deze daad gepleegd?

Sheridan Grant

Terwijl Sheridan op weg is naar New York, ziet ze het nieuwsbericht over de moordpartij. De pers meldt dat zij gezocht wordt omdat haar rol in dit verhaal onduidelijk is. Voor ze beseft wat er allemaal aan de hand is, wordt ze opgepakt in een wegrestaurant en als crimineel teruggebracht naar de boerderij. De vriendelijke detective Jordan Blystone ziet haar verdriet en angst. Hij neemt haar onder zijn hoede.

De adoptiemoeder van Sheridan geeft haar ondertussen de schuld van het bloedbad en verspreidt allerlei leugens. Door de pers wordt dit overgenomen en Sheridan wordt weggezet als manipulatieve slet die misbruik heeft gemaakt van haar adoptiefamilie. Haar vader ligt ondertussen in coma in het ziekenhuis.

Aan de politie de taak om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Zo leren we de tweede hoofdpersoon Jordan Blystone verder kennen, die de zaak tot de bodem wil uitzoeken. Weg naar Nergens vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Sheridan en Jordan.

Weg naar nergens – op zoek naar wortels

Sheridan besluit opnieuw weg te gaan van de boerderij. Ze kan het leven daar niet aan. We volgen haar verhaal; een weg vol obstakels, trauma’s, geweld en mensen die misbruik van haar maken. Ze neemt niemand in vertrouwen. Ze heeft wat baantjes maar houdt dit nergens lang vol. Het gebrek aan liefde in haar kindertijd speelt een belangrijke rol. Sheridan valt steeds voor oudere mannen die niet altijd het beste met haar voor hebben.

Opeens zag ik iets in zijn blik wat me vreselijk verontrustte. Er verspreidde zich een hol gevoel in mijn buik. Hier ging iets ongelooflijk mis. ‘Wat… wat moet ik doen?’ vroeg ik in verwarring.

Uit Savannah, Georgia

Het is een verhaal volop ontwikkelingen. Nergens kabbelt het voort. Steeds is er een onverwachte ontwikkeling of intrige. Daardoor is het moeilijk om het boek weg te leggen! Ook is er een bepaalde onderliggende spanning. Iets wat nog onbesproken blijft. Een verborgen agenda van iemand. Een mysterie dat in de lucht hangt. Zoals de erge dingen, waar hoofdpersoon Sheridan steeds naar verwijst. Steeds wordt een stukje van de sluier opgelicht. En haar verhaal blijkt vele malen complexer en duisterder dan je in het begin van het boek vermoedt.

Weg naar nergens tekst

Familie, afkomst en identiteit

Welke thema’s vallen op in dit boek Weg naar Nergens? De hoofdpersoon Sheridan is een sterke maar kwetsbare jonge vrouw die worstelt met haar afkomst en adoptiegeschiedenis. Ze hunkert naar liefde, en dat maakt haar vatbaar voor verkeerde mensen. Het is schokkend hoe zij zichzelf steeds schuldig voelt over wat mensen haar aandoen. Haar toekomst blijft heel onbestemd en onzeker. Dood en verderf keren steeds weer terug in haar verhaal. Dat maakt het een meeslepende, maar ook heftige roman om te lezen. En dat tegen de achtergrond van een conservatief en kortzichtig Amerika.

Een roman met vele facetten dus: is het een psychologische thriller, familieroman, coming-of-age, crime, mysterie of detectiveverhaal? Het is een beetje van alles wat. Dat maakt het wat verwarrend misschien, maar ook verrassend en gelaagd. Gelukkig is er ook nog de integere detective Blystone, met zijn eigen bijzondere levensverhaal en romantische ontwikkelingen. Zijn lot blijkt op bijzondere wijze verbonden met dat van Sheridan. Dus dat belooft een mooie nieuwe verhaallijn.

Savannah

Ondanks de dikte van het boek, lees het heel vlot. Voor je het weet is het uit! Alhoewel het eind van het boek weer met een nieuwe intrige begint en dat voelt wel als een wat grote schep erbovenop. Maar het is dus een teken dat het verhaal van Sheridan nog niet klaar is en er een nieuw deel zal volgen. Dit deel Weg naar Nergens is in ieder geval prima los te lezen van het eerste deel! 

Specificaties Weg naar nergens

Auteur: Nele Neuhaus | Vertaling: Ralph Aarnout en Willem Theodoor | Omslag: Michael de Wee/GroovyWays | Uitgeverij: Volt | 9789021429410 | juli 2022 | 496 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Weg naar nergens
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.