Boeken thema maan, een stralende verzamelblog plus activiteiten

Voor de mensen in mijn omgeving en mijn digitale collega’s hier is het inmiddels wel bekend. Ik ben een maanofiel, of lunafiel. Oké dat zijn officieel geen woorden, maar ik ben ook gek op woorden bedenken en gebruiken die ik eigenlijk heel passend vind. Een maanofiel dus, een groot liefhebber van dit mooie hemellichaam. Eigenlijk kan ik er niks aan doen, het zit immers in mijn naam. Selena (Selene) is de Griekse maangodin uit de mythologie. Hoog tijd dus voor boeken met thema maan! Vanuit verschillende invalshoeken, zolang de maan maar een rol speelt. Plus originele activiteiten zodat je thuis, op school of op het kdv/bso lekker er ook mee aan de slag kan.

hoofd Boeken thema maan

Onze boeken thema maan

1. Quotum project Z van Marloes Morshuis

Ik begin een thema blog eens met een boek voor 12+ lezers, jong volwassenen en volwassenen. Ik verzamel altijd allerlei moois vanaf onze site en dat bestaat uit verschillende leeftijden. Waarom Quotum past in boeken met thema maan? Het is een beklemmend verhaal over een dystopie. Een wereld wat geeneens zo heel ver van onze staat. Een belangrijk onderdeel is de maan in dit verhaal. Het teken van de maan wordt gebruikt en een geheimzinnig karakter Selene.. Aanbevolen vanaf 12 jaar.

boeken thema maan

2. Maanatlas – Ontdek de maan in zes uitvouwplaten

Gordels vast? Vertrekken maar! We schieten in de kosmos met deze atlas in de boeken met thema maan. Je leert alles in de lengte en breedte over de maan plus nog veel meer extra’s en dat door middel van gave en handige uitvouwplaten! Aangeraden vanaf 3 jaar.

boeken thema maan

3. Reis naar de Maan van John Hare

Een prentenboek zonder woorden en met prachtige illustraties is dit derde pareltje in boeken met thema maan. Droom weg in de ruimte, laat je leiden door wat je ziet maar voel je ook geïnspireerd tot je eigen verhaal maken. Het kan allemaal. De aanbevolen leeftijd is vanaf 3 jaar.

boeken thema maan

4. Vos wil naar de maan van Floor Tinga

Een poëtisch verhaal is dit vierde item in boeken met thema maan. Vos is verdrietig en mist zijn papa. Misschien vind hij hem wel op de maan? Een boek over gemis en nieuwe dingen ontdekken. Aanbevolen vanaf 5 jaar.

boeken thema maan

5. De maan is overal van Kolet Janssen

De maan staat symbol voor hoop in dit vijfde leesitem in boeken met thema maan. Het is een kinderboek over oorlog en hoop. Het hoofdpersonage raakt alles kwijt maar de maan is overal. Aangeraden om te lezen van 4-8 jaar. Het boek is tijdelijk even niet bestelbaar via de link maar je kan wel je email achterlaten voor als het weer beschikbaar is.

boeken thema maan

6. Armstrong De avontuurlijke reis van een muis naar de maan van Torben Kuhlmann

Wat heel opvallend is aan deze zesde toevoeging van boeken met thema maan, zijn de illustraties. Zo mooi en bijna realistisch. Elias, 1 van onze jongste reviewers is laaiend enthousiast over dit boek en ik snap dat wel! Reis je ook mee met de avontuurlijke muis naar de maan? Aangeraden leeftijd vanaf 4 tot en met 12 jaar. Prachtig als voorleesboek maar zeker voor oudere kinderen perfect om zelf te lezen.

boeken thema maan

7. Wanneer de zon ondergaat van Patricia Hegarty in boeken thema maan

Dag en nacht, maan en zon. Twee werelden die elkaar afwisselen en waarin andere activiteiten plaatsvinden. Het zevende boek in deze selectie van boeken met thema maan, laat dat contrast mooi zien. Het heeft prachtige illustraties en uitsneden. Je ziet een locatie in dag en dezelfde locatie in het nachtleven. Dit boek is geschikt vanaf kleins af aan tot ongeveer 8 jaar.

boeken thema maan

8. Dolfje Weerwolfje in boeken thema maan

Er zijn geen wezens meer fan, en afhankelijk, van de maan dan weerwolven. Dus Dolfje kan ik niet overslaan in boeken met thema maan. Er zijn heel veel Dolfje boeken en het niveau van lezen wisselt. Er zijn edities voor de beginnende lezer, voor de genietende voorlezer, tot aan fanatieke zelfleesverslinders. In cijfers is dat vanaf 4 jaar tot aan zeker 12 jaar. Applausje voor Paul van Loon, de vader van dit heerlijke harige heldje. Ik vind het zo knap dat je verhalen voor zo’n ruim publiek kan schrijven.

boeken thema maan

9. Fred kan niet slapen van Pépé Smit

Lieve eigenwijze Fred. Hier thuis zijn we fan van dit hert maar het boek heeft ook echt een belangrijke rol voor de maan. Een onverwachte humoristische twist. Ik vind de humor zo leuk in de boeken van Pépé Smit. Het is uitdagend, niet kinderachtig maar tegelijk prima passend. Dit boek is aanbevolen voor de leeftijd van 4-8 jaar.

boeken thema maan

10. Voor mama! van Yoeri Slegers in boeken thema maan

In boeken met thema maan is dit een lief prentenboek. Hierin staan een mama en kind in de hoofdrol. Het lieve kleine kikkertje wil het allermooiste cadeau voor z’n mama regelen.. En jullie hebben vast al een idee wat dat cadeau zou kunnen zijn? Een heerlijk prentenboek voor de leeftijd van 2 tot 4 jaar.

boeken thema maan

11. Karel in het donker van Liesbet Slegers in boeken thema maan

We zijn alweer bij nummer 11 beland in boeken thema maan. En wat een diverse lijst is het. Dit is een boekje voor de kleinste kinderen waarin ritueeltjes en dingen staan die met slapen en naar bed gaan te maken hebben. Aangeraden leeftijd is 2 tot en met 6 jaar. Is jouw kindje wel eens bang in het donker?

12. Poes gaat op jacht van Marijke Rondelez

Altijd al benieuwd geweest wat katten uitspoken als de zon ondergaat en de maan opkomt? Antwoord op je vraag krijg je in dit boek in boeken thema maan. Op de voorkant zie je de mooie maan al. En aan het einde van het verhaal is het weer tijd voor de zon om op te komen. Aangeraden voor 4 tot 6 jaar.

13. In de maneschijn van Britta Teckentrup

Wat een heerlijk en prachtig droomboek is dit. De maanofiel in mij geniet helemaal van de maan die in het middelpunt staat. In het verhaal, de illustraties en vormgeving. Ik ben gek op uitsneden dus dit is een terecht boekenkastpareltje. Een onmisbare toevoeging in deze boeken met thema maan selectie.

  • Review met foto’s van In de maneschijn
boeken thema maan

14. Maangids

Zelf ontdekken wat jouw eigenschappen zijn en hoe die passen in een vriendschap of relatie? Mandy ging aan de slag met de maangids! Lees haar review en bekijk haar foto’s.

De Maangids

15. Maan

Floris Jan is een heel klein vliegje met hele grote plannen: hij wil zijn familie trots maken met een vlaggetje op de maan. Er is alleen wel een beetje haast… Dit is een heerlijk voorleesverhaal over doorzettingsvermogen, moedig zijn en je dromen najagen.

voorkant

16. Hoe word je vrienden met de maan?

Draak, Poes, Octopus en ik zijn beste vrienden, en in ons fijne vriendengroepje is nog een plekje vrij voor de maan. Maar hoe word je vrienden met de maan? Schrijf je een liedje voor haar? Of vertel je haar een mooi verhaal? Of misschien is een gezellige picknick een goed idee? Een grappig prentenboek over prachtige, onverwachte vriendschappen. Voor nieuwsgierige kinderen vanaf 4 jaar.

voorkant cover Hoe word je vrienden met de maan? ghazaleh bigdelou

Welke activiteiten in boeken thema maan passen erbij?

1. Lopen op de maan

Dit is zo simpel en hilarisch altijd. Tegelijk is dit heel goed voor de motoriek en bewustwording van een lichaam. Combineer dat met feiten over zwaartekracht en je hebt een onwijs leuke activiteit waar kinderen heel veel van leren! Laat de kinderen bewegen en lopen alsof ze op de maan zijn. Daar is geen zwaartekracht dus bewegen gaat heel anders. Je kan er nog een extra spelelement aan toevoegen. Zet bijvoorbeeld muziek aan; dan zijn ze op de maan, muziek uit en ze zijn weer op aarde. Ook met licht kan je spelen: Licht uit is aarde, licht aan is de maan. We willen de kinderen wel zien bewegen natuurlijk vandaar dat ik kies voor licht aan wat ik koppel aan de maan.

Kleine opdrachtjes kan je ook toevoegen zoals items; bijvoorbeeld ballen of pittenzakjes doorgeven terwijl ze lopen op de maan. Of laat ze dansen op de muziek zonder zwaartekracht. De sky is the limit! Ohnee want daarachter zit de maan. Koppel er wat boeken met thema maan aan en het feest kan niet meer stuk. Leren is leuk!

maanlopen

2. Raket en maan mozaïek

In boeken met thema maan zien we ook vaak een raket. Ik vind dit logisch want dit is het enige vervoersmiddel waarmee je op de maan kan komen. Deze activiteit is leuk voor jong en oud. Teken een maan en/of raket op een papiertje en vul deze met papiersnippers, dit is je mozaïek. Ik kies graag voor iets dikker hobby karton papier. Kan je nou niet tekenen dan kan je kiezen voor een kleurplaat en deze beplakken of uitknippen en op een papier plakken om vervolgens te vullen. Jonge kinderen laat je alleen mozaïeken. Grotere kinderen kunnen prima zelf tekenen en vullen. Ik gebruik graag papier snippers van oude boeken die niet gebruikt worden. Het staat tof en is meteen een mooi recycle project. Je kan uiteraard ook ander mozaïek materiaal gebruiken.

mozaïeken

3. Maanmobiel maken

Wat sluit er beter aan bij boeken met thema maan dan een maan van boeken gemaakt. Wederom een recycle/upcycle activiteit. Ik vind oude pagina’s van boeken heerlijk materiaal om mee te werken. Het is lekker dik en wat stug. Ik knip de vorm van een maan uit een bladzijde en wat sterren. vervolgens rijg ik de sterren aan draad eronder en je hebt een mobiel. Ik hou het graag wat simpel en klein maar je kan het maken zoals je zelf wilt! Voor oudere kinderen is dit leuk om helemaal zelf te doen, voor jongere kinderen kan je alvast alles uitknippen en klaarleggen.

maanmobiel

Boeken thema maan plus activiteiten

Yes, het zit er weer op mijn blog met een mooie selectie aan boeken met thema maan die onze site rijk is. Aanvullend heb ik weer wat leuke, originele en simpele activiteiten bedacht. Zo kan je thuis, op school of op het kdv/bso lekker aan de slag. Hieronder voeg ik nog wat andere boeken toe met dit thema, want er is zoveel moois in boekenland! Ik vond het erg leuk om 1 van mijn favoriete thema’s uit te lichten. Deze maanofiel, of lunafiel, is tevreden.

Hieronder nog wat laatste boekentips met recensie

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Boeken thema maan waar wij geen recensie van hebben

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.