Diede durft! – een prentenboek over durven doen

Diede durft! is een aansprekend prentenboek over nieuwe dingen leren. Mijn dochter heeft het op haar plankje staan bij haar bed “omdat het zo’n vrolijk meisje is, die Diede”. Dat Diede heel erg op haar lijkt, blijkt als we het samen gaan lezen. Een boek over groeimindset, angsten overwinnen en de woorden ‘durven doen’.

Diede durft!

Diede durft!

Dit verhaal gaat over het meisje Diede. Door te durven doen leert Diede dat je nieuwe dingen kunt leren. Oefenen, doorzetten en fouten maken, zorgen ervoor dat je iets een volgende keer beter kunt. Aan de hand van dit verhaal leren kinderen de innerlijke groeitaal om te durven doen. Hopelijk durven meer kinderen een uitdaging aan te gaan na het lezen van dit boekje: Diede durft!

Het boek Diede durft! gaat over groeitaal. Diede is een meisje dat het spannend vindt om nieuwe dingen te proberen. Ze vindt dat ze het allemaal direct moet kunnen en is bang voor alle beren op haar weg. Van haar juf leert ze dat ‘durven doen’ twee woorden zijn die ze nooit mag vergeten. Door te durven doen kom je juist meer te weten!

“Want in je hoofd zitten je hersenen,
die kun jij alles leren.
Het enige wat nodig is,
is durven doen proberen.
En als het niet in één keer lukt,
dan oefen je het weer.
Jouw hersenen onthouden dan je fouten,
keer op keer op keer. “

Diede durft!

Groeitaal

De groeitaal die wordt gebruikt in Diede durft! is gericht op het blijven proberen, totdat iets lukt. Let maar eens op hoe vaak je zegt “dat kan ik niet hoor, ik ben echt slecht in …..” of een zin als “ik heb nou eenmaal echt geen groene vingers, bij mij gaan planten altijd dood”. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor deze stellige bewoordingen en weten we, bijvoorbeeld uit onderzoek van Carol Dweck, dat het gebruiken van groeitaal helpt bij het leren van nieuwe dingen. Als kinderen deze groeitaal veel om zich heen horen, zullen zij zich dit eigen maken en ook op die manier naar hun eigen prestaties kijken.

Het boek Diede durft! zorgt ervoor dat kinderen al vroeg kennismaken met deze groeitaal. Diede vindt dat ze iets niet kan, juf zegt dat ze het NOG niet kan. Dit is een groot verschil in gevoel en geeft ruimte om het later misschien wel te kunnen. In het verhaal leert Diede de groeitaal gebruiken en ervaart ze hoe dit ervoor zorgt dat ze wel nieuwe dingen durft uit te proberen.

Vrolijk met een leerzame boodschap

Diede durft! is op rijm geschreven door Ingrid den Hollander en leest gemakkelijk voor aan kinderen. De tekst gaat op een prettige manier op in de illustraties. Deze ondersteunende illustraties van Marijke ten Cate zijn erg vrolijk en grappig. Er is daarbij gebruik gemaakt van veel kleur, waarbij roze op elke bladzijde terugkomt. De woorden die extra aandacht mogen krijgen, de groeitaal, is dikgedrukt en gekleurd. Dit maakt dat je het als voorlezer extra benadrukt.

Ingrid den Hollander

De auteur van Diede durft! is Ingrid den Hollander. Ingrid is leerkracht en intern begeleider op een basisschool en Diede durft! is haar eerste prentenboek. In het begeleidend schrijven dat Ingrid mij heeft opgestuurd staat dat zij tijdens de master Gedragsspecialist veel heeft geleerd over groeimindset en leerprocessen. Tijdens het bestuderen van literatuur van Carol Dweck vielen voor Ingrid de puzzelstukjes op hun plek. Haar ambitie is om de kinderen uit haar klas de groeimindset mee te geven.

Naast Carol Dweck was James Nottingham ook een inspiratiebron voor Ingrid bij het schrijven van Diede durft!. Hij stimuleert het aangaan van uitdagingen om beter te worden. De processen beschrijft hij als een ‘leerkuil’ die je doorloopt wanneer je een uitdaging aangaat en als je iets nieuws leert. Ingrid leert kinderen nu dat je iets ‘moeilijks’ kunt zien als een uitdaging, om er beter in te worden. Dat doorzetten en hulp vragen essentieel zijn daarbij en dat fouten maken erbij hoort. Door te durven doen, wordt je beter in dingen.

Om nog meer kinderen, leerkrachten, ouders en therapeuten kennis te laten maken met de groeitaal, heeft Ingrid het prentenboek Diede durft! geschreven. Daarbij heeft Marijke ten Cate de prachtige ondersteunende illustraties gemaakt. Dat het prentenboek nu voor iedereen te koop is in de boekwinkels is voor Ingrid het ultieme bewijs dat ‘durven doen’ echt werkt.

“Ik kan wel zeggen dat de master Gedragsspecialist voor mij als kleuterjuf een ‘gamechanger’ is geweest.

Waar ik voorheen na de knutselles de mooiste werkjes aan de klas liet zien, laat ik nu vooral de resultaten zien waarbij ik kinderen heb zien doorzetten en fouten maken”

Ingrid den Hollander

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Het perfecte kind bij dit boek is mijn eigen dochter. Zij is 7 jaar en vindt het nog spannend om nieuwe dingen aan te gaan. Hierbij is ze erg perfectionistisch en vindt ze van zichzelf dat ze het in één keer goed moet doen. Ook kan ze vooraf ook tot in detail bedenken wat er allemaal mis kan gaan. Het is dat ze qua uiterlijk totaal niet op Diede lijkt, vindt ze zelf, anders had het zeker over haar kunnen gaan.

“Het is een heel vrolijk boek. De allermooiste tekening vind ik die van de juf die op skates allerlei dingen probeert te doen. Ze heeft verf in haar hand en schriften en dat gaat natuurlijk mis. Het leukst aan het boek vind ik het eind. Ik had natuurlijk wel gedacht dat Diede dan dingen zou durven, maar ik had niet verwacht dat ik zelf ook zoveel van het boek zou leren. Diede leert dat haar hersenen fouten moeten maken om het beter te kunnen, dat werkt denk ik bij mijn hersenen net zo. Eigenlijk lijkt het best wel op wat we van onze juf in groep 2 hebben geleerd. “Van proberen kun je leren”.
Jinte, 7 jaar

Voor wie is Diede durft geschikt?

Het boek Diede durft! is zeer geschikt voor kleuters, maar wat mij betreft ook echt voor de groepen 3 en 4. Het kan worden gebruikt door ouders, misschien leren ze er soms zelf ook nog stiekem wat van, maar ook op school. Het boek kan klassikaal worden voorgelezen en besproken, maar is ook uitermate geschikt voor onderwijsassistenten, therapeuten en kindercoaches om individueel met kinderen mee aan de slag te gaan. Een aanrader voor elke ouder en onderwijsprofessional van jonge kinderen!

Specificaties Diede durft!

Auteur: Ingrid den Hollander | Illustrator: Marijke ten Cate | Uitgever: Ten Brink uitgevers | 2022 | 9789077866719 | 36 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.